Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chcela sedieť v parlamente, na tajňáša mala variť pervitín: NAKA mala zadržať kandidátku za stranu Vlasť

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Facebook:G.K.)

SEREĎ - Jedna z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami priniesla svoje ovocie. Policajné zásahy prebiehali v regiónoch Sereď, Galanta a Trnava. Dovedna za dva roky čelí obvineniu 56 osôb. A medzi zadržanými má byť aj žena, ktorá chcela zasadnúť do poslaneckej lavice!

Podľa informácií televízie Markíza mali elitní policajti v rámci akcie Venal zadržať aj političku, ktorá kandidovala vo voľbách za Harabinovu stranu Vlasť. Má ísť o Gabrielu K., pôsobiť mala v Seredi. Aká bola jej úloha? Údajne mala variť pervitín.

Chcela sedieť v parlamente,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook:G.K.)

Akcie, ktoré prepísali históriu

Hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka sa vyjadril, že v prípade akcií Venal 1 až 4 zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia dovedna za dva roky obvinila 56 osôb. Ide o jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami.

 Zločinecké skupiny sa zaoberali prevažne výrobou a predajom metamfetamínu a predajom kokaínu. "Vzhľadom na množstvo zadokumentovaného metamfetamínu v uvedených akciách, ktorý bol  vyrobený a predaný na území SR, ako aj jeho hodnotu, taktiež počet obvinených osôb je možné uviesť, že ide o najrozsiahlejšiu akciu zameranú na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami v histórii SR," objasnil Slivka.

Najväčšia protidrogová akcia na Slovensku: Medzi obvinenými sú aj policajti! Drogy za tisíce eur

Prvá akcia Venal sa uskutočnila ešte v decembri 2018. Posledná akcia Venal 4 sa konala 17. augusta tohto roka. Medzi obvinenými má byť tiež policajt, pracovník kriminálneho úradu finančnej správy a bývalý policajt.

Postavia sa pred súd

Po prvý raz sa v septembri postaví pred súd časť zločineckého gangu zo Serede, ktorá sa zaoberala distribúciou drog a ktorej členov polícia zadržala v rámci už spomínanej akcie Venal.

Záber z akcie Venal 4.
Zobraziť galériu (5)
Záber z akcie Venal 4.  (Zdroj: FB/Polícia Slovenskej republiky)

Proces so skupinou Slavomíra W. naplánovaný pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, sa začne 10. septembra a bude pokračovať 28. septembra. Ďalšie pojednávania sú naplánované na 13. až 15. októbra a šesť termínov je naplánovaných v novembri. Vyplýva to z rozpisu činnosti ŠTS, zverejneného na webovej stránke.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na túto časť skupiny v máji tohto roku. "Prokurátor ÚŠP podal 7. mája na ŠTS obžalobu na desať obvinených zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj distribúciu kokaínu," uviedla vtedy pre TASR hovorkyňa ŠTS Jana Tökölyová.

Zadržanie neúspešnej političky: Internet sa postupne plní vtipnými reakciami.
Zobraziť galériu (5)
Zadržanie neúspešnej političky: Internet sa postupne plní vtipnými reakciami.  (Zdroj: reprofoto:facebook/Zomri)

Neslávne známa lokalita

Lokalita Serede je známa výraznými aktivitami drogových dílerov, voči ktorým počas dvoch rokov zasahovala v rámci viacerých akcií Národná kriminálna agentúra. Slavomír W. sa nachádzal od roku 2018 až do podania obžaloby v kolúznej väzbe.

Polícia zasahovala konkrétne voči tejto skupine 13. decembra 2018 počas akcie Venal, keď pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

FOTO Veľká protidrogová akcia v Seredi: NAKA zadržala viacero osôb, zaistila aj obrovskú hotovosť

Posledná akcia Venal 4 sa uskutočnila 17. augusta. Polícia v rámci nej prekazila obchod s metamfetamínom v objeme 166,6 kilogramu.

Metamfetamín si vyrobili z liekov s obsahom efedrínu, ktorý si pravidelne zadovažovali vo veľkých objemoch. Metamfetamín, ktorý bol zločineckou skupinou uvedený do obehu, je v celkovej hodnote 5,685 milióna eur. Vyšetrovanie v súvislosti s akciou Venal 2, 3, 4 sa nachádza v štádiu prípravného konania.

Akcia Venal v číslach

  • polícia uskutočnila celkovo 4 akcie
  • obvinili 56 osôb
  • zadokumentovali 2 531 kilogramov tabliet za 4.800.000 eur na výrobu 490 kilogramov metamfetamínu za 17.000.000 eur
  • 251 kilogramov metamfetamínu za 8.284.800 eur
  • 11,6 kilogramov marihuany za 100.000 Eur

PROTIDROGOVÉ AKCIE VENAL: NAKA "VYČISTILA" SEREĎ A OKOLIE, TU SÚ ČÍSLA Séria štyroch protidrogových akcií VENAL: ...

Uverejnil používateľ Polícia Slovenskej republiky Nedeľa 23. augusta 2020
Viac o téme: AkciaDrogyKandidátkaSereď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu