Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Je to oficiálne! Jankovská sa priznala k trestnej činnosti: Prvé reakcie politikov

Monika Jankovská vypovedná na NAKA v Nitre.
Monika Jankovská vypovedná na NAKA v Nitre. (Zdroj: Ján Zemiar)

NITRA - Obvinená bývalá štátna tajomníčka a exsudkyňa Monika Jankovská vypovedá na NAKA v Nitre. Rozhodla sa priznať sa k svojej trestnej činnosti a k skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu.

Exsudkyňu Moniku Jankovskú priviezli na NAKA v Nitre (Zdroj: Ján Zemiar)

Ako sme už ráno avizovali, bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa rozhodla detailne vypovedať o kauzách Víchrica a Búrka. Informáciu potvrdil aj jej právny zástupca Peter Erdös. Jej výpoveď na NAKA je naplánovaná na dva dni. Motívom spolupráce Jankovskej s políciou je nižší trest a prepustenie na slobodu. Po skončení výpovede do káuz BÚRKA a VÍCHRICA má Jankovská podľa informácií Topky.sk v spolupráci s políciou pokračovať aj pri rozkrývaní inej trestnej činnosti.

Manévre na NAKA v Nitre! VIDEO Veľká výpoveď Moniky Jankovskej je tu

V tejto súvislosti sa spomínajú mená bývalých ministrov aj oligarchu. Jednu takúto výpoveď, už Jankovská urobila. Pred prokurátormi Úradu špeciálnej prokuratúry vypovedala proti exministrovi Petrovi Žigovi. Kto ďalší pre Jankovskej výpoveď skončí v hľadáčiku NAKA ukážu nasledujúce dni, týždeň či mesiace.

Advokát Moniky Jankovskej Peter Erdös (Zdroj: Ivan Mego)

Opička sa priznala

Informáciu okomentoval na sociálnej sieti aj premiér Igor Matovič. "Opička sa priznala, snaha nebola márna," napísal premiér. 

Opička sa priznala. Snaha nebola márna.

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 25. novembra 2020

Priznanie Jankovskej okomentoval aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý si zavtipkoval aj na adresu a vyjadrenia bývalého premiéra Roberta Fica, ktorý po tom, ako Jankovská odišla z funkcie štátnej tajomníčky, jej poďakoval za "kus dobrej roboty".

Galéria: Monika Jankovská

"Aj ja ďakujem za kus dobrej roboty," napísal Sulík. "Lenže nie vagabundom, ale statočným policajtom z NAKA. A ďakujem aj voličom, že umožnili, aby sa niektorým skončil mejdan. Bývalý generálny prokurátor chcel rozpútať peklo. No očividne stačí aj búrka, či víchrica," okomentoval Sulík.

🤝 🙈 🗣 AJ JA ĎAKUJEM ZA KUS DOBREJ ROBOTY Lenže nie vagabundom, ale statočným policajtom z NAKA. A ďakujem aj voličom,...

Uverejnil používateľ Richard Sulik Streda 25. novembra 2020

Na priznanie reagovala aj Veronika Remišová, podľa ktorej sa dnes ukazuje, že skutočnosť je horšia ako sme si mysleli. "Keď sme v opozícií upozorňovali na podozrenia prepojení s mafiou a rozsiahle porušovanie zákona, starý aj nový Smer sa nám smial do tváre. Robert Fico Jankovskej až do konca ďakoval za kus dobrej roboty - dnes sa Jankovská k svojej "robote" priznáva. Peter Pellegrini z nového Smeru ako premiér Jankovskú ani po zverejnení závažných podozrení odvolať nechcel, hovoril o tom, že "nebude robiť personálne zmeny na základe informácií médií a opozičných politikov"," napísala Remišová. 

Staronový Smer a "kus dobrej roboty" Moniky Jankovskej Monika Jankovská sa podľa vyjadrení právneho zástupcu dnes...

Uverejnil používateľ Veronika Remišová Streda 25. novembra 2020

"V opozícií sme boli pri dlhodobom poukazovaní na korupciu a mafiánske prepojenia vysokých štátnych úradníkov dlhodobo spochybňovaní a ostrakizovaní politikmi starého aj nového Smeru. Dnes sa ukazuje, že skutočnosť je oveľa horšia, ako boli naše podozrenia. Spravodlivosť a očista Slovenska od korupcie musí dôsledne pokračovať až do konca. Preto je dôležité, aby polícia mala voľné ruky a aby sme obnovili dôveru občanov v právny štát a v spravodlivosť," dodala.

Obvinenia Moniky Jankovskej

Bývalá štátna tajomníčka je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze BÚRKA. Ide o najväčšiu korupčnú kauzu v justícii v histórii Slovenska. Elitní policajti v tejto súvislosti obvinili až trinásť sudcov bratislavských súdov. Len pred pár týždňami prokurátorka Valéria Simonová sprísnila v tejto súvislosti trestnú sadzbu v súvislosti s kauzou zmeniek televízie Markíza, a to na zločin prijímania úplatku a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného formou účastníctva v štádiu pokusu s trestnou sadzbou 10 až 20 rokov.

Jankovská je tiež obvinená z marenia spravodlivosti v súvislosti s kauzou trenčianskeho baru Fatima. Spolu s bývalou sudkyňou vyšetrovateľ obvinil aj Jankovskej svata Petra Vaska, advokátku Annu Žedényiovú a expolicajta NAKA Milana Žáčika. Podľa vyšetrovateľa ovplyvňovali výpoveď Michala Vidu v kauze Fatima.

Viac o téme: VäzbaPriznanieObvinenie NAKAMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu