Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

So Schengenom ubudlo migrantov cez ukrajinskú hranicu

Hraničný priechod Ubľa.
Hraničný priechod Ubľa. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zhruba tri týždne po zapojení Slovenska do schengenského systému podľa ministerstva vnútra nestúpol tlak nelegálnych migrantov na slovensko-ukrajinskej hranici.

Polícia však zaznamenala zvýšený nápor Čečenov, ktorý sa chceli dostať z Poľska cez slovenské územie do Rakúska. Vstupom do Schengenu sa sprísnila ochrana východnej hranice, naopak, hraničné kontroly s ostatnými susednými štátmi sa zrušili.

Policajti zadržali od 21. decembra, keď sa krajina pripojila k Schengenu, do 9. januára spolu 44 ľudí, ktorí nelegálne prekročili hranicu s Ukrajinou. Medzi nimi boli napríklad desiati Gruzínci, deviati Pakistanci, siedmi Moldavci či šiesti Rusi, informovala ČTK Vladimíra Hrebeňáková z ministerstva vnútra.

Zo zadržaných štyria cudzinci požiadali o udelenie azylu, voči štyrom sa začalo trestné stíhanie pre marenie úradného rozhodnutia alebo prevádzačstvo. Ďalších úrady podľa Hrebeňákovej vrátili na Ukrajinu alebo umiestnili v útvare pre zaistenie cudzincov. Rok predtým za rovnaké obdobie polícia odhalila 76 prípadov nedovoleného prekročenia východnej hranice.

Utečenci z východoeurópskych či ázijských krajín väčšinou doteraz využívali Slovensko ako tranzitnú krajinu pri ceste ďalej na Západ.

"Zvýšený tlak bol zaznamenaný v rámci nelegálnej migrácie v smere Poľsko - Slovensko (Česko) - Rakúsko, hlavne osôb pochádzajúcich z Ruskej federácie (čečenskej národnosti)," uviedla Hrebeňáková. Celkovo policajti zadržali vo vnútrozemí 32 osôb z Čečenska, ktorí boli žiadateľmi o azyl v Poľsku. Z toho sa 27 dostali na Slovensko cez poľskú hranicu a ďalší piati cez Česko. Podľa medzinárodných dohôd ich polícia vráti do Poľska.

Zvýšený záujem niektorých utečencov, predovšetkým Čečenov, dostať sa z poľských utečeneckých táborov do Nemecka, Rakúska a Francúzska po rozšírení Schengenu si všimol napríklad aj poľský denník Metro. Rakúske ministerstvo vnútra tento týždeň potvrdilo, že väčšinu nových žiadateľov o azyl v krajine predstavujú Čečeni, ktorí prichádzajú z Poľska. Obavy z rozšírenia schengenského priestoru a možného prílevu utečencov sa objavili pritom najmä v Rakúsku. Tamojší kontroverzný politik Jörg Haider v sobotu vyhlásil, že krajina by mala prestať udelovať Čečenom azyl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu