Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko bičovali intenzívne búrky: VIDEO Lámalo stromy a vytopilo domy! Nebezpečenstvo hrozí aj dnes

Búrky na Slovensku Zobraziť galériu (5)
Búrky na Slovensku (Zdroj: FB/SHMÚ, YouTube/MARMAT, YouTube/Lukas Capak)

BRATISLAVA – Počasie z noci na nedeľu bolo najmä na západnom Slovensku poriadne nepriaznivé. Hlavné mesto zasiahla intenzívna búrka, ktorá postavila na nohy hasičov. Búrkový systém bol lokálne sprevádzaný prívalový dažďom a silným nárazovým vetrom. Vyvrátilo viacero stromov, pričom vznikli aj iné škody. Búrka sa následne presunula ďalej na severovýchod a ovplyvnila počasie na väčšine územia Slovenska. Meteorológovia však aj dnes varujú pred búrkami a silným vetrom.

Intenzívna búrka v Bratislave spôsobila škody

Hlavné mesto zasiahla v sobotu večer intenzívna búrka. Hasiči jej následky odstraňovali na niektorých miestach Bratislavského kraja. Šlo najmä o popadané stromy. Potvrdil to Marián Bugár z Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy. Dopravný podnik informoval, že pre spadnutý strom musela byť na istý čas prerušená aj premávka MHD na Devínskej ceste v hlavnom meste.

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Pred výskytom búrok s krúpami upozorňoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pre západné a stredné Slovensko. Meteorológovia vtedy avizovali, že búrkový systém sa bude presúvať ďalej na severovýchod a ovplyvní počasie na väčšine územia Slovenska.

Žilinskí hasiči odstraňovali hlavne popadané stromy

Plné ruky práce mali aj hasiči v Žilinskom kraji. Od sobotňajšieho večera do nedeľňajšieho popoludnia absolvovali 39 výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím.

Ako uviedol žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru Jaroslav Kapusniak, hasiči odstraňovali najmä popadané stromy na komunikáciách, koľajniciach či elektrickom vedení. Odčerpávali tiež vodu z pivníc rodinných domov a čistili priepusty. „Celkom zasahovalo 58 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 94 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí. Nasadených bolo 40 kusov hasičskej techniky,“ dodal Kapusniak.

VIDEO Silná búrka zasiahla aj obec Uhrovec v Trenčianskom kraji

Prechod búrkového frontu zamestnal aj trnavských hasičov

Nepriaznivá poveternostná situácia v Trnavskom kraji si počas uplynulého víkendu vyžiadala spolu 30 výjazdov hasičov. Pri zásahoch išlo predovšetkým o odstraňovanie spadnutých stromov z vozoviek, z áut, o odčerpávanie vody a odstraňovanie nánosov bahna z ciest.

VIDEO Búrka v Piešťanoch v Trnavskom kraji

Najviac boli zamestnaní príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Piešťanoch, ktorí mali päť zásahov. Štyri zásahy absolvovali hasiči zo Skalice, tri zo Senice, dva z Dunajskej Stredy a jeden z Galanty. „Spolu zasahovalo 42 profesionálnych hasičov a bolo nasadených 15 kusov hasičskej techniky,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Mária Zaťková. Závažnejšie kolízie neboli podľa nej v súvislosti s búrkovou činnosťou zaznamenané, neprišlo k poškodeniu zdravia osôb ani rozsiahlejším škodám na majetku.

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Šamorín, Borský Svätý Jur, Zlaté Klasy, Michal na Ostrove, Ňárad, Prievaly, Jaslovské Bohunice, Horný Bar, Moravany nad Váhom, Sládkovičovo, Drahovce a Rohovce vykonali celkom 15 výjazdov, pri ktorých zasahovalo 54 členov dobrovoľných hasičských zborov a bolo nasadených 15 kusov techniky.

V pondelok hrozia búrky s krúpami, v horských oblastiach silný vietor

PREDPOVEĎ počasia: Cez týždeň sa poriadne ochladí! Hrozia búrky aj dážď, pozor na silný vietor

Na východnom a v časti stredného Slovenska hrozia v pondelok búrky s krúpami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji.

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji platí v pondelok výstraha 1. stupňa aj pred silným vetrom na horách.

SHMÚ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Meteorológovia varujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, no intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Možný je aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Dôjsť môže i k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc a podjazdov.

V prípade silného vetra na horách severného a stredného Slovenska očakáva SHMÚ, že nad pásmom lesa môže jeho rýchlosť krátkodobo v nárazoch dosiahnuť 110 až 125 kilometrov za hodinu a priemerná rýchlosť okolo 80 kilometrov za hodinu.

Viac o téme: BúrkyŠkodyPredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu