Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SNS požiadala ministerstvo, aby zrušilo združenie za autonómiu

Šéf združenia Nomos regionalizmus János Bósza
Šéf združenia Nomos regionalizmus János Bósza (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Vládna SNS dnes požiadala ministerstvo vnútra, aby rozpustilo nedávno zaregistrované združenie Nomos regionalizmus, ktorého šéf János Bósza presadzuje autonómiu na juhu Slovenska. Vedenie SNS dnes okrem toho podalo trestné oznámenie na Bószu za podnecovanie etnickej nenávisti. ČTK to povedala hovorkyňa strany Jana Benková.

Komárňanský podnikateľ Bósza sa v minulosti neúspešne snažil na ministerstve zaregistrovať združenie Južanská rada za sebaurčenie, ktorá presadzovala vznik územnej autonómie v južných častiach Slovenska, kde žije aj asi polmiliónová maďarská menšina. Podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva ciele združenia neboli v súlade so slovenskou ústavou. Zástupcovia organizácie totiž napríklad tvrdili, že zamýšľané autonómne územie by malo mať aj vlastný parlament.

Bósza nedávno v televíznej diskusii s podpredsedníčkou SNS Annou Belousovovou uisťoval, že mu nejde o zmenu hraníc, ale len o územnú regionálnu autonómiu pre všetkých občanov a etniká.

Predstavitelia SNS, známi neraz hanlivými výrokmi na adresu maďarskej menšiny, zámery združenia ostro odsudzovali. K plánom združenia okolo Bószu sa však neprihlásila ani opozičná SMK, ktorá politicky zastupuje väčšinu občanov maďarskej národnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu