Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zápis do školy sa začína dnes!

ilustračné foto
ilustračné foto

Máte dieťa vo veku 6 rokov? Potom by ste mali zbystriť pozornosť. Už oddnes môžete totiž prihlásiť vášho budúceho prváka na základnú školu. Zápisy budú trvať do 15. februára, pričom presný dátum určuje riaditeľ. Nový Čas vám poradí, aké doklady od vás na zápise môžu žiadať a ako vybrať čo najvhodnejšiu školu.

Zápis do prvého ročníka základnej školy sa koná každoročne od 15. januára do 15. februára príslušného roku, keď by dieťa malo začať povinnú školskú dochádzku. Na zápis je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa. V prípade, že je vaša ratolesť zdravotne postihnutá, prineste so sebou aj doklad o zdravotnom stave. Niektoré školy vyžadujú pri zápise poplatok na školské pomôcky. Ten však nie je povinný, ale dobrovoľný.

Ak sa rozhodnete pre školu mimo svojho bydliska, mali by ste sa s riaditeľom vopred dohodnúť. V prípade, že sa rozhodnete pre školu vo svojom obvode, sú povinní vás zapísať. Pri výbere buďte dôslední. Zistite si odporúčania a názory, poraďte sa so známymi, ktorých deti školu už navštevujú. Informujte sa, či má škola vypracovanú koncepciu rozvoja, aby ste vedeli, čo môžete očakávať. Spýtajte sa, aká je úspešnosť absolventov na prijímacích pohovoroch. A vyrazte tiež spolu s dieťaťom do školy na prieskum. Najvhodnejšie je to cez deň otvorených dverí. Zistíte, či sa mu škola páči, ako je vybavená pomôckami, ale i to, koľko detí je v triede.

Zmena školy po zápise
Pokiaľ sa po zápise rozhodnete pre inú školu, môžete dieťa i tak zapísať do tejto školy. Predchádzajúcej však musíte dať včas vedieť, že váš prvák v septembri nenastúpi. Termín síce nie je zákonom presne stanovený, ale ohlasovaciu povinnosť by ste si mali splniť najneskôr do konca augusta.

Kedy môžete požiadať o odklad
1. Dôvodom na odklad školskej dochádzky môže byť zdravotný stav, psychická nezrelosť, prílišná naviazanosť dieťaťa na rodičov alebo aj dlhodobý pobyt v zahraničí.
2. Svoje rozhodnutie musíte oznámiť pri zápise do školy a takisto o odklad písomne požiadať riaditeľa školy na jeden školský rok.
3. Žiadosť môžete odôvodniť stanoviskom lekára, psychológa či riaditeľa materskej školy.
4. V prípade, že ani po ročnom odklade nie je dieťa dostatočne zrelé pre základnú školu, mali by ste s ním navštíviť pedagogicko-psychologickú poradňu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu