Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Visolajský sa oprel do výhovoriek: Tieto slová hovorila aj vláda, štúdia o britskom kmeni to vyvracia!

Podľa Visolajského nebude problém so stúpajúcimi prípadmi len v britskom variante vírusu. Zobraziť galériu (2)
Podľa Visolajského nebude problém so stúpajúcimi prípadmi len v britskom variante vírusu. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Dano Veselský)

BRATISLAVA - Známy člen Ústredného krízového štábu a lekár Peter Visolajský si posvietil na nový, britský kmeň koronavírusu, ktorý je podľa niektorých, aj vládnych predstaviteľov mimoriadne nákazlivý a postihuje aj mladšie ročníky. Vytiahol však štúdiu priamo z Británie, ktorá zrejme všetkým vytrie zrak, zrejme aj samotnému premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

Bol to totiž práve on, ktorý po boku ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) hovoril o neúčinnosti lockdownu a testovania práve v dôsledku prítomnosti tohto kmeňa na Slovensku, pričom uvádzal aj percentuálny podiel prítomnosti tejto verzie na Slovensko.

Britský vírus za všetko zrejme nemôže

Visolajský má však iný názor. "Že vraj lockdown na Slovensku nezaberá kvôli nej, že sme v januári mali plné nemocnice kvôli nej, že vraj januárovým 5000 zbytočných – odvrátiteľných úmrtí sa nedalo predísť, lebo britská mutácia...   aj veľa epidemiológov a politikov (hlavne ak sa stretávajú na MZSR)  opakuje ako je brtiská mutácia viac smrtnejšia a o 70%  sa viac šíri,  že viac postihuje mladších a deti...  Lockdown u nás nefunguje vraj pre britskú mutáciu, lebo zvýšila reprodukčné číslo," píše v statuse na sociálnej sieti Visolajský.

KORONAVÍRUS Visolajský sa oprel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa Visolajského na to aby sme mohli takéto tvrdenia hovoriť, potrebujeme jasné dôkazy. "A tie dodnes žiaľ nemáme. Dnes s istotou len vieme, že britská mutácia sa rýchlejšie šíri. Na viac tvrdení potrebujeme ešte štúdie a tie potrebujú čas," uvádza prvými slovami štúdiu lekár.

Štúdia a jej závery hovoria niečo iné, ako to, čo sme doteraz počuli, aj z úst vládnych predstaviteľov

Ten následne citoval štúdiu z Anglicka, kde hodnotili 1,5 milióna ľudí, vyšetrených PCR. Tá sa venuje práve novému, zmutovanému vírusu. "1. Štúdia hovorí, britská mutácia neinfikuje viac mladšie ročníky ako pôvodný koronavírus, 2. Britská mutácia zvyšuje infekčnosť koronavírusu o 30-35% (podľa niektorých je to 25%) – čiže infikuje o 30% ľudí viac ako pôvodný vírus, 3. Britská mutácia nezvyšuje nálož vírusu (teda dávku - množstvo, ktorú má človek v krku - takzvané Ct), 4. Podľa tejto rozsiahlej štúdie nezistili, že Britská mutácia je sama o sebe smrtnejšia, ani nenašli významne vyššiu mieru potreby hospitalizácií“)," uvádza body Visolajský.

"Teda podľa tejto rozsiahlej štúdie, ak sa niekto infikuje Britskou mutáciou nemá vyššiu pravdepodobnosť, že zomrie alebo, že skončí v nemocnici, ako keby sa infikoval starým vírusom. Britská mutácia nepostihuje viac mladšie ročníky. Britská mutácia však spôsobuje, že sa infikuje viac ľudí," pokračuje Visolajský.

Problém s pribúdajúcimi prípadmi bude zrejme inde

"Napríklad osýpky majú reprodukčné číslo 18, teda 1 chorý nakazí 18 ďalších a čuduj sa svete, nikto nepochybuje, že lockdown funguje aj na osýpky.  Na Slovensku však počujeme, ako lockdown nefunguje, lebo koronavírusu stúplo Rt na 1,3... Ak nám lockdown nefunguje, bude to skôr tým, že ho máme viac na papieri ako v realite," uzavrel člen ÚKŠ.

Viac o téme: Peter VisolajskýKoronavírusLockdownBritský variantB 1.1.7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu