Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kto je Ľudovít Makó? Mal pomáhať mafiánom, teraz chce vypovedať o zločinoch mocných

Ľudovít Makó je v súčanosti vo väzbe. Zobraziť galériu (3)
Ľudovít Makó je v súčanosti vo väzbe. (Zdroj: TASR, FB/Polícia SR)

BRATISLAVA - Spolupráca so zločineckou skupinou takáčovci, vynášanie informácií, nátlak na ženu, obmedzovanie osobnej slobody - to je len zlomok z toho, z čoho obviňujú bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Ten chce byť teraz chráneným svedkom a sľubuje informácie o tresnej činnosti prokurátorov či mužov zákona.

Bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa zadržali kukláči 17. septembra. Pripisujú mu nasilnú trestnú činnosť a spoluprácu so zločineckou skupinou takáčovci. Práve im mal vynášať informácie a pomáhať im tak kryť trestnú činnosť. 


Horúco okolo Ľudovíta Makóa! Pre svedectvo proti mocným zriaďujú špeciálny vyšetrovací tím


Zhromažďoval informácie a poskytoval ich zločineckej skupine

"Získaval a zhromažďoval rôzne verejne neprístupné a citlivé informácie, ktoré následne poskytoval členom zločineckej skupiny, čím do značnej miery podporoval trestnú činnosť danej skupiny, za čo dostával od zločineckej skupiny vopred dohodnuté finančné ohodnotenie," píše sa v uznesení. Prokurátor chcel vidieť Makóa vo väzbe, čomu nakoniec sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Giertli vyhovel. Nepomohla ani kaucia 100-tisíc eur, ktorú chcel zložiť rodinný známy, ani záruka kňaza, ktorý ponúkol ako dôveryhodná osoba prevzatie záruky za ďalšie správanie sa obvineného Makóa.

Kto je Ľudovít Makó?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Sudca to odôvodnil tým, že vyjadrenie rímsko-katolického farára nebolo dostatočne presvedčivé z toho hľadiska, aby z toho faktograficky vyplývalo, ako konkrétne a pozitívne dokáže na obvineného Makóa vplývať. Mako proti rozhodnutiu sudcu sťažnosť nepodal. urobil tak zrejme z toho dôvodu, že sa rozhodol spolupracovať s políciou. 

Kto je Ľudovít Makó?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Obvinený ponúkol dozorujúcemu prokurátorovi spoluprácu v iných závažných trestných činoch, o ktorých je obvinený presvedčený, že vie a zároveň vie poskytnúť rôzne dôkazy a informácie súvisiace s inou trestnou činnosťou. Samozrejme, aj v daňovej a inej oblasti. Vzhľadom na to, že ide o závažné informácie, požiadal o štatút utajeného svedka a v tomto prípade je pripravený s prokurátorom spolupracovať ihneď za podmienok, ktoré mu určí. Keby ostal na slobode, bude k dispozícii 24 hodín pre všetky úkony, ktoré bude žiadať dozorujúci prokurátor," stojí v uznesení. 

Špeciálny vyšetrovací tím

Ďalšou informáciou je, že Ľudovít Makó požiadal kvôli informáciám o trestnej činnosti mocných o štatút utajeného svedka. V tejto súvislosti, podľa našich informácií, už polícia s prokuratúrou zriaďujú špecializovaný vyšetrovací tím. Zo zdrojov blízkych polícii sa nám podarilo zistiť, že na čelo vyšetrovacieho tímu, ktorý bude na základe Makóovho svedectva rozkrývať trestnú činnosť vplyvných ľudí, sa postaví elitný vyšetrovateľ NAKA Erik Galo.


Makó chce vypovedať o prokurátorovi: DETAILY z uznesenia! Kryl mafiánov, vyhrážal sa plačúcej žene


Ten si má do svojho tímu doplniť ďalších elitných policajtov, ktorým dôveruje. Dozor nad vyšetrovaním závažných káuz má mať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý bude priamo podliehať riaditeľovi odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Marošovi Žilinkovi.

Nevysvetlené majetky

Medializácii a záujmu o svoju osobu už však Makó čelil vtedy, keď bol v radoch daňových kriminalistov. Obrovský záujem totiž vzbudzoval jeho majetok, ktorého pôvod nevysvetlil. Makó nepodával verejné majetkové priznanie, keďže zákon mu túto povinnosť neukladal. Ešte v roku 2019 písal portál Aktuality o tom, že Makó vlastní v obci Jelenec, odkiaľ pochádza rozsiahle pozemky a viacero nehnuteľností. 

Patria medzi ne tri domy, obrovské oplotené stojisko pre kamióny a prenajíma aj priestory bezpečnostnej službe LAMA SK. Okrem iného, Makó sa objavil aj v Threeme neprávoplatne odsúdeného Mariana Kočnera. 

Ľudovít Makó šéfoval Kriminálnemu úradu Finančnej správy od roku 2014. Pôsobil aj na ministerstve vnútra a bol konateľom súkromnej bezpečnostnej služby ABAS SR Management. Pôsobil aj ako dielenský majster v akciovke NAD. 

Viac o téme: ZadržanieVäzbaChránený svedokNAKAĽudovít Makó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu