Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Viete, aký je v súčasnosti priemerný dôchodok? Vypočítajte si sumu, akú budete dostávať vy

Dôchodky v budúcom roku mierne porastú Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Dôchodky v budúcom roku mierne porastú (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dôchodky zaujímajú najmä starších ľudí, ale pripraviť by sa na ne by mali predovšetkým ľudia v produktívnom veku. Priblížime vám, aká je v súčasnosti ich priemerná výška, aké zmeny budú platiť od 1. januára 2021 a dokonca aj to, akú penziu by ste mohli očakávať práve vy.

Od januára tohto roka sa u nás zmenila právna úprava veku odchodu do dôchodku, ktorá stanovila dôchodkový vek všetkým poistencom. Doteraz ho určoval takzvaný dôchodkový automat, po novom si ho môžete pozrieť v prehľadnej tabuľke. V nej je podľa konkrétnych ročníkov narodenia vypísaný aj penzijný vek. 

Krivdu voči ženám sa podarilo napraviť

V rámci dôchodkového stropu sa odstránili nerovnosti. Tie vznikli približne 140-tisíc ženám, ktoré sa narodili v rokoch 1957 až 1963. Pri výpočte dôchodku sa im neodpočítavalo šesť mesiacov za výchovu dieťaťa, ako sa malo. Prijatá novela tieto ženy rozdeľuje do troch skupín: 

  • Prvej sa od budúceho roka odpočíta polrok za každé vychované dieťa, maximálne však za 3 deti.
  • Druhá skupina bude mať mix odpočtu rokov plus kompenzáciu.
  • Do tretej spadajú tie, ktoré už do dôchodku odišli alebo ešte len odídu pred 1. januárom 2021 – tie dostanú jednorazový doplatok percentuálneho zvýšenia starobného dôchodku.

 

Viete, aký je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čísla, ktoré ľudí zaujímajú najviac

Priemerná výška starobného dôchodku bola k 31. augustu tohto roka na úrovni 486,29 €. V budúcom roku by mal každý dôchodca dostať navyše minimálne 9,40 €. Pri vyše 80 percentách dôchodcov však pôjde o výhodnejšiu alternatívu – valorizáciu percent (zvýšenie hodnoty). Mnoho ľudí totiž poberá viacero dôchodkov a tie sa môžu valorizovať zvlášť percentom a zvlášť pevnou sumou.

Pevnú sumu dostanú tí ľudia, ktorí poberajú takzvanú minimálnu penziu. Všetci, ktorí odpracovali aspoň 30 rokov za nízku mzdu, budú dostávať 360,40 €. Doteraz to bolo necelých 335 €. Pri 40 odpracovaných rokoch sa táto suma dostane na hodnotu 405,50 €. O žiadne zvyšovanie dôchodcovia žiadať nemusia, Sociálna poisťovňa to spraví automaticky.

Aký bude váš dôchodok?

Uvažovali ste niekedy nad tým, aký dôchodok budete poberať vy? Zistiť jeho výšku môžete v predstihu už teraz. Každý Slovák si ju vie jednoducho vypočítať vďaka dôchodkovej kalkulačke, ktorá vznikla spoluprácou Tatra banky a Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Dozviete sa, na akú sumu máte nárok od štátu, ako aj koľko peňazí môžete získať z druhého a tretieho piliera dôchodkového sporenia. Výhodou je, že na výpočet nepotrebujete žiadne prístupy či potvrdenia zo Sociálnej poisťovne.

Prognózy nevyzerajú vôbec ružovo

Ešte v roku 2009 bola výška priemerného starobného dôchodku na Slovensku necelých 340 €. Ako však bude vyzerať o pár rokov? Viacerí experti sa zhodujú, že súčasné mzdy rastú dlhodobo výrazne rýchlejšie, ako sa valorizujú dôchodky, preto pomer priemerného dôchodku k priemernej mzde dlhodobo klesá. Aj keď sa dôchodcovia na výšku penzie často sťažujú, možno práve zažívajú zlatý vek dôchodkov. Tie najpesimistickejšie odhady dokonca hovoria o tom, že sa ľudia budú musieť spoľahnúť hlavne na svoje úspory. Príčinou je najmä populácia, ktorá bude oveľa viac prestarnutá ako dnes, ako aj menej pracujúcich ľudí v aktívnom veku.  

Zvážte doplnkové dôchodkové sporenie

Ak ste si vypočítali výšku svojho dôchodku a očakávali vyššiu sumu, nemusíte zúfať. Riešením  môže byť sporenie v III. pilieri, s ktorým by ste mali začať ešte v produktívnom veku. Zabezpečiť pohodlnú budúcnosť si môžete s doplnkovým dôchodkovým sporením od DDS Tatra banky. V tomto prípade platí čím skôr, tým lepšie. Ak si začnete sporiť vo svojich 30 rokoch, máte šancu našetriť si na dôchodok slušnú sumu. Ak za rovnakých podmienok odložíte sporenie o 10 rokov, váš dôchodok z III. piliera sa zníži približne o polovicu. Každým odložením sporenia o rok si znížite svoju celkovú nasporenú sumu v priemere o 7 %. Čím skôr teda začnete myslieť na svoj dôchodok, tým bude vyšší.

ZISTITE SVOJ BUDÚCI DÔCHODOK

Ak ste si vypočítali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tatra Banka)

Advertoriál pripravený v spolupráci s Tatra bankou.

Viac o téme: DôchodkySlovenskoTatra bankaDoplnkové dôchodkové sporenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu