Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Slovensko chystá celoplošné testovanie: Sú tu aj úskalia, píše slávny magazín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

LONDÝN - Slovensko plánuje byť prvou krajinou na svete, ktorá celú svoju populáciu otestuje na koronavírus SARS-CoV-2, napísal medicínsky týždenník The Lancet v článku do svojho sobotňajšieho čísla. Experti však podľa magazínu zároveň upozorňujú na logistické a technické "výzvy".

Ako uvádza The Lancet, podporovatelia hromadného testovania v iných krajinách plány Slovenska vítajú ako možnú prípadovú štúdiu pre zvyšok sveta. Čínske úrady v októbri otestovali v priebehu troch dní viac ako sedem miliónov ľudí v meste Čching-tao na východe krajiny. Jednotlivé vzorky tam zozbierali a vyhodnocovali po desiatich prostredníctvom testu na nukleovú kyselinu. V máji otestovali deväť miliónov ľudí v čínskom meste Wu-chan. Otestovať celé obyvateľstvo krajiny sa však dosiaľ nikde nepokúsili.

The Lancet pripomína pilotné testovanie, ktoré sa uskutočnilo 23. - 25. októbra v najviac zasiahnutých okresoch na Orave a v okrese Bardejov. Otázky však podľa tohto časopisu vyvoláva účinnosť a bezpečnosť tejto operácie, ktorú vláda na Slovensku oznámila len pred dvoma týždňami.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

 Vedci podľa The Lancet spochybňujú použitie antigénových testov, ktoré podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nie sú vhodné na hromadné testovania, ak nie sú použité spoločne s PCR testami. Experti takisto poukazujú na zvýšené riziko nákazy na testovacích miestach a pripomínajú i možné ťažkosti v oblasti logistiky.

Slovensko si vo svete získalo uznanie za postup počas prvej vlny pandémie, píše The Lancet. Takisto však uvádza, že počty prípadov nákazy v krajine od leta prudko stúpajú. Vláda pribúdajúce počty nakazených označila za znepokojivé a varovala, že nemocnice v krajine sa môžu dostať na pokraj kolapsu v prípade, že sa šírenie vírusu nespomalí. The Lancet ďalej popisuje postup pri testovaní i povinnosti občanov. Takisto pripomína, že osoby, ktoré sa na testovaní nezúčastnia, musia absolvovať domácu izoláciu.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusCeloplošné testovanieThe Lancet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu