Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovič: Nový šéf polície bude možno nominantom ministra vnútra alebo prezidentky

Predseda vlády SR Igor Matovič
Predseda vlády SR Igor Matovič (Zdroj: Topky:Maarty)

BRATISLAVA – Nový policajný prezident bude možno nominantom samotného ministra vnútra alebo prezidentky. Na tlačovej konferencii to v pondelok uviedol predseda vlády SR Igor Matovič.

Premiér odpovedal na otázku, či už je dohoda na mene nového prezidenta Policajného zboru, tým, že na pôde ministerstva vnútra debatuje komisia o reforme polície. Súčasťou komisie je podľa Matovičových slov aj súčasný a odchádzajúci policajný prezident Milan Lučanský, šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian, ale aj poradca ministra vnútra Romana Mikulca a niekdajší policajný prezident Jaroslav Spišiak.

Súčasťou avizovanej reformy má byť podľa Matoviča aj nový spôsob voľby prezidenta PZ. „Nebudeme predbiehať, kým nebudú jasné pravidlá, tak sa dovtedy o tom nebudeme baviť,“ uviedol premiér na margo možných kandidátov na šéfa policajtov. „Možno to bude nakoniec nominant ministra vnútra, možno to bude nominant čisto pani prezidentky a koalícia do toho nebude mať čo hovoriť,“ uzavrel.

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský koncom júna oznámil svoj odchod z funkcie, o uvoľnenie zo služobného pomeru požiadal k 31. augustu. Ako dôvody svojho odchodu uviedol znemožňovanie jeho práce zo strany rezortu vnútra a fakt, že nechce niesť zodpovednosť za politizáciu polície.

Viac o téme: Policajný prezidentIgor MatovičZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu