Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislavu zasiahla silná búrka: VIDEO Hasiči majú čo robiť! Popadané stromy a hrozia povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Pecos Hank)

BRATISLAVA – Bratislavu zasiahla v sobotu večer intenzívna búrka. Jej následky musia aktuálne na niektorých miestach Bratislavského kraja odstraňovať aj hasiči. Potvrdil to Marián Bugár z Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy.

Hasiči odstraňujú najmä popadané stromy či odstraňujú iné škody po búrke. Meteorológovia upozorňujú, že búrkový systém spojený so studeným frontom, ktorý postúpil na západné Slovensko je rozsiahly a siaha až po Jadran.


Pocítili ste aj Vy následky silnej nočnej búrky vo Vašom okolí? Pošlite nám fotografie alebo video na tipy@topky.sk.


Musela byť prerušená aj MHD

V týchto chvíľach musia v Bratislave a jej okolí zasahovať aj pri iných udalostiach, ako je záchrana turistu v okrese Malacky, ktorý spadol do rokliny. "Máme aj jeden technický zásah v Bratislave pre auto, ktoré vbehlo do koľajiska električky," spresnil Bugár.

Rozsiahly studený front, ktorý zasiahol Slovensko

Dopravný podnik Bratislava informoval, že pre spadnutý strom musela byť na istý čas prerušená aj premávka MHD na Devínskej ceste v hlavnom meste.

Pred výskytom búrok s krúpami upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pre západné a stredné Slovensko. Meteorológovia informujú, že búrkový systém spojený so studeným frontom, ktorý postúpil na západné Slovensko je rozsiahly. "Siaha od Myjavska až po Jadran. V najbližších hodinách sa bude presúvať ďalej na severovýchod a ovplyvní počasie na väčšine územia Slovenska. Lokálne je sprevádzaný prívalový dažďom a silným nárazovým vetrom," uviedol SHMÚ na sociálnej sieti.

Búrkový systém spojený so studeným frontom, ktorý postúpil na západné Slovensko, je skutočne rozsiahly - siaha od...

Uverejnil používateľ Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) Sobota 3. októbra 2020 

Výstrahy pred povodňou

Na Orave, Liptove, Kysuciach, dolnej i hornej Nitre, Žitave i na Strednom a hornom Považí hrozia aktuálne povodne z trvalého dažďa či prívalová povodeň. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Druhý stupeň výstrahy platí v okresoch Žilina (tok Rajčanka), Považská Bystrica a Prievidza.

Najlepšie počasie nájdete TU.

Bratislavu zasiahla silná búrka:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ zároveň varuje pred silným vetrom, ktorý sa môže vyskytnúť v niektorých okresoch Prešovského, Košického i Žilinského kraja a krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 - 85 kilometrov za hodinu. Meteorológovia varujú aj pred silným vetrom na horách na väčšine územia Slovenska, kde môže v nárazoch dosiahnuť krátkodobo rýchlosť 110 - 135 kilometrov za hodinu. Druhý stupeň výstrahy platí v okresoch Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Nad pásmom lesa sa tam môže vyskytnúť vietor, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu. 

Výstrahy pred povodňou

V okrese Bánovce nad Bebravou vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu 3. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Druhý stupeň výstrahy pred povodňou či povodňou z trvalého dažďa platí momentálne v okresoch Považská Bystrica, Žilina (tok Rajčanka) a Prievidza.

Bratislavu zasiahla silná búrka:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Povodne z trvalého dažďa či prívalové povodne podľa SHMÚ aktuálne hrozia aj v ďalších okresoch na Orave, Liptove, Kysuciach, dolnej i hornej Nitre, Žitave i na strednom a hornom Považí, kde platí výstraha 1. stupňa.

Hasiči v Žilinskom kraji mali 22 zásahov

Hasiči v Žilinskom kraji mali v sobotu (3. 10.) od 6.00 h do 18.00 h v súvislosti s počasím 22 zásahov. Uviedol to žilinský krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru Jaroslav Kapusniak. Hasiči odstraňovali najmä popadané stromy z cestných a miestnych komunikácií, osobných vozidiel, v jednom prípade z diaľnice D3.

"V jednom prípade išlo o odstránenie vyvráteného stromu opretého o budovu Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Čadci," dodal Kapusniak. Celkom zasahovalo 39 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 12 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí. Nasadených bolo 15 kusov hasičskej techniky.

Viac o téme: HasičiBúrkaMeteorológoviaBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu