Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ďalšie VAROVANIE meteorológov: Na západnom a strednom Slovensku hrozia búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na západnom a strednom Slovensku sa večer a v noci na nedeľu (4. 10.) môžu vyskytnúť búrky s krúpami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa od soboty 22.00 h do nedele 03.00 h pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky, Banskobystrický a Žilinský kraj.

Meteorológovia varujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, no intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Možný je aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Dôjsť môže aj k stekaniu vody zo svahov, či k zatápaniu pivníc a podjazdov.


Najlepšiu predpoveď počasia nájdete na predpovede.sk


SHMÚ zároveň varuje na západnom Slovensku pred silným vetrom, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 a krátkodobo v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu. Upozorňuje aj na silný vietor až víchricu na horách na väčšine územia krajiny. Na západnom Slovensku môže na hrebeňoch hôr dosiahnuť vietor krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 kilometrov za hodinu. Priemerná rýchlosť vetra sa tu očakáva okolo 60 až 75 kilometrov za hodinu.

Meteorologické výstrahy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na ostatnom území Slovenska môže vietor v horských oblastiach dosahovať krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Druhý stupeň výstrahy pred vetrom na horách platí v okresoch Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno. Tu môže vietor v horských oblastiach dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 145 kilometrov za hodinu.

Sobotný večer je na Slovensku aktuálne veľmi teplý. Aj po 20.00 h teplota vzduchu miestami, najmä na západe a severe, presahuje 20 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Dôvodom je blížiaci sa studený front, pred ktorým pretrváva silnejšie južné prúdenie, ktoré zabraňuje poklesu teploty," vysvetľujú meteorológovia. Front prejde cez Slovensko ďalej na východ v priebehu noci a nedeľného (4. 10.) dopoludnia a prinesie aj prehánky a búrky. "Prvé sa už v týchto chvíľach blížia k našim juhozápadným hraniciam, ojedinele môžu byť aj intenzívne," upozornil SHMÚ.

Viac o téme: PočasieBúrkyShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu