Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Ukrajina hlási ďalšie prípady infekcie, vyvíja vlastnú vakcínu

(Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Laboratórnymi testami bolo na Ukrajine potvrdených ďalších 5426 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. O bilancii za posledných 24 hodín informovala v pondelok agentúra Ukrinform, ktorá spresnila, že k 26. októbru tak na Ukrajine evidujú celkovo 348.924 infikovaných.

Najviac zo všetkých nových prípadov nákazy koronavírusom je v Charkivskej (+478), Odeskej (+348), Žytomyrskej (+345) a Ľvivskej (+355) oblasti. Za posledných 24 hodín pribudlo aj 73 nových úmrtí, čím počet obetí epidémie od jej vypuknutia stúpol na 6464. Aktívnych prípadov ochorenia je 199.923. Z nákazy sa doteraz vyliečilo už 142.537 ľudí.

Ukrajinský minister zdravotníctva Maxim Stepanov minulý týždeň spolu s členmi vedeckého tímu predstavili prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému výsledky predklinickej fázy štúdie na Ukrajine vyvíjanej vakcíny proti chorobe COVID-19. Predklinické skúšky trvali takmer šesť mesiacov. Túto vakcínu vyvíjajú ukrajinské a americké spoločnosti, ako aj vedci z Mikrobiologického ústavu Národnej akadémie vied.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V pondelok na brífingu v Kyjeve Stepanov uviedol, že ukrajinská vakcína proti COVID-19 by mohla byť dostupná rok po vykonaní všetkých nutných laboratórnych a klinických testov. Spresnil, že očkovacia látka musí prejsť tromi fázami klinických skúšok. Dodal, že momentálne sa na Ukrajine vyberá inštitúcia, kde by sa overovanie mohlo uskutočniť. "Ak sa naše nádeje splnia a všetko pôjde podľa plánu, potom asi o rok môžeme mať pôvodnú ukrajinskú vakcínu proti COVID-19," uviedol Stepanov.

Minister poznamenal, že predchádzajúce štúdie o "kandidátovi" na vakcínu sa robili v laboratóriách v Turecku a USA, pretože na Ukrajine sa laboratóriá s takým vysokým stupňom ochrany ešte len zriaďujú.  

Viac o téme: VakcínaUkrajinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu