Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili predlžovanie núdzového stavu: Dramatické chvíle a prísny režim!

Parlament dnes funguje v improvizovanom režime. Zobraziť galériu (19)
Parlament dnes funguje v improvizovanom režime. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Slovensko sa práve nachádza uprostred vianočných sviatkov v znamení Covidu. Keďže sa však núdzový stav zákonne končí už počas zajtrajšieho dňa, poslanci museli byť zo sviatočnej nálady náhle stiahnutí naspäť do práce, aby mohli odhlasovať za predlženie núdzového stavu. Spôsob, akým to však teraz ukladá vyhláška je iný, ako kedykoľvek predtým. Hlasovať mohli prísť aj pozitívne testovaní poslanci!

Online

15:18 Týmto ukončujeme živý prenos z parlamentu, kde sa hlasovalo o ústavnom zákone na predlžovanie núdzového stavu. Ďakujeme, že ste dnešné dianie sledovali spolu s nami.

15:02 "Určite to budeme riešiť na poslaneckom klube. Je známe o našich poslancoch, že hlasujú podľa svojho vedomia a svedomia. Budeme sa ho to na klube pýtať," skonštatoval predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš na otázku o zápornom hlasovaní poslanca Čepčeka.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

15:00 Stanovisko poslancov OĽaNO k hlasovaniu o ústavnom zákone.

Čepčeka z OĽaNO sa na klube budú pýtať prečo hlasoval proti zmene ústavného zákona (Zdroj: Topky/Maarty)

14:50 Vláda bude môcť vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať, najviac o 40 dní. Schváliť to však bude musieť Národná rada (NR) SR. Vyplýva to z novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, ktorú v pondelok schválili poslanci NR SR. Vládny kabinet zdôvodnil novelizáciu poznatkami z praxe. Hovorí, že nemožno objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu, ktorý podľa doteraz platného zákona mohol trvať najviac 90 dní. (tasr)

14:49 Na najbližšiu schôdzu chce strana Za ľudí predložiť novelu rokovacieho poriadku, aby mohli poslanci hlasovať aj on-line. (tasr)

14:48 Opozičná strana Smer-SD bude zvažovať podanie trestných oznámení na poslancov, ktorí sú pozitívni na ochorenie COVID-19 a prišli na pondelkové mimoriadne rokovanie Národnej rady (NR) SR. V tejto súvislosti plánuje osloviť aj Ústavný súd a generálnu prokuratúru. Na tlačovom brífingu to uviedol podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. (tasr)

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

14:35 Vyšlo najavo, že proti návrhu hlasoval poslanec OĽaNO Martin Čepček. Šeliga ohľadom tohto faktu presmeroval otázky na Igora Matoviča alebo predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša. "Asi nie je tajomstvom, že Martin Čepček v rámci OĽaNO dostal žltú kartu, že s nami nejedná korektne. Dlhodobo avizoval, že s týmto zákonom súhlasiť nebude. Netají sa tým. Pán Čepček si asi neuvedomuje vážnosť situácie a tiež to, že nám zomrelo 106 ľudí," prezradil pre Topky poslanec OĽaNO Ján Herák.

14:34 Poslankyňa Vladimíra Marcinková sa ospravedlnila občanom za to, že si nevybrali "najprofesionálnejšie riešenie, akým sa dnes dalo hlasovať". Dodala, že v dnešnej misii "zlyhali".

14:33 "Nikto z nás nie je z tohto nadšený. Ale môžeme si vybrať, buď budeme politikárčiť, alebo riešiť problémy, ktoré sú pred nami," vyhlásil na brífingu po rokovaní podpredseda parlamentu Šeliga. "106 ľudí dnes zomrelo. Slovensko potrebuje núdzový stav," pripomenul. Pýtal sa Pellegriniho a Fica "kde sú", že neprišli podporiť predlžovanie núdzového stavu.

14:25 Brífing Juraja Šeligu zo Za ľudí:

Šeliga sa po rokovaní pýtal Fica a Pellegriniho prečo neprišli na hlasovanie o ústavnom zákone (Zdroj: Topky/Maarty)

14:23 Očakávajú sa brífingy ako koaličných, tak aj opozičných poslancov. Podpredseda parlamentu Šeliga po hlasovaní ešte dodal, že vláda sa nespráva ako papaláši. Týmto apeloval najmä na slová predsedu Smeru Fica.

14:17 Ústavný zákon na predlžovanie núdzového stavu bol schválený. Za bolo 91 poslancov.

14:16 Parlament je podľa všetkého v týchto chvíľach mimoriadne strážený a platia prísne bezpečnostné opatrenia.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:11 Podľa poslanca Andreja Stančíka (OĽaNO) bola ochranná fólia krátko pred začatím schôdze roztrhaná niektorými členmi klubu ĽSNS. Poslanci tiež krátko po začatí schôdze riešili komplikácie s hlasovacím zariadením.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: instagram.com/Andrej Stančik)

14:08 Program schôdze bol schválený.

14:05 Schôdza oficiálne začala, otvoril ju Boris Kollár. Parlament je uznášaniaschopný. Kollár číta dlhý zoznam opozičných poslancov Smeru a Hlasu, ktorí na schôdzu neprišli.

14:03 V parlamente sa už chystajú posledné detaily pred začiatkom schôdze. Priestor pre infekčných poslancov je vyhradený v zadnej časti pléna prekrytý niekoľkými fóliami.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

14:04 Na schôdzu dorazili aj kotlebovci z ĽSNS.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

13:48 Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára sa má na schôdzu dostaviť asi 5 poslancov s pozitívnym testom na koronavírus.

13:44 Ďalší člen klubu Za ľudí sa pridal k odporu voči aktuálnej vyhláške hygienika Mikasa. "Lámať teraz cez koleno zákon, protipandemické opatrenia, vyrábať na poslednú chvíľu sporné výnimky a riskovať zdravie aj dôstojnosť je pre mňa neprijateľné. Mám za to že vyhláška, ktorú vydal hlavný hygienik má byť zrušená!" píše podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga - Za ľudí)

13:39 Tlačová konferencia podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu:

13:30 Tlačová konferencia podpredsedu Hlasu-SD Richarda Rašiho:

Richard Raši pred rokovaním parlamentu o núdzovom stave (Zdroj: Topky/Maarty)

13:14 Šéfka slovenského rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za veľmi dôležité, aby parlament v pondelok schválil novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Uviedla to na sociálnej sieti s tým, že táto novela umožní vláde účinne a predvídateľne reagovať na pandémiu. Zároveň podľa ministerky tento návrh upravuje presný proces predlžovania a opätovného vyhlásenia núdzového stavu. „Ak nebudú hlasovať a neschvália ju, ostatne starý právny stav, ktorý nedáva jasné odpovede na pravidlá a možnosti ďalšieho postupu pre vládu, keď sa skončí 90 dní vyhláseného núdzového stavu,“ spresnila. (tasr)

12:41 Premiér Igor Matovič reaguje na slová opozičných strán o papalašizme v dôsledku možného hlasovania aj v prípade pozitívneho Covid testu. "Chápem, máte naložené v gatiach zo strachu, že spravodlivosť aj vám na dvere zaklope a potrebujete preto do posledného dychu štvať ľudí proti vláde, proti opatreniam či očkovaniu. Nejde vám o zdravie ľudí, nejde vám o ich životy. Sú vám ukradnutí," odkázal svojsky opozícii premiér.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

12:40 Peter Pellegrini a strana Hlas-SD vyzýva Jána Mikasa aby zvážil odchod z funkcie hlavného hygienika. "Je mi veľmi ľúto, že toto papalášstvo umožňuje sám hlavný hygienik, ktorý má v prvom rade dbať o zdravie všetkých ľudí na Slovensku. Ján Mikas už svojimi krokmi prekročil čiaru, ktorá delí odborníkov od politikov. A mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, ktorá má a musí byť výlučne odborná," píše Pellegrini.

12:16 Je viac ako evidentné, že dnešnú schôdzu budú bojkotovať viacerí poslanci opozície. Podľa statusu Denisy Sakovej možno očakávať, že poslanci Hlasu-SD na schôdzi prítomní nebudú a po rannom videu Roberta Fica pravdepodobne ani poslanci Smeru-SD.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková)

12:12 V rokovacej sále Národnej rady (NR) SR bude počas pondelkovej mimoriadnej schôdze fóliou oddelený priestor pre poslancov s potvrdeným ochorením COVID-19, ale aj pre poslancov z karantény. Potvrdila to riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosť Kancelárie NR SR Michaela Jurcová. Dodala, že v parlamente budú aj germicídne žiariče. Vstup do rokovacej sály bude umožnený výlučne poslancom a zamestnancom kancelárie parlamentu. (tasr)

Na snímke prázdna rokovacia
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

12:07 K dnešnému spôsobu hlasovania nepristúpil s nadšením ani ďalší poslanec Za ľudí Tomáš Valášek. Považuje to totiž za zbytočnú chybu. 

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Valášek − Za ľudí)

12:00 Poslankyňa Za ľudí Vladimíra Marcinková kritizuje uznesenie hlavného hygienika. "Poslanci nie sú nadľudia. Majú pre nás platiť rovnaké pravidlá ako pre všetkých. Preto ak budem dnes okolnosťami nútená na takúto schôdzu ísť, absolvujem potom 10dňovú karanténu a PCR test, aby som si bola istá, že nie som pre verejnosť žiadnym rizikom," tvrdí v statuse Marcinková.

KORONAVÍRUS Poslanci mimoriadne schválili
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Facebook/Vladimira Marcinkova)


Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali v pondelok (28. 12.) prerokovať presunuté novely zákonov, ktoré sa týkajú predĺženia núdzového stavu, a tiež zákona o Ústavnom súde. O zvolaní schôdze so začiatkom o 14.00 h informoval komunikačný odbor Kancelárie Národnej rady SR.

Predlžovanie núdzového stavu, ktorý už formálne končí zajtra

Poslanci majú v programe hlasovanie o novele zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní, taktiež novelu zákona o Ústavnom súde SR, ktorej cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR.

Na snímke 16. schôdza
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Novinka vo vyhláške

To, čo však v tomto prípade dvíha obočie, je formulácia novej vyhlášky hlavného hygienika. "Poslanec Národnej rady (...), ktorý je osobou pozitívnou na ochorenie avšak nemá klinické príznaky ochorenia, môže vykonávať prácu v prípade, ak by svojou absenciou na pracovisku mohol vážne ohroziť zabezpečenie chodu štátu alebo ak je výkon jeho práce nevyhnutný pri riešení mimoriadnych úloh," píše hlavný hygienik Ján Mikas v najnovšej vyhláške, pričom upriamuje aj podmienky, za ktorých možno túto prácu vykonávať.

Ide o:

- Používanie respirátora FFP2 bez výdychového ventilu alebo prekrytím chirurgickým rúškom,
- Dezinfekciou prostriedkami s plným virucídnym účinkom
- Používanie rukavíc
- Obmedzenie pohybu na pracovisku na najmenšiu možnú mieru,
- Možnosť odpočinku a stravovania bez prítomnosti iných osôb alebo s osobami, ktoré sú tiež pozitívne, no nemajú klinické príznaky Covid-19

Návrh na schôdzu predložil Laurenčík

Procedurálny návrh na preloženie hlasovania na „najbližšiu schôdzu“ predložil na poslednom rokovaní parlamentu (17. 12.) podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) na návrh štyroch koaličných poslaneckých klubov.

Milan Laurenčík
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Hlasovanie o novelách sa presunulo dvakrát, v prvom prípade koalícia nemala v pléne dostatok poslancov aj z dôvodov karantény. Na schválenie novely ústavného zákona totiž treba 90 hlasov poslancov.

Aktuálne vyhlásený núdzový stav by sa mal na Slovensku skončiť 29. decembra, ak ho vláda nevyhlási nanovo. Otázka jeho predlžovania nie je úplne jasná, zákon túto možnosť nešpecifikuje. Vyriešiť to mala práve novelizácia ústavného zákona.

Pozitívni sú vraj v radoch SaS aj OĽaNO

Podľa portálu Aktuality.sk sú vraj práve v týchto dňoch pozitívne testovaní poslanci v kluboch SaS aj OĽaNO. Oficiálne sa k infikovaniu priznala len poslankyňa OĽaNO Romana Tabak. Všetci negatívni by mali byť v radoch Za ľudí  aj Sme rodina, kde bol počas uplynulých dní pozitívne testovaný len Peter Pčolinský, ktorý by už ale mal byť v poriadku.

Na scenár, že prídu viacerí pozitívne testovaní poslanci by už ale malo byť pripravené aj samotné plénum, kde by takíto poslanci boli oddelení plentou od ostatných poslancov.

Viac o téme: PoslanciHlasovanieKoronavírusParlamentPozitívne testy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu