Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na voľbe kandidátov na sudcu ÚS sa má koalícia dohodnúť až po verejnom vypočutí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - V koalícii zatiaľ nie je dohoda na tom, ktorých kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR bude preferovať pri voľbe v parlamente. Strany si chcú počkať na verejné vypočutie uchádzačov. O post ústavného sudcu sa uchádza deväť kandidátov, parlament má zvoliť dvoch z nich na septembrovej schôdzi. Prezidentka SR Zuzana Čaputová má z nich vymenovať jedného sudcu ÚS.

"V tejto chvíli nie je dohoda na dvoch spoločných menách. Zatiaľ sme na túto tému nerokovali. V prvom rade bude dôležité vypočuť si kandidátov, na základe toho by sa mala koalícia dohodnúť," povedala predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská.

Žitňanská spolu s predsedníčkou klubu SaS Annou Zemanovou navrhli za ústavnú sudkyňu Andreu Olšovskú. Žitňanská nepovedala, či bude Olšovskú preferovať, odvoláva sa na verejný híring. "Výber bude transparentný, otvorený, čiže predpokladám, že na základe neho sa poslanci rozhodnú," dodala Žitňanská.

SaS považuje riadne verejné vypočutie kandidátov na ústavného sudcu za dôležité. "Až po tom, čo prebehne celý výberový proces, budeme diskutovať v koalícii o najvhodnejších kandidátoch," povedal hovorca strany Ondrej Šprlák. Aj OĽANO považuje vypočutie kandidátov za dôležité na zhodnotenie ich odbornej úrovne. "Hnutie OĽANO zastáva postoj 'nech vyhrá najlepší', pretože Ústavný súd SR je základným garantom dodržiavania najvyššieho zákona štátu a plní nezastupiteľnú úlohu v právnom systéme krajiny," skonštatoval Martin Kalužák z mediálneho tímu hnutia.

"Alfou a omegou bude oficiálne vypočúvanie. Vyjadrovať sa k tomu teraz by bolo predčasné," uviedli zo Sme rodina. Verejný híring kandidátov má byť 10. septembra. Sudcami Ústavného súdu chcú byť Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská. Viacerí z nich kandidujú na tento post opätovne. Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája.

Viac o téme: VládaVoľbaÚSZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu