Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovákom chodia podvodné e-maily: POZOR, vyzerajú, akoby pochádzali od známej internetovej peňaženky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V internetovom prostredí číha množstvo hrozieb. Za jednou z nich je neznámy útočník, ktorý Slovákom posiela e-maily vyzerajúce tak, akoby pochádzali od internetového platobného systému PayPal.

Peniaze Slovákov ohrozuje e-mailový podvod

Ak vám prišiel e-mail, v ktorom je uvedené, že váš účet sa pokúšali zneužiť na dobitie peňaženiek ako Skrill či Neteller, zbystrite pozornosť. Portál techbyte.sk totiž informuje, že útočník hrajúci sa na dvojitého agenta sa ľudí snaží presvedčiť, aby mu poskytli všetky údaje vrátane čísla karty.

Čítajte aj: Slovákom volajú podvodníci: Polícia opísala ich prešpekulované praktiky, TAKTO vám vniknú do internetbankingu

„Bola vykonaná platba na vloženie peňazí do online peňaženky uvedenej nižšie – Skrill a Neteller pomocou vašej karty prepojenej s vaším účtom PayPal. Z tohto dôvodu sme pozastavili žiadosť o transakciu a na váš účet PayPal sme pridali dočasné obmedzenie na 48 hodín,“ stojí vo falošnej správe. „Ak ste boli vlastníkom tejto žiadosti o platbu, nerobte nič a túto správu ignorujte. PayPal potvrdí vklad v oboch peňaženkách (Skrill a Neteller),“ píše sa ďalej v podvodnej správe.

Takýto e-mail ignorujte. Ak tak neurobíte, kliknutím na tlačidlo "Zrušiť túto platbu" vás presmeruje na stránku, ktorá len vyzerá ako PayPal. Ide o akýsi klon navrhnutý spôsobom, aby uložil všetky zadané informácie.

Klon PayPalu využíva útočník

V tlačidle "Zrušiť túto platbu" je podľa spomenutého portálu ukrytý odkaz na doménu payplticket052691.info, ktorý otvorí stránku žiadajúcu prihlasovacie údaje. Len čo sa cez ňu dostanete, začne žiadať informácie o platobnej karte, na ktorú vám má "PayPal" vrátiť peniaze.

Portál pripomína, že ak by ste odkaz podozrivej domény zdieľali napríklad cez Messenger, otvorí sa vám skutočná stránka PayPalu. Keď adresu skopírujete "manuálne", otvorí sa vám podvodná stránka.

Viac o téme: PeniazePayPalE-mailPodvod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu