Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Plénum odmietlo viacero návrhov ĽSNS i novelu nezaradených poslancov

Národná rada
Národná rada (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR počas septembrovej schôdze odmietli viacero poslaneckých noviel z dielne ĽSNS a nezaradených poslancov. Poslanci ĽSNS neuspeli s návrhom na zníženie kvóra pri referende a počtu potrebných podpisov pod petíciou za vyhlásenie referenda. Rovnako ani s novelou zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, ktorou chceli zaviesť výdavkový strop pri nákladoch, ktoré môže úrad samosprávneho kraja, resp. vyššieho územného celku, vynaložiť ročne na svoju vlastnú prevádzku.

Strana neuspela ani s novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou chcela zrušiť povinnosť očkovaní. Meniť sa nebude ani definícia prijímateľa pri poskytovaní investičnej pomoci tak, aby zahŕňala nutnosť prijímateľa realizovať investičný zámer minimálne v jednom z najmenej rozvinutých okresov.

Zákonodarcovia neodsúhlasili ani novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorú predložili nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Ján Podmanický. Navrhovali v nej 50-percentné zníženie príspevkov politickým stranám za hlasy i za mandát, ako aj príspevkov na ich činnosť.

Neuspel ani Pellegriniho návrh

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu odmietli návrh nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho, aby obce a vyššie územné celky (VÚC) dostali jednorazový finančný príspevok ako kompenzáciu výpadkov príjmov spôsobených opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 neposunuli do druhého čítania.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nezaradení poslanci navrhovali zaviesť príspevok vo výške 27 eur na obyvateľa pri obciach a pri vyšších územných celkoch 12 eur na obyvateľa. Chceli im tak kompenzovať výpadok dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020, ktorý bol spôsobený najmä prijatými epidemiologickými opatreniami. Pre určenie počtu obyvateľov navrhovali za smerodajnú bilanciu počtu obyvateľov na Slovensku spracovanú štatistickým úradom k 31. marcu 2020. Argumentovali tým, že obcí a vyšších územných celkov sa po finančnej stránke pandémia dotkla rovnako ako iných subjektov.

Viac o téme: NávrhyZamietnutiePlénumRokovanie Peter PellegriniĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu