Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vianoce v čase KORONAVÍRUSU: Platia nové opatrenia! Zavreté terasy aj obchody, lyžovačka len s testom

Zobraziť galériu (12)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Zdá sa, že koronavírus bude meniť aj podobu Vianoc. Už pred včerajším rokovaním Ústredného krízového štábu sa začalo špekulovať, že Slovensko pôjde lockdownu, resp. jeho časť. Minister zdravotníctva šiel na rokovanie s novým semaforom. Po dlhých hodinách dohadovania sa, vláda neoznámila nič. Premiér Igor Matovič len uviedol, že sa dohodli. Nateraz je isté, že lockdown bude, otázne je, v akej forme.

Od ôsmej rána zasadá vláda, ktorá rokuje o včerajších opatreniach odobrených krízovým štábom. Včera totiž po hodinách diskusie neoznámili výsledky ani premiér, ani ostatní predstavitelia vlády. Z vládneho hotela Bôrik odišli bez tlačovky. Jasné teda je, že sa dohodli, no stále nevieme na čom. Lockdown je istý, len jeho forma je zatiaľ otázna. V hre je niekoľko dátumov, odkedy by mal platiť. 


MIMORIADNE Matovič odišiel zo štábu bez tlačovky: Lockdown zrejme oznámi zajtra


VIDEO Tlačový brífing k protiepidemickým opatreniam

Náš ONLINE sa skončil, ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. 

18:30 Ministerstvo zdravotníctva sa pripravuje na väčší záujem o testovanie pred sviatkami, pripravuje navýšenie mobilných odberových miest. Podľa ministra zdravotníctva Krajčího malo Slovensko včera k dispozícii dva milióny testov, milión si odobralo ministerstvo vnútra, ktoré zásobuje aj mobilné odberové miesta, 800-tisíc testov je na vyšších územných celkoch a desiatky tisíc sa nachádzajú v nemocniciach. Podľa Mikasa by tento počet mal do Vianoc stačiť. 

18:20 Zavretie terás nie je podľa Mikasa "trucpodnik" voči protestnému otvoreniu prevádzok. "My sme zavreli len terasy, nápoje a jedlo si aj naďalej môžete vziať so sebou," povedal. 

18:18 Wellnesy budú stále zatvorené. Čo sa týka testovania pre hotely či lyžiarske strediská. Ak prídete na dovolenku na 7 dní, po troch dňoch sa budete musieť dať opäť otestovať. "Čo sa týka hotelov alebo podobných prevádzok, je možné, že si testovanie zabezpečia sami," uviedol. 

18:17 Nápor v kostoloch ešte budú komunikovať s náboženskou obcou. "Budeme to komunikovať, aby spravili viac bohoslužieb, prípadne aby spravili podmienky tak, aby sa ľudia netlačili," uviedol Mikas.

Vianoce v čase KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:16 Všetky opatrenia boli schválené všetkými koaličnými stranami. 

18:11 Zákaz mobility nebude

Mikas uviedol, že uvažovali na zákazom mobility alebo nad obmedzením prevádzok či lyžiarskych stredísk. "Zvolili sme túto možnosť, ľudia sú nervózni, unavení, bilancujú tento rok. Asi by to nebolo šťastné riešenie, preto sme sa na to pozreli inak," povedal hlavný hygienik s tým, že pravidlá pre hotely, prevádzky či lyžiarske strediská budú upresnené. Vyhláška bude zverejnená v pondelok. 

Vianoce v čase KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

18:09 Na lyžovačku s negatívnym testom

"Máme pozitívny signál od prevádzkovateľov stredísk," povedal minister dopravy Andrej Doležal. Povedal, že sú radi, že konečne sú nejaké pravidlá, podľa ktorých sa budú môcť riadiť. Od polovice decembra bude v hoteloch a na lanovkách potrebný test, ktorý nebude starší ako 72 hodín. 

18:04 Lockdown v prípade obchodov bude trvať minimálne 3 týždne. Pokiaľ bude potom podľa incidencie situácia v poriadku, lockdown končí. "V najhorších regiónoch to bude predpokladáme o pár týždňov viac," povedal Matovič. Uvoľňovanie teda prebehne na lokálnej úrovni. 

17:56 Matovič opäť hovorí o prehre

"Patrí sa občas priznať prehru a ja dnes priznávam prehru. Najmä s pani prezidentkou," povedal a pripomenul, ako prezidentka Zuzana Čaputová vyzývala na dobrovoľnosť počas plošného testovania. Kritizuje aj to, že ministerstvo hospodárstva stále nenakúpilo antigénové testy. Tie Sulík kupuje teraz a k dispozícii budú najskôr 7. januára. Sulík sa dnes vyjadril, že pokyn na nákup dostal v nedeľu. "Prehral som, aj taký je politický život," uviedol. 

Vianoce v čase KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

17:48 Prijali nové opatrenia

- od 11.12. zatvorenie terás reštaurácií (jedlo so sebou ostáva zachované)

- od 14.12. sprísnenie podmienok prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek (vyžadovať sa bude test nie starší ako 72 hodín)

- od 21.12. školské prázdniny a zatvorenie obchodov (okrem nevyhnutných pre zabezpečenie základných potrieb), opatrenie platné minimálne 3 týždne

- od 28:12 pravidelné testovania zamestnancov v podnikoch (podniky nad 500 zamestnancov)

17:47 Krajčí vyzval na dodržiavanie základných opatrení a tých, ktorí sú znechutení poprosil, aby sa nepripájali k porušovaniu opatrení. "Prijaté budú opatrenia, ktoré nie sú typickým lockdownom," povedal Krajčí.

17:46 Ohniská sú už aj v nemocniciach a nákaza sa prenáša aj z pacienta na pacienta. "Niekedy aj zamestnanci prispejú k tomu, že sa nákaza prenáša."

Vianoce v čase KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

17:45 Minister zdravotníctva uviedol, že ľudí sú unavení a frustrovaní a nedodržiavajú opatrenia. "Čoraz viac si skladajú rúška, čo nie je dobré," uviedol.

17:43 Krajčí na úvod uviedol, že situácia sa na Slovensku v posledných dňoch zhoršuje a v najbližších dňoch to bude ešte horšie. "V nemocniciach nám pribúdajú pacienti s koronavírusom. Pacienti sú rozložení viac-menej rovnomerne po celom území Slovensko, aj keď máme aj ohniská," povedal. Nakazených je viac ako 2200 zdravotníkov.

16:01 Úrad vlády oznámil, že tlačová konferencia bude o 17:30. Okrem premiéra vystúpi minister dopravy Andrej Doležal, minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas. Informovať by mali o lockdowne a chystaných protiepidemických opatreniach. 

Vianoce v čase KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

11:04 Matovič ešte všetko vysvetlí

Premiér Igor Matovič dnes mimoriadne vystúpi v Televíznych novinách na Markíze. V rozhovore o 19:20 má divákom objasniť formu lockdownu, ďalšie sprísnenie opatrení, ale aj to, ako budú vyzerať tohtoročné Vianoce. Premiér mal pôvodne informovať po vláde, no po rokovaní odišiel s ministrami do parlamentu. Poobede by ešte mal mať tlačovku, no nie je jasné, či sa na nej vyjadrí k opatreniam či lockdownu. 

Matovič a ministri po vláde (Zdroj: Topky/Maarty)

10:50 Ani po vláde nie je nič jasné

Premiér aj viacerí ministri po vláde odišli do parlamentu. Vianočné opatrenia či prípadný lockdown preto momentálne sprevádza komunikačný chaos. Jediný, kto sa vyjadril, bol Richard Sulík. Na všetky otázky však odpovedal, že sa treba pýtať hlavného hygienika Jána Mikasa. O opatreniach totiž vláda len diskutuje, finálne ich zavádza hlavný hygienik. Premiér Matovič pritom neinformoval o výsledkoch ani včera s tým, že informuje po vláde. 

Sulík po vláde (Zdroj: Topky/Maarty)

8:30 Sulík kritizuje opatrenia, nefunguje to

Minister hospodárstva o podrobnostiach tiež nehovoril, keďže na krízovom štábe ho zastupovala Jana Kiššová. Kritizoval však neprehľadnosť prijímaných opatrení. "Miera predvídateľnosti musí byť vyššia, ako je dnes, nefunguje to dobre," povedal pred rokovaním vlády. 

Na Slovensku by bolo dobré mať opatrenia, ktoré majú hlavu a pätu, uviedol Sulík (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Informácie sú zatiaľ tak neúplne, že sa neviem vyjadriť, povedal Sulík s tým, že lockdown si vie predstaviť v najviac premorených okresoch, no zatiaľ je to tak, že kostoly i prevádzky sú zavreté celoplošne," dodal. Zároveň oznámil, že sa budú nakupovať ďalšie antigénové testy. 

8:25 Na margo koronasemaforu Krajčí uviedol, že sa ním na krízovom štábe nezaoberali. Platiť by mal zrejme až po tom, ako sa skončí lockdown.

8:23 Podrobnosti o lockdowne zverejníme až po rokovaní

Lockdown bude, jeho formu a termín však oznámia členovia vlády až po stredajšom rokovaní kabinetu. Uviedol Krajčí a zdôraznil, že situácia s nárastom chorých je vážna. "Mňa veľmi mrzí situácia v nemocniciach, kde pribúdajú pacienti," doplnil šéf rezortu zdravotníctva. Vyhol sa náznakom konkrétnych termínov spustenia lockdownu i jasnej odpovedi na otázku, či napríklad bude mobilita podmienená absolvovaním testu.

Vianoce v čase KORONAVÍRUSU:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Upozornil však na to, že s testovaním sa ráta. "Ja robím všetko pre to, aby bolo čo najviac mobilných odberných miest," povedal. Testovanie je aj súčasťou plánu, ktorý by definoval podmienky pre otvorenie lyžiarskych stredísk. Podrobnosti chcú premiér a ministri predstaviť až po rokovaní.

8:15 Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský označil za pracovný začiatok lockdownu dátum 21. decembra. 

Dohodli sme sa, že sme sa dohodli

"Dohodli sme sa, že budeme najprv informovať kolegov na vláde o rozhodnutí štábu a zajtra bude tlačová konferencia. Dnes sme sa dohodli na veľa veciach," po týchto slovách Matovič odišiel. Podobne reagoval aj minister vnútra Roman Mikulec. O lockdowne definitívne nikto z vládnych predstaviteľov nič nepovedal. Skloňuje sa niekoľko dátum.

Matovič, Bôrik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V hre je piatok 11. decembra, sobota 12. decembra, ale aj pondelok 21. decembra. Lockdown by mal platiť šesť týždňov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí včera povedal, že na štáb šiel s upraveným koronasemaforom. Ak by ho podľa ministra prijali, tak hneď niekoľko regiónov pôjde do lockdownu. Pred rokovaním vlády nechcel konkretizovať dátumy lockdownu, ani nič iné.

Na Slovensku sa prijme určitá forma tzv. lockdownu

Po rokovaní ústredného krízového štábu to potvrdil minister vnútra Roman Mikulec. Šéf rezortu vnútra zároveň kritizoval majiteľov gastroprevádzok, ktorí chcú otvárať, resp. otvorili reštaurácie, aj napriek tomu, že to opatrenia neumožňujú. Označil to za hyenizmus. Ako poznamenal, ak si nevedia uvedomiť situáciu, príde tvrdý lockdown. Deklaroval, že polícia je pripravená na všetky možné riešenia.

Ján Mikas
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Hlavný hygienik Ján Mikas ešte pred rokovaním avizoval potrebu sprísňovania opatrení. "Nie je vylúčený aj určitý spôsob lockdownu, ale treba zadefinovať aký," povedal. Myslí si, že väčší význam by mal celoplošný lockdown a nie regionálny vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu takmer vo všetkých okresoch.

Treba znížiť mobilitu ľudí

Minister obrany Jaroslav Naď zároveň potvrdil, že na pondelkovom zasadnutí vlády sa diskutovalo o ďalších možných riešeniach vrátane lockdownu. Poznamenal, že sa nemusí všetko zatvárať, treba však znížiť mobilitu ľudí. "Ak necháme veci ako sú, tak budeme mať zásadný problém," doplnil.

"Situácia ukazuje, že obmedzenie mobility aj prísnejšie je nevyhnutné," skonštatoval pred rokovaním ústredného krízového štábu šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Upozornil, že aj keď sa opatrenia prijmú ihneď, nemocnice sa budú aj tak ešte chvíľu plniť, keďže efekt sa ukáže až neskôr.

Viac o téme: Igor MatovičVianoceRokovanie vládyMarek KrajčíLocdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu