Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšia letecká tragédia na Slovensku: Šéf obrany po rokoch odtajnil vyšetrovací spis!

Jaroslav Naď odtajnil vyšetrovací spis Zobraziť galériu (7)
Jaroslav Naď odtajnil vyšetrovací spis (Zdroj: SITA/AP/MTI, Sandor H. Szabo, Bela Szandelszky, Janos Vajda, Karoly Arvai, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Pred štrnástimi rokmi sa neďaleko slovenských hraníc odohrala obrovská tragédia. Po havárii slovenského vojenského lietadla, ktoré viezlo vojakov späť domov z misie, zahynulo 42 Slovákov. Prežil len jeden. Rodiny odvtedy vedú nekonečný boj. Po rokoch však nastal zrejme najväčší zlom. Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď odtajnil vyšetrovací spis.

Minister obrany na Facebooku napísal, že odtajnil spis k havírii vojenského špeciálu a splnil tak jeden zo svojich verejných sľubov. Vojenský špeciál AN-24 havaroval na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Ide o najväčšiu leteckú tragédiu v histórii Slovenska. Jediný, kto zázrakom prežil, je dnes už major Martin Farkaš. 


Najväčšia letecká tragédia v našej histórii: Zvrat po 13 rokoch! Vraj bolo všetko inak


Odtajnili vyšetrovací spis

"Podpísal som rozhodnutie, ktorým som odtajnil vyšetrovací spis havárie vojenského špeciálu AN-24 na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Pred vyše 14 rokmi pri tejto tragédii zahynulo 42 slovenských vojačiek a vojakov," napísal Naď. Verejnosť má podľa neho právo konečne poznať okolnosti, ktoré boli roky utajované.

Najväčšia letecká tragédia na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Týmto krokom chcem tiež predísť ďalším špekuláciám a dezinformáciám, ktoré sa objavovali v tejto súvislosti. Stále platí, že čo môže byť zverejnené, o tom verejnosť bude vedieť!" povedal s tým, že spis bude čoskoro uverejnený na web stránke MO SR.

Najväčšia letecká tragédia na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď)

Najväčšia letecká tragédia na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď)

Rezort obrany je pre Naďa mínové pole

Svoju stránku na sociálnej sieti má aj občianske združenie AN-24-Hejce, ktorého predsedom je Ľudovít Orlický, rodinný príslušník jednej z obetí. Pravidelne informujú o nových skutočnostiach. Krok Naďa vítajú. "Nie je tajomstvom, že nie všetci podriadení ministra obrany súhlasia s jeho krokmi vo funkcii ministra. K takýmto patria aj tí, čo sa mu všemožne snažili zmariť odtajnenie spisu z havárie lietadla AN-24. Robili všetko možné preto, aby spis zostal utajený," uviedli na sociálnej sieti. 

Najväčšia letecká tragédia na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/MTI, Sandor H. Szabo, Bela Szandelszky, Janos Vajda, Karoly Arvai)

"Jaro Naď išiel tvrdo za tým, čo sľúbil pozostalým. V tomto prípade sa dá kľudne napísať, že ministerstvo obrany je pre neho akési mínové pole, po ktorom chodiť, chce poriadnu odvahu. Hlavne keď ho zamínovali tí, ktorí tam buď boli doteraz, alebo sú tam ešte stále. Iba otváranie káuz očistí toto pole od "pyrotechnikov", ktorí samotní tam tie míny rozmiestnili," napísalo združenie. 

Jediným, kto prežil, je dnes už major Farkaš
Zobraziť galériu (7)
Jediným, kto prežil, je dnes už major Farkaš  (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Od prvej chvíle nepochybovali o slove, ktoré im ako minister dal. "Aj na základe priebežných informáci ohľadom konania vo veci sme mali presne takú trpezlivosť, akú mal aj on voči tým, ktorí na odtajnení tak dlho pracovali. Nechajme sa prekvapiť, čo mu dali podpísať," uviedli. "Nech už máte na ministra obrany Jara Naďa akýkoľvek názor, je to minister ktorý drží slovo chlapa," dodali. 

Viac o téme: Vyšetrovací spisAN-24HejceJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu