Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dotuje rezort hospodárstva schránky? Mimovládka má jasno: Ministerstvo sa bráni! Nie je to pravda

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko na svojich stránkach upozornilo, že dotácia na nájom dostávajú aj schránkové firmy. Rezort hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka sa bráni. Podľa nich totiž schránkam žiadne dotácie ani inú pomoc neposkytli.

Neziskovka Transparency International zverejnila na sociálnej sieti Facebook status, v ktorom uviedla niekoľko firiem. Tie dostali od štátu dotáciu na nájom a podľa mimovládky šli peniaze rovno do schránkových firiem. Pomoc prideľuje rezort hospodárstva, ktorý vedie Richard Sulík. Rezort sa však bráni. Dotácie nejdú prijímateľom (teda prenajímateľom), ale priamo nájomcom. 

Dotácie pre schránkové firmy

Nadácia T. I. Foundation z karibského ostrova Anguilla či gibraltárska Calantha Trading patria k najväčším vlastníkom prijímateľov štátnej pomoci, ktorú ministerstvo hospodárstva doteraz vyplatilo firmám pri pomoci s nájomným, tvrdí Transparency International. "T. I. Foundation je formálnym vlastníkom prevádzkára automobilového okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni, ku ktorého vlastníctvu sa ešte pred pár rokmi hlásil kontroverzný advokát Zoroslav Kollár. Zatiaľ od štátu dostala pomoc vo výške 105-tisíc eur," uviedli na sociálnej sieti. 

Dotuje rezort hospodárstva schránky?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

"Calantha zase vlastní Tatranský Permon, prevádzkára rovnomenného grand hotela v Podbanskom. Ako skutočného majiteľa ministerstvu nahlásila Martinu Tichú, ktorá patrí do rodiny bývalého kontroverzného majiteľa ostravských baní Viktora Koláčka," tvrdí neziskovka. Prevádzkar Permonu však nie je registrovaný v protischránkovom registri, nie je teda podľa nich jasné, aká je skutočná schéma vlastníctva firmy. "Permon doteraz dostal od štátu 161 150 eur v pomoci s nájomným." Ministerstvo podľa Transparency vyžaduje dáta o majiteľoch firiem pri dotáciách nad stotisíc eur, no nemá v náplni práce ich kontrolu. 

Pomoc vo výške takmer 5 miliónov

K 5. augustu vyplatil štát podľa Transparency takmer 4,9 milióna eur na pomoc 1 028 nájomcom, ktorý zaznamenali pokles a tým pádom neschopnosť platiť plné nájomné. "Najväčšia pomoc šla doteraz prevádzkovateľom obchodných centier a hotelov. Desať najväčších prijímateľov dostalo viac ako štvrtinu celkovo vyplatenej sumy," napísali. "K začiatku augusta bolo celkovo vyplatených 2419 pomocí, keďže mnoho firmy má viacero prevádzok, na ktoré čerpajú dotácie. Ministerstvo žiadosti priebežne spracúva a vypláca, sumy teda budú určite ešte narastať."

Dotuje rezort hospodárstva schránky?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort hospodárstva sa bráni, peniaze idú priamo nájomcom

Rezort hospodárstva sa však voči tvrdeniam Transparency Internationl Slovensko ohradil a považuje ich za zavádzajúce. "Ministerstvo viackrát túto organizáciu upozornilo a snažilo sa im problematiku vysvetliť. Žiaľ, bez úspechu," uviedla pre Topky hovorkyňa rezortu Katarína Svrčeková. "Nie je pravda, že sme poskytli dotácie spoločnostiam, ktoré TIS zverejnili a označujú ich ako príjemcov a zároveň schránkové firmy. Ako je uvedené v zákone aj vo výzve - dotácie sú poskytované nájomcom na úhradu časti nájomného, nie prenajímateľom. Príjemcom dotácií sú nájomcovia. Spoločnosti, ktoré TIS uvádza ako príjemcov, sú prenajímatelia," vysvetlila. 

Dotuje rezort hospodárstva schránky?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poverený tím pracovníkov MH SR posudzuje žiadosti, ktoré následne schvaľuje minister. "Dotácie na nájomné poskytuje MH SR subjektom, ktoré spĺňajú podmienky pre poskytnutie týchto dotácií. Všetky podmienky sú uvedené v zákone a výzve. Nakoľko ide o pomoc v súvislosti s koronakrízou a dotácie sú poskytované na základe dočasnej schémy COVID, postupuje sa na základe podkladov, ktoré nájomcovia a prenajímatelia uvádzajú," uviedol rezort. 

Slovenské právo nepozná pojem schránková firma

"Do veľkej miery sú deklarované čestnými vyhláseniami, čo tento typ schémy (nakoľko ide o krízový, dočasný a teda musí byť rýchly) režim umožňuje.  Rezort nemá žiadnu informáciu o tom, že by poskytol niekomu dotáciu nezákonne," konštatuje rezort. 

Téma schránkových firiem je podľa rezortu mimoriadne zložitá, nakoľko slovenský právny poriadok nepozná pojem „schránková firma“. "Neexistuje podmienka, ktorá by ich z čohokoľvek a na základe čoho vylúčila. Na Slovensku legálne podniká množstvo zahraničných firiem a pokiaľ kompetentná autorita nerozhodne o ich nelegálnej činnosti alebo kým sa nedopustia konania, ktoré dotácie vylučujú, nie je iná možnosť, ako sa k nim ako k legálne fungujúcim subjektom správať," dodal rezort. 

Viac o téme: DotácieMinisterstvo hospodárstvaSchránkové firmyRichard SulíkTransparency International
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu