Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Čentéš: Kľúčová je otázka obnovenia dôvery verejnosti v prokuratúru

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obnovenie dôvery verejnosti v prokuratúru SR je kľúčovou otázkou najbližšieho obdobia. Povedal to prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Čentéš, ktorého v utorok vypočula na svojom mimoriadnom zasadnutí Rada prokurátorov SR.

Rada vypočula štyroch kandidátov na funkciu generálneho prokurátora, z ktorých vyberie jedného. „Ako možný kandidát na generálneho prokurátora jednoznačne vnímam urgentnú a bezprecedentnú spoločenskú objednávku na reštart celého systému prokuratúry. Za kľúčovú otázku týchto dní a najbližšieho obdobia považujem obnovenie dôvery verejnosti v prokuratúru, pretože som presvedčený, že pre väčšinu prokurátorov je ich práca poslaním a naplnením ich profesionálneho zamerania,“ povedal prokurátor GP SR.

„Zdôrazňujem však, že dôveru verejnosti si môžu získať len prokurátori, ktorých mravná úroveň a profesionalita sú zárukou plnohodnotného fungovania prokuratúry,“ uviedol Čentéš. Cieľom jeho zamýšľaných opatrení je prispieť k transparentnému fungovaniu prokuratúry.

„Teda k predchádzaniu situáciám, keď sa v dôsledku koncentrácie moci vytvára priestor na jej zneužitie, k efektívnemu vyvodzovaniu zodpovednosti prokurátormi a posilneniu verejnej kontroly prokuratúry,“ dodal.

Rada si postupne vypočula prezentácie štyroch uchádzačov - Čentéša, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) SR Tomáša Honza, prokurátora Krajskej prokuratúry (KP) v Banskej Bystrici Rastislava Remetu a napokon prokurátora ÚŠP Jána Šantu.

Z uchádzačov rada vyberie jedného, ktorého následne navrhne Ústavnoprávnemu výboru NR SR ako kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. O výsledku rokovania bude rada prokurátorov verejnosť informovať.

Viac o téme: ProkurátorJozef ČentéšGP SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu