Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Člen sátorovcov vypovedal v procese so starostom Dolného Chotára

František Dora
František Dora (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vysokopostavený člen zločineckej skupiny sátorovcov Kristián Kádar vypovedal v pondelok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v rámci hlavného pojednávania so starostom Dolného Chotára Františkom Dorom.

Kádar je v poradí už tretím vysokopostaveným členom sátorovcov, ktorý vypovedal na procese s Františkom D. Kádar je právoplatne odsúdený na 25 rokov. V pondelok vypovedal k vražde miestneho agronóma, ktorú si mal objednať František D. Proces je naplánovaný aj na utorok (13. 10.). Na pondelkové pojednávanie eskortovali troch zo štyroch obžalovaných.

Naposledy sa vo veci konalo koncom septembra, keď vypovedal odsúdený vysokopostavený člen skupiny sátorovcov Zsolt Nagy. V tejto kauze František D., jeho syn František D. mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. V polovici septembra pred ŠTS vypovedal aj na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdený Juraj Bugár alias Bugi. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdana Čeľovského po prvý raz na Slovensku stojí pred súdom aktívny politik, ktorý si objednal viacero vrážd u zločineckej skupiny. Vraždy si objednal u jednej z najbrutálnejších zločineckých skupín na Slovensku, teda u sátorovcov. Ako svedkovia by mali vypovedať minimálne piati členovia gangu sátorovcov.

Vraždy si mal objednávať František D., ako spôsob umlčania takzvaných bielych koní. Niektoré vykonali tak, že zastavili svoje obete pod zámienkou policajnej kontroly. V policajnom prestrojení ich presunuli do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny. Obeti následne dali na ruky putá, niekoľko hodín ju strážili, a potom presunuli na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju usmrtili zaškrtením. Za takýto skutok mali inkasovať vykonávatelia vraždy vtedajšie tri milióny korún s tým, že sa jedna z týchto vrážd mala stať medzi rokmi 2003 a 2004. Gang mal mať na svedomí viac ako 80 ľudských životov.

Viac o téme: VypovedalSúd Dolný ChotárFrantišek DoraKristián Kádar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu