Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarský virológ o KORONAVÍRUSE: Pandémiu môže zmierniť sprej vyrobený na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Rúška, dezinfekcia a sociálne odstupy. K trojici najúčinnejších zbraní v prevencii voči nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 sa po novom vraj môže pridať aj ústny sprej vyrábaný na Slovensku. Vedecký tím maďarského virológa a klinického mikrobiológa Istvána Jankovicsa preukázal, že roztok použitý v spreji výrazne znižuje riziko nákazy. Produkt je bežne dostupný v lekárňach už takmer jednu dekádu. Jeho podstatou sú prírodné zložky bez vedľajších účinkov.

Pod účinnosť ústneho spreja v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 sa podpisuje rastlina Cistus creticus (cist krétsky), obsahujúca veľké množstvo polyfenolov. Zlúčeniny v extrakte vytvoria v ústnej dutine ochranný štít, a ten zabraňuje prieniku vírusov a baktérií do organizmu. „Rastlinné extrakty z cista krétskeho sa v tradičnej medicíne používajú už stáročia, bez vedľajších účinkov alebo alergických reakcií. Cist krétsky účinkuje priamo na choroboplodný zárodok,“ vysvetlil významný maďarský virológ a klinický mikrobiológ, Dr. István Jankovics na online tlačovej konferencii. Vedecká štúdia profesora Jankovicsa a jeho odborného tímu preukázala preventívne účinky roztoku na báze cista krétskeho. Výskum sa realizoval na zvieracích bunkových tkanivách.

KORONAVÍRUS Detaily o šírení nákazy: Na týchto miestach sa Slováci infikovali

„Testovali sme roztok Virostop, ktorý sme aplikovali na covidom infikované bunkové kultúry z obličky mačiaka zeleného. Ukázalo sa, že extrakt z cista krétskeho a tento roztok, ktorý okrem neho obsahuje výťažky zo šalvie lekárskej, echinacei purpurovej, aceroly a citrusových bioflavonoidov, je aj pri rozriedení v pomere 1:640 schopný zabrániť rozmnožovaniu vírusu v tkanive, pričom roztok vykazoval vyššiu účinnosť ako samotný extrakt cista,“ priblížil Jankovics.

Konzumácia nápojov a potravín nemôže odstrániť ochranný film a spôsobiť, že by sprej neúčinkoval. Produkt je tak podľa odborníka schopný predchádzať infekcii a lokalizovať ju. Testovanie roztoku však ešte nie je na konci. Zadávateľ štúdie, spoločnosť Herb-Pharma Corporation s.r.o., dal otestovať nielen čisté extrakty cista krétskeho, ale tiež ich kombináciu s výťažkami z šalvie lekárskej, echinacei purpurovej, aceroly a citrusových bioflavonoidov, ktoré roztok tiež obsahuje. Všetky zložky sa vyznačujú schopnosťou zvyšovať imunitu a chrániť tak pred vírusovými a bakteriálnymi nákazami.

„Inhibičný účinok samotného cista, hoci trval i po 96 hodinách inkubácie vírusu, bol nižší než v prípade roztoku. V ďalších testoch preto chceme preveriť inhibičný účinok ďalších rastlinných zložiek a ich synergie,“ upozornil Dr. István Jankovics, ktorý sa pred viac ako 10 rokmi podieľal na vývoji uvedeného prípravku. 

Kto je István Jankovics

Dr. István Jankovics pôsobil ako hlavný odborník pri vývoji produktu VIROSTOP. Ide o maďarského medzinárodne uznávaného vedca, lekára, virológa a mikrobiológa. Od ukončenia medicíny v roku 1979 sa venuje vírusu chrípky. Podieľal sa na výrobe a kontrole chrípkových vakcín. Počas svojej vedeckej kariéry pôsobil na univerzite vo Viedni, na Katedre virológie, ale aj na Katedre biotechnológie na Pasteurovom inštitúte v Paríži.

V roku 2011 zastával post hlavného lekára Národného laboratória pre chrípku WHO. Desaťročie tiež pracoval v Národnom centre pre verejné zdravotníctvo a v Národnom centre pre epidemiológiu v Budapešti, kde pôsobil na vedúcich pozíciách. Od roku 1989 riadi epidemiologický a virologický dohľad nad vírusom chrípky v Maďarsku. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení.

Viac o téme: SprejLiekPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu