Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hygienici zverejnili analýzu kvality vody slovenských kúpalísk a jazier: Tu sa okúpete bez rizika

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zverejnil aktualizáciu stavu prírodných a umelých kúpalísk počas tohtoročnej kúpacej sezóny. Ide o údaje k 23. júlu.

V okresoch Martin, Turčianske Teplice, Bojnice i Žilina boli viaceré kúpaliská prevádzkované v závislosti od počasia. „Z dôvodu nepriaznivého počasia bola nízka návštevnosť zaznamenaná na kúpaliskách v okresoch Senica a Trebišov; návštevnosť bola ovplyvnená výkyvmi počasia i na kúpaliskách v okrese Rimavská Sobota,“ zdôvodnil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Prírodné kúpaliská a prírodné vodné plochy

V 30. týždni bola na základe ostatných odberov vzoriek vyhovujúca kvalita vody na kúpanie na 11 prírodných kúpaliskách (PK) a nasledujúcich prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

Hygienici zverejnili analýzu kvality
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Orientačne bola na začiatku kúpacej sezóny overená kvalita vody na kúpanie aj na ďalších vybraných lokalitách v Bratislavskom kraji: Hlboké jazero Senec, Šutrovka Veľký Biel, Strieborné jazero Senec, Teplý prameň v obci Chorvátsky Grob, Mláky - Sekule (štrkovňa) a VN Kučišdorf.

Odobraté vzorky vody v lokalitách vyhoveli vo vyšetrovaných ukazovateľoch platným požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie. Rozšírený rozbor však poukazuje na nedostatky v mikrobiologickej stabilite vody najmä v prípade Strieborného jazera Senec a VN Kučišdorf, v menšej miere i v prípade Hlbokého jazera Senec a Mláky - Sekule (štrkovňa).

Hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie nevyhovujú na základe ostatných laboratórnych výsledkov vzorky vody odobrané z Ružín (Gelnica) - prekročenie medznej hodnoty (MH) črevných enterokokov (odberné miesto Ružín Chaty) a Escherichia coli (odberné miesto Ružín SKI).

Ružín - prítoky - prekročenie MH črevných enterokokov, Escherichia coli i chlorofylu a (odberné miesto Ružín Hnilec).

VN Kanianka - prekročenie MH črevných enterokokov, zaznamenaná bola aj znížená priehľadnosť a zvýšená farba.

VN Nitrianske Rudno - prekročenie MH črevných enterokokov, zaznamenaná bola aj znížená priehľadnosť.

Rybník Chlmec - prekročenie MH chlorofylu, zaznamenaný bol aj zvýšený celkový fosfor.

S výnimkou priehľadnosti vyhovuje požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie vodná plocha Šintavské bane i Vinianske jazero.

Znížená priehľadnosť, zvýšený celkový fosfor a zvýšená farba boli zaznamenané na Lipovine - Bátovce, zvýšený celkový fosfor a zvýšená farba na Rybníkoch Slovenská Volová. Voda na kúpanie v ostatných ukazovateľoch bola vyhovujúca.

Celkový fosfor a farba patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov.

Umelé kúpaliská 

Povolenie na prevádzku malo na konci 30. týždňa 143 umelých kúpalísk (UK) a 500 bazénov. Do prevádzky boli uvedené napr. Kúpalisko Bretka, Verejné kúpalisko v Jasení, DRZ Sninské rybníky v Snine, Letné kúpalisko (LK) AQUA MARIA vo Veľatoch a Biobazén Oravský Háj v Brezovici. Do prevádzky bol uvedený aj nový zážitkový bazén na Termálnom kúpalisku (TK) Podhájska.

Mimo prevádzky boli viaceré bazény na UK, ako napr. plavecký bazén na LK Sabinov, oddychový bazén na Kúpalisku Krupina - Tepličky, detský bazén v Športcentre EKOMA rekreačno športový areál, dopadový bazén toboganu na Letnom kúpalisku (LK) Topoľčany a detský bazén na TK Tvrdošovce (prevádzkovateľ požiadal o jeho uvedenie do prevádzky, žiadosť je v štádiu riešenia); v letnom období budú mimo prevádzky tiež dva bazény v krytej plavárni na TK I Štúrovo. Na LK Hnúšťa, UK Sklené Teplice a vo Vodnom raji Vyhne sa nezistili závažné nedostatky v prevádzkovaní kúpalísk.

Štátny zdravotný dozor (ŠZD) spojený s odberom vzoriek bol vykonaný napr. na UK: krytý bazén Izabela v areáli TK Vyšné Ružbachy, Vyšné Ružbachy; Kúpalisko Rožňava; Kúpalisko Vyšná Slaná; Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici (starý plavecký a starý detský bazén); LK Makovica v Nižnej Polianke; bazén v Apart - Club Zora, Bardejovské Kúpele; TK Vincov les v Sládkovičove; TK Komárno. Všetky uvedené kúpaliská boli bez zistených nedostatkov.

Vzorky vody na kúpanie boli odobraté ďalej z bazénov na kúpaliskách: Letný areál AQUARUTHENIA Svidník (športový, oddychový, dojazdový, detský bazén a bazén umelé vlny); TK Chalmová; Nekrytý letný bazén SO 02 Kaluža, Zemplínska Šírava; Relaxačné bazény pri Penzióne Juliana v Kaluži; lNekrytý bazén pri hoteli Eurobus, Zemplínska Šírava; IUVENTA v Bratislave; Biokúpalisko v Snine; Biokúpalisko "KRTKO" vo Veľkom Krtíši; Wellnes-Aquatermal v Dolnej Strehovej. Výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii.

Opakované odbery vzoriek vody z bazénov, kde bola na základe odberov z predchádzajúcich týždňov zistená nevyhovujúcu mikrobiologická kvalita vody na kúpanie, sa vykonali napr. v dvoch detských bazénoch na TK Retro Thermal Diakovce. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie bola preukázaná opakovanými odbermi v oddychovom bazéne na ThermalParku NITRAVA i v detskom bazéne na LK Stropkov.

Vybavovanie žiadostí o povolenie na prevádzku prebieha stále na kúpaliskách: Hotel Severka v Zákopčí, Nekryté LK Strážske i Hotel GARDEN v Košickej Belej. Na kúpaciu sezónu sa stále ešte pripravuje aj AquaFun PARK Veľká Lomnica.

Výsledky odberov vzoriek vôd, ktoré pokračovali v priebehu 30. týždňa z prírodných vodných plôch (s neorganizovanou rekreáciou): Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Nové Košariská, Rybník Chlmec, Laborec Humenné, Veľká Domaša (strediská Holčíkovce, Poľany, Dobrá, Nová Kelča, polostrov KRYM) a Šútovské jazero - Kraľovany, Rieka. Nie sú zatiaľ k dispozícií. Predbežné výsledky odberov z banskoštiavnických jazier Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Veľké Richňavské jazero a Vindšachtské jazero sú vyhovujúce.

Viac o téme: VodaKvalitaKúpaliskáÚVZ SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu