Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci vyslovili súhlas s rámcovou dohodou medzi Európskou úniou a Austráliou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NR SR)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR vyslovila súhlas s Rámcovou dohodou medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane, a Austráliou na strane druhej. Poslanci o tom rozhodli vo štvrtkovom hlasovaní.

Rámcová dohoda posilňuje podľa predkladacej správy partnerstvo medzi Austráliou a EÚ, prehlbuje spoluprácu v širokej škále oblastí spoločného záujmu a podporuje spoločné hľadanie riešení výziev na regionálnej aj globálnej úrovni. "Za kľúčové oblasti spolupráce je možné považovať zahraničnopolitické a bezpečnostné otázky vrátane boja proti terorizmu a boja proti nedovolenému obchodovaniu so zbraňami, ako aj spolupráce za účelom zabezpečenia medzinárodnej bezpečnosti, osobitne v rámci kybernetického priestoru, humanitárna pomoc a globálny rozvoj," píše sa v správe.

Dohoda predstavuje takzvanú zmiešanú úniovú zmluvu, čiže medzinárodnú zmluvu, ktorá pokrýva oblasť spoločných právomocí EÚ a jej členských štátov. Z hľadiska slovenského zmluvného práva je dohoda medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy. Národná rada SR rozhodla, že dohoda je medzinárodnou zmluvou, ktorá má prednosť pred zákonmi.

Viac o téme: PoslanciAustráliaNárodná radaEurópska úniaRámcová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu