Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Prvý zádrhel v plošnom testovaní: Štát nakúpil od firmy, ktorá je vysoko zadlžená!

Vláda nakúpila až 13 miliónov testov v hodnote vyše 52 miliónov eur. Zobraziť galériu (4)
Vláda nakúpila až 13 miliónov testov v hodnote vyše 52 miliónov eur. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, SITA/AP Photo/Rick Bowmer)

BRATISLAVA - Vláda Igora Matoviča v čase druhej vlny pandémie koronavírusu oznámila zásadný krok. Celý štát by sa mal plošne pretestovať už počas Dušičiek. Štát sa na tento plán pripravoval 3 týždne a už má nakúpených aj 13 miliónov testov za vyše 52 miliónov eur. Problémom však je, že jedna z firiem, ktorá ako víťaz súťaže testy poskytla, je v dlhu vyše 17-tisíc eur.

Na tento problém ako prvá upozornila mimoparlamentná strana Spolu. Vláda nakúpila testy od trnavskej akciovej spoločnosti pod názvom Eurolab Lambda, ktorá testy poskytla. "Boli tri víťazné firmy a najnižšia cena bola 3,90 eura a najvyššia 4,45 eura. Stredná cena od firmy, z ktorej je najviac testov nakúpených, je 3,95 eura," hovoril ešte včera na tlačovom brífingu premiér Igor Matovič. Firma Eurolab Lambda, od ktorej štát tiež nakúpil testy a ktorá v Centrálnom registri zmlúv za nákup eviduje čiastku 43 450 000 eur je však vo výraznom dlhu voči Sociálnej poisťovni, a síce 17 285,46 eur.


Aktualizácia 14:23

Firma Eurolab Lambda podľa šéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Jána Rudolfa už svoj dlh v Sociálnej poisťovni (SP) zaplatila. Urobila tak ešte pred uzatvorením zmluvy a až potom sa s ňou podpísal dokument na objednávku.


KORONAVÍRUS Prvý zádrhel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto socpoist.sk)

Zákon hovorí jasne

Spolu v sobotu večer upozornila, že Správa štátnych hmotných rezerv uzatvorila zmluvu na nákup 10 miliónov testov s firmou, ktorá má nedoplatok v Sociálnej poisťovni. Zákon o verejnom obstarávaní neumožňuje nakupovať od dlžníkov voči sociálnej či zdravotnej poisťovni.   

Juraj Hipš zo strany Spolu
Zobraziť galériu (4)
Juraj Hipš zo strany Spolu  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Spolu žiada od premiéra vysvetlenie

Štát uzatvoril zmluvu na nákup za 43 miliónov eur s firmou Eurolab Lambda. Premiér krátko na to oznámil zámer plošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus. “Z verejne dostupných zdrojov sme však zistili, že táto firma má ku dňu 12.10. dlh voči štátu na sociálnom poistení vo výške 17-tisíc eur. Je tu podozrenie na porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Ten neumožňuje zúčastňovať sa súťaží o štátne zákazky neplatičom,” hovorí predseda strany Spolu Juraj Hipš. 

KORONAVÍRUS Prvý zádrhel v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

“Vyzývame premiéra, aby vyvrátil pochybnosti a vysvetlil okolnosti nákupu testov. Ani v čase pandémie a mimoriadneho stavu nie je možné ohýbať zákon a musí platiť pre každého rovnako,” dodáva Hipš. Ďalšie dva milióny testov má ešte dodať spoločnosť Abbott Laboratories Slovakia, s.r.o. a Juhapharm s.r.o., ktorá má dodať milión testov.

Otázky ohľadom tohto nákupu sme rovnako adresovali dotyčným orgánom. Zatiaľ svoje stanovisko neposkytli.

Viac o téme: DlhNákupFirmaSociálna poisťovňaPlošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu