Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Muž z Trnavy sa vydával za právnika: Od ľudí vylákal viac ako 5800 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TRNAVA – Viac ako 5800 eur vylákal od svojich obetí z celého Slovenska 27-ročný Trnavčan, ktorý sa vydával za právnika. Pri vyšetrovaní sa ukázalo, že už bol raz súdne trestaný, keď vystupoval ako lekár. Teraz mu za pokračovací zločin podvodu hrozí trest odňatia slobody od troch do desiatich rokov. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Trnavčan pod fiktívnou identitou sudkyne vystupoval na sociálnych sieťach a presvedčil najmenej 14 osôb, že im pomôže najmä pri riešení tzv. osobných bankrotov a ďalších právnych záležitostí. Pri osobných stretnutiach následne vystupoval ako znalý právnik, advokát, prípadne asistent vymyslenej sudkyne.

"S poškodenými osobami komunikoval presvedčivo, sebavedome a dokonca používal právnu terminológiu a predstieral známosti a spoluprácu s fiktívnou správkyňou konkurznej podstaty. Jeho klienti sa s ním stretávali často doma, v obchodných centrách, na parkoviskách, ale aj v rôznych podnikoch," uviedla Linkešová. Za vybavenie prisľúbených právnych záležitostí od nich inkasoval odmeny podľa finančných možností konkrétneho klienta od 100 do 1200 eur.

Na základe trestného oznámenia vyšetrovateľ vykonal potrebné dokazovanie, v rámci ktorého sa zistilo, že muž nie je a nikdy nebol právnikom, pričom na výkon právnických povolaní ani nemá potrebné vysokoškolské vzdelanie. V minulosti už bol súdne trestaný za podvod, keď sa vydával za lekára. V jeho prípade možno hovoriť o tzv. druhovej recidíve.

Polícia upozorňuje občanov, že jediným subjektom oprávneným podať na súd návrh na osobný bankrot je Centrum právnej pomoci, ktoré je štátnou rozpočtovou organizáciou Ministerstva spravodlivosti SR, pričom konzultáciu k osobnému bankrotu centrum poskytuje bezplatne. Centrum taktiež poskytuje právnu pomoc občanom po celom Slovensku, ktorí si pre nedostatok finančných prostriedkov nemôžu dovoliť využívať právne služby advokátov. 

Viac o téme: PodvodPrávnikFalošnýPolícia Trnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu