Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Kultúra a šport stále v ohrození: Matovič prenecháva zodpovednosť na ministrov

Premiér SR Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Premiér SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) uznáva, že umelci i športovci patria k najviac postihnutým profesijným skupinám počas pandémie nového koronavírusu. V prípade pomoci, ktorá má kompenzovať ekonomické dosahy na ich príjmy, sa však naďalej spolieha na kompetentných ministrov. Uviedol to počas utorkovej pracovnej cesty na východnom Slovensku.

Matovič verí, že ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) i minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) prídu so schémami pomoci. „Ak sa to však nevyrieši v najbližších dňoch, tak sa všetci stretneme, aj s kultúrnou obcou, aj s ministrami,“ naznačil.

Koaličná strana Za ľudí vidí riešenie pre ľudí v kultúre a kreatívnom priemysle v zmene prístupu a namiesto nastavovania schém presadzuje plošnú a priamu pomoc formou takzvaných helikoptérových peňazí. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol podpredseda strany Juraj Šeliga. Myslí si, že by sa Slovensko mohlo inšpirovať „českou cestou“. „Nech žiadatelia preukážu, že pôsobia v danej oblasti, že nemajú príjem a dajme im nejakú sumu, aby sme im mohli zabezpečiť nejaký životný štandard, keďže kultúra je úplne zavretá,“ povedal Šeliga, pričom prízvukoval, že kultúru a kreatívny priemysel netvoria ani tak herci a hviezdy šoubiznisu, ale najmä obrovské množstvo ľudí vykonávajúcich obslužné, remeselné činnosti s nevysokým príjmom. Šeliga zároveň pripomenul, že hoci Za ľudí chce túto tému naďalej otvárať, riešenie má v kompetencii i ministerka kultúry.

KORONAVÍRUS Kultúra a šport
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Priamu plošnú a okamžitú pomoc aktérom v kultúrnom a kreatívnom priemysle navrhuje aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS). Apeluje aj na vyplácanie kompenzácií pre tých, ktorí v dôsledku rušenia kultúrnych podujatí prišli o prácu i príjmy. Pokiaľ pomoc tomuto segmentu kultúry a priemyslu nepríde včas, predstavitelia PS sa obávajú, že môže prísť k sociálnym nepokojom.

Nespokojnosť s procesným postupom štátnej pomoci smerom k ľuďom pôsobiacim v kultúre a kreatívnom priemysle a celkovým prístupom štátu vyjadrilo aj viac ako 20 profesijných združení a iniciatív z tejto oblasti. V otvorenom liste predsedovi vlády zdôraznili, že odvetvie zamestnáva približne 220.000 ľudí, teda deväť percent pracujúcich. Apelujú preto na medzirezortné riešenie problému, ktorý má riešiť vláda.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Kabinet na svojom rokovaní 30. septembra však neodsúhlasil návrh Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá na zriadenie medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorá by mala predložiť vláde návrh opatrení na rýchle a adresné kompenzovanie dôsledkov protiepidemiologických opatrení na kultúru a kreatívny priemysel. Kultúrna obec reagovala iniciovaním zhromaždenia Spolu za kultúru, ktoré sa má uskutočniť v stredu 14. októbra na Námestí SNP v Bratislave.

Viac o téme: KultúraŠportPandémiaIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu