Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Víkend, aký Slovensko ešte nezažilo! Takto prebiehalo pilotné testovanie na KORONAVÍRUS

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: koláž topky)

BRATISLAVA - Slovensko má za sebou pilotné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19, ktoré prebehlo počas uplynulého piatku a víkendu na Orave a v Bardejove. Vďaka nemu bolo odhalených tisíce infekčných osôb. Prvé kolo testovania pomôže podľa premiéra vychytať všetky problémy, aby krajina zvládla celoplošné testovanie naplánované na najbližšie dva víkendy.

Slovensko počas uplynulých troch dní zvládlo mimoriadne ťažkú skúšku v podobe pilotného testovania na COVID-19, ktoré prebehlo na Orave a v bardejovských okresoch. Premiér Igor Matovič hovorí o úspechu, no zároveň zdôraznil, že sa netreba spoliehať iba na štát, ale treba priložiť aj ruku k dielu. V tejto súvislosti ocenil prácu a snahu starostov a primátorov. "Všetci na Slovensku, každý s inou mierou zodpovednosti a poznania, sme očakávali niečo a všetci sme očakávali skôr výrazne niečo horšie. Všetci môžeme byť nadmieru spokojní," povedal.

Víkend, aký Slovensko ešte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Miroslava Mlynárová)

Testovanie zachytilo tisíce infekčných osôb

Do nedele do 17:00 hod sa v okresoch Bardejov, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín prišlo otestovať 136 904 ľudí, z ktorých 3,87 percenta bolo infekčných, konkrétne 5298 osôb. Pri testovaní boli použité antigénové testy, hoci dokážu odhaliť prakticky len človeka s príznakmi. Čo sa týka oficiálneho prírastku pozitívnych prípadov, v nedeľu padlo rekordné číslo - 3042. Takisto bolo zaznamenaných šesť úmrtí. 

Víkend, aký Slovensko ešte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Víkend, aký Slovensko ešte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Ministerstvo zdravotníctva radí: Veľký prehľad príznakov COVID-19 a iných podobných ochorení

Minister nevylúčil sprísnenie opatrení

Minister obrany Jaroslav Naď informoval, že situáciu v súvislosti s novým koronavírusom bude vláda aj pri plošnom testovaní každý týždeň prehodnocovať. Nevylúčil pritom sprísnenie opatrení. Pri plošnom testovaní sa chcú podľa neho vyhnúť tomu, aby zdravotníkom pomoc nariadili. Verí, že sa ich nájde dostatok. Aj Naď ocenil nasadenie a prístup samospráv, bezpečnostných a záchranných zložiek pri pilotnom testovaní. Pripustil, že v začiatkoch sa vyskytli nejaké chyby, no tie sa podarilo odstrániť. 

Tretí a záverečný deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR – Maroš Černý)

Mimoriadne opatrenia na Slovensku

Polícia s cieľom zvýšiť informovanosť verejnosti a zabrániť šíreniu dezinformácií zverejnila informácie o mimoriadnych opatreniach a režime, ktorý platí na hraniciach so susednými štátmi. Informácie sa okrem iného týkajú testovania a zákazu vychádzania, pre ktorý platia viaceré výnimky. 

Viac o téme: BardejovOravaKoronavírusCOVID-19Plošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu