Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Parlament sa dohodol na dôležitých zmenách: Schválil rozpočet, reformu súdnictva aj ústavné zmeny zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS) otvoril 10. deň 18. schôdze parlamentu. V úvode poslanci diskutovali o návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

Novela by mala umožniť, aby sa mohol vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť by to však po novom musela NR SR, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu.

Počas dňa by mali poslanci definitívne rozhodnúť aj o zmenách v ústave súvisiacich s reformou justície. O pozmeňujúcich návrhoch hlasovali už v utorok (8. 12.), v stredu by mali rozhodnúť o návrhu ako o celku. Následne by mali hlasovať aj o samotnej reforme justície.

Rozpočet schválený, deficit má klesnúť na 7,4 %

Parlament schválil zákon roka, teda návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Spolu s ním vzal na vedomie rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky. Zahlasovalo zaň 91 poslancov, jeden sa zdržal, proti prijatiu bolo 49 zo 141 prítomných zákonodarcov.

Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 7,41 % hrubého domáceho produktu (HDP). Mal by tak klesnúť z tohtoročných odhadovaných 9,68 % HDP. Hrubý verejný dlh sa má v budúcom roku vyšplhať na 65 % HDP.

Rezort financií upozorňuje, že rozpočet vznikal v náročných podmienkach pandémie nového koronavírusu. Predložený návrh predpokladal deficitné hospodárenie na všetky nasledujúce roky. Schodok by sa mal postupne znižovať na 6,18 % HDP v roku 2022 a 5,72 % HDP v roku 2023. Ak by mal deficit verejných financií klesnúť v roku 2023 na nulu, ako to predpokladá zatiaľ platný zákon o dlhovej brzde, podľa MF by si to vyžiadalo prijatie konsolidačných opatrení v objeme 6 miliárd eur.

Prešla aj reforma súdnictva

Reformu zloženia Ústavného súdu, Súdnej rady, zriadenie Najvyššieho správneho súdu či previerky majetkových pomerov všetkých sudcov prináša reforma súdnictva, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Zmeny si vyžadujú aj úpravu Ústavy SR, ktorú poslanci tiež odobrili. Plénum zároveň schválilo niekoľko pozmeňujúcich návrhov.

Poslanci budú rokovať v zrýchlenom režime

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v skrátenom legislatívnom konaní rokovať o vládnom návrhu novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Novela má umožniť, aby sa mohol vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť by to však po novom musela Národná rada (NR) SR, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu.

Vláda návrh zdôvodňuje nemožnosťou objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu trvajúceho najviac 90 dní. "Cieľom je vytvoriť ústavnú poistku v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike," vysvetľuje vláda s tým, že takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Ustanoviť sa majú aj obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav vyhlásený z iného dôvodu ako z dôvodu ohrozenia života a zdravia v súvislosti so vznikom pandémie.

Poslanci tiež budú v zrýchlenom režime rokovať o novele zákona o Ústavnom súde (ÚS) SR. Jej cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR.

Ministerka vidí v reforme aj kľúčové oblasti

Za kľúčové v schválenej reforme súdnictva považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) zriadenie Najvyššieho správneho súdu, zadefinovanie fungovania a jasných kompetencií Súdnej rady SR, ktoré súvisia aj s previerkami sudcov. Viac informácií tu. 

Reforma súdnictva má ambíciu prispieť k posilneniu spravodlivosti

Predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta verí, že schválená reforma súdnictva má ambíciu prispieť k posilneniu spravodlivosti a právnej istoty a v takom prípade má jeho plnú podporu. Zámer reformy, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR, vychádzal podľa neho z dobrého úmyslu, za dôležité však považuje jeho zavedenie do praxe. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Predseda Najvyššieho súdu je preto pripravený pri otázkach, ktoré sa budú javiť ako sporné, urobiť všetko preto, aby boli vyriešené v prospech občana a efektívneho fungovania súdneho systému," poznamenala Važanová.

Viac o téme: SchôdzaNR SRParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu