Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Nemocnice evidujú infikovaných zamestnancov: Niektoré školy museli zavrieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

KEŽMAROK - V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku majú traja zamestnanci ochorenie COVID-19, ktorí sú v domácej karanténe. Nemocnica aktuálne nemá žiadneho pozitívneho ani podozrivého pacienta s novým koronavírusom. Uviedla to hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

Ako ďalej informovala, v levočskej nemocnici je jeden pozitívny zamestnanec, ktorý je v domácej izolácii. Nemocnica podľa hovorkyne aktuálne nemá žiadneho pozitívneho ani podozrivého pacienta na ochorenie COVID-19. „V oboch nemocniciach platia protiepidemiologické opatrenia v zmysle usmernenia hlavného hygienika SR a tiež zákaz návštev pacientov,“ dodala Pavliková.

V Žiari nad Hronom je v karanténe 19 zamestnancov nemocnice, operácie nerušia

V nemocnici Svet zdravia v Žiari nad Hronom je aktuálne v karanténe 19 zamestnancov, ďalších 13 sa po absolvovaní karantény či negatívneho retestovania už vrátilo späť do práce. Informácie poskytol riaditeľ nemocnice Ivan Mokrý. „Celkovo sme u našich zdravotníkov zrealizovali už 341 testov, niektorí boli testovaní opakovane,“ prezradil Mokrý. Žiarska nemocnica vyčlenila pre pacientov s ochorením COVID-19 samostatné oddelenie.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


„Kapacitne sme museli zredukovať prevádzku interného oddelenia a neurológie,“ vysvetlil Mokrý s tým, že operačné odbory sú stále v prevádzke, avšak so sprísneným hygienicko-epidemiologickým režimom. Nemocnica v Žiari nad Hronom je v pandemickom pláne, ktorý v polovici augusta zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR, evidovaná ako zariadenie určené na reprofilizáciu pre pacientov s novým koronavírusom v jeho tretej fáze.

„V prípade zhoršenia epidemiologickej situácie garantujeme 15 lôžok pre ľudí s ochorením COVID-19 a dve lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou,“ priblížil Mokrý. Dodal, že výraznejšie rozšírenie by z dôvodu personálnych kapacít bolo možné len s dôsledkom výraznej redukcie bežných činností nemocnice.

Zvolenská nemocnica robí plánované operácie bez obmedzení

Zvolenská nemocnica robí aj naďalej plánované operácie bez obmedzení. V piatok to uviedla hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková, pod ktorú nemocnica patrí. „Pacienti sú pred zákrokmi testovaní na nový koronavírus,“ dodala s tým, že v zariadení je aktuálne jedna pozitívna pacientka s ochorením COVID-19. Nemocnica však nemá žiadnych zamestnancov s pozitívnym testom na túto chorobu.

Od konca septembra platí v tejto nemocnici zákaz návštev pacientov. Podľa hovorkyne z preventívnych dôvodov trvá tento stav aj naďalej, aby sa medzi ľuďmi nešíril nový koronavírus. „Výnimku môže u pacientov v terminálnom štádiu povoliť riaditeľ nemocnice,“ spomenula. V červenej fáze bola od 28. septembra pre nový koronavírus Základná škola Hrnčiarska vo Zvolene. Ochorenie COVID-19 potvrdili u žiakov školy, dve triedy tak boli v karanténe. Od pondelka 12. októbra však bude v škole riadne vyučovanie.

„Žiaci 1. až 9. ročníka sa budú vyučovať prezenčnou formou v škole podľa rozvrhu hodín,“ zverejňuje škola na svojej oficiálnej webovej stránke s tým, že čas prevádzky školy bude od 6.15 do 17.00 h. Základná škola žiada, aby rodičia neposielali na vyučovanie deti s príznakom infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať príznakom ochorenia COVID-19. Podľa semafora okresov a počtu prírastkov je v súčasnosti mesto Zvolen v žltej fáze. K 8. októbru eviduje tento región 87 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom.

Trenčianska univerzita prejde od stredy preventívne na online výučbu

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne prejde od stredy 14. októbra na dva týždne na online výučbu. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Lucia Petríková. „Hoci je univerzita stále v zelenej zóne, situáciu týkajúcu sa pandémie riešime s najväčšou vážnosťou a zodpovednosťou a denne prehodnocujeme vydané opatrenia. Okolnosti na Slovensku sa nevyvíjajú priaznivo, preto sa vedenie univerzity rozhodlo z preventívnych dôvodov prejsť na dvoch najväčších fakultách (fakulta zdravotníctva a fakulta sociálno-ekonomických vzťahov) na online výučbu. Výnimkou sú praktické cvičenia na fakulte zdravotníctva, ktorých výučba online je veľmi náročná a pre študentov menej vyhovujúca,“ uviedla Petríková s tým, že praktické cvičenia budú vyučovať prezenčne, dokedy to situácia dovolí.

Podľa rektora TnUAD Jozefa Habánika sú zdravie a bezpečnosť študentov a zamestnancov na prvom mieste. V letnom semestri univerzita rýchlo zareagovala, systém výučby menila za pochodu a študenti a vyučujúci si skúsili elektronickú komunikáciu, skúšky i štátnice. O to môže byť teraz prechod na online výučbu jednoduchší. O prípadnom návrate k prezenčnej forme štúdia rozhodne aktuálna epidemiologická situácia, študentov budú včas informovať.

V Košickom kraji sú zatvorené štyri stredné školy, v DSS nakazení nepribudli

Pre výskyt ochorenia COVID-19 sú aktuálne zatvorené štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK). Ani tento týždeň sa ešte nevyučovalo na gymnáziu v Krompachoch a gymnáziu v Sobranciach. "Okrem toho je k dnešnému dňu zatvorené aj Gymnázium na Opatovskej ceste v Košiciach a Konzervatórium na Timonovej v Košiciach. Na všetkých je prerušená prezenčná forma vzdelávania a žiaci sa vzdelávajú z domu," informovala v piatok hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Minulý týždeň kraj registroval nákazu v dvoch zariadeniach sociálnych služieb. Pozitívne testovaná zamestnankyňa z Via Lux – Domova sociálnych služieb (DSS) v Košiciach-Barci zostáva naďalej v domácej izolácii. Dvom z troch potvrdených nakazených zamestnancov zo zariadenia Idea - DSS v Prakovciach už opätovný PCR test ukázal negatívny výsledok, tretí zostáva naďalej v domácej izolácii. "Bezprostredne po výskyte pozitívnych prípadov zabezpečil kraj pre klientov aj ďalších zamestnancov oboch sociálnych zariadení testovanie RT PCR testami a ich vyhodnotenie. Výterové testy v domovoch v Barci a Prakovciach ďalších nakazených nepotvrdili," uviedla Terezková. K piatku tak nebol nakazený ani jeden klient krajského zariadenia sociálnych služieb. Od 1. októbra však vo všetkých 13 takýchto zariadeniach platí zákaz návštev. Výnimku tvoria klienti paliatívnej starostlivosti a v terminálnom štádiu ochorenia.

Obmedzené sú aj návštevy klientov do domáceho prostredia. Nový koronavírus neobišiel ani umelcov. KSK aktuálne eviduje jednu nakazenú členku súboru v Spišskom divadle. Test tam absolvovalo 24 zamestnancov, z toho deväť členov umeleckého súboru, ktorým boli potvrdené negatívne výsledky. "Na ostatné výsledky ešte čakáme. Momentálne sú v divadle pozastavené skúšky. Ak budú výsledky aj zvyšných vykonaných testov negatívne, divadelníci budú za prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení pokračovať v práci v pondelok 12. októbra," priblížila hovorkyňa.

Aj napriek nepriaznivému vývoju pandémie na Slovensku sa tak tento týždeň situácia v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK výrazne nezhoršila. Na Úrade KSK pravidelne zasadá krízový štáb, ktorý vyhodnocuje situáciu a prispôsobuje jej ďalšie opatrenia. Kraj momentálne realizuje nákup antigénových testov.

Viac o téme: ŠkolyNemocniceKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu