Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nový Čas pomáha: Adamko má novú ručičku!

Na novú ručičku si teraz musí zvykať. Neskôr dostane myoelektrickú protézu. Zobraziť galériu (7)
Na novú ručičku si teraz musí zvykať. Neskôr dostane myoelektrickú protézu. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Malý Adamko (2) je čulý ako ostatné deti. No na svet prišiel bez pravej ručičky. Namiesto končatiny má len 7-centimetrový kýptik. Nový Čas sa mu v rámci veľkého projektu Srdce pre deti rozhodol pomôcť. Chlapček včera vo Viedni dostal novú silikónovú náhradu. Pomôže mu zmierniť hendikep. Protézu vyrobili špeciálne pre Adamka, ktorému sa nová umelá ruka hneď zapáčila.

„Lekári nás ubezpečovali, že plod je v poriadku. Keď sa narodil, zostali sme v šoku,“ povedala Adamkova mamička Miriam Ruckiová. Adamko prišiel na svet bez pravej ručičky. Namiesto končatiny má 7-centimetrový kýptik, z ktorého vyrastá dlaň. Adamkov príbeh bol jedným z mnohých, ktoré sme dostali do redakcie v rámci projektu Srdce pre deti. Dojal nás a rozhodli sme sa chlapcovi pomôcť. „Obrátili sme sa na odborníkov a po mesiacoch príprav je tu prvý výsledok,“ povedala manažérka projektu Oľga Danihelová. Adamko včera dostal kozmetickú ručičku, na ktorú sumou viac ako 100-tisíc korún prispel aj denník Nový Čas.

„Adamko potreboval špeciálny individuálny silikón na jeho kýptik, aby sme sa vyhli upnutiu bandážou cez celú hruď. Vyrobili ho vo Viedni,“ povedal Marek Bachura zo spoločnosti Otto Bock. Kozmetická horná končatina je zhotovená na mieru zo silikónu a sfarbená podľa chlapcovej pokožky. Vyzerá veľmi prirodzene a dá sa ohnúť v lakťovom kĺbe. Chlapcovi rodičia sa z novej ručičky svojho syna veľmi tešia. „Adamko je zdravý a veľmi živý chlapec. Teraz nás čaká obdobie, keď si bude na novú rúčku zvykať. Je dôležité, aby sa s ňou naučil žiť. Najmä zo zdravotných dôvodov, aby nedošlo k deformácii chrbtice. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli,“ dodala chlapcova mamička.

Pre Adamka sa život s novou rukou iba začína. Ak všetko dobre pôjde, v budúcnosti by mal dostať myoelektrickú protézu, ktorá bude reagovať na impulzy v kýptiku. Pomocou techniky tak bude môcť pohybovať ako normálnou rukou a podstatne sa zníži jeho hendikep. „Kozmetická ruka je akýmsi predskokanom pre myoelektrickú ruku, ktorú by sme chceli chlapcovi dať asi o rok a pol. Dieťa musí byť na niečo také vyspelejšie, aby vedelo, ako ovládať jednotlivé svaly,“ zdôraznil Bachura. Nový Čas sa bude podieľať aj na financovaní myoelektrickej protézy a príbeh Adamka naďalej sledovať.

POMÁHAME CHORÝM DEŤOM

„Tak ako Adamkovi, aj ďalším deťom radi pomôžeme. Srdce pre deti je otvorené pre ďalšie detské prosby, a ak to bude len trochu možné, Nový Čas rád zmení životy malých pacientov k lepšiemu,“ povedala Oľga Danihelová, manažérka projektu.

Na začiatok stačí málo: ak viete o dieťatku, ktoré má zdravotné problémy, napíšte nám, ako by sme mu mohli pomôcť. Urobiť tak môžete prostredníctvom e-mailu srdcepredeti@novycas.sk , alebo listom na adresu Nový Čas, P. O. BOX 42, 820 04 Bratislava 24.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu