Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

S diplomovkou sme zabili dva týždne, tvrdí Matovič: VIDEO Rezort financií musel riešiť rozpočet

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič nepovažuje za fér, keď strany SaS a Za ľudí dva týždne hovoria o tom, že Boris Kollár nie je vhodným predsedom národnej rady, a pri hlasovaní o jeho odvolaní odídu z rokovacej sály. Za dva týždne koalícia nijako nepomohla ľuďom, len zabila čas riešením diplomovej práce, uviedol Matovič po stredajšom rokovaní vlády.

Dva týždne riešenia Kollárovej diplomovky sa mohli podľa premiéra využiť na pripravenie reformného balíka pre Európsku komisiu. Verí, že SaS a Za ľudí sa pri kauze poučili, a pripomenul potrebu toho, aby áno znamenalo áno a nie znamenalo nie.

Premiér a minister financií o štátnom rozpočte, výpadky príjmov budú enormné (Zdroj: Topky/Maarty)

Nenechajme sa znova do niečoho vtiahnuť

„Nenechajme sa znova vtiahnuť do niečoho, čo nikomu reálne nepomôže,“ podotkol Matovič s tým, že sa bude snažiť zahasiť problémy omnoho skôr a nenechá, aby sa to takto rozšírilo. Premiér chce byť podľa vlastných slov v koalícii zmierovateľom. Jeho záväzok je, aby koalícia vydržala celé štyri roky. Vzťahy vnútri koalície sú podľa Matoviča v súčasnosti lepšie, ako sa mediálne zdajú.

S diplomovkou sme zabili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rozpočet na tento rok sme museli opraviť a zareagovať na krízu

Schválený rozpočet na tento rok mal veľa chýb, ktoré je potrebné opraviť. Takto zdôvodnil minister financií Eduard Heger (OĽaNO) návrh novely zákona o štátnom rozpočte, ktorý v stredu schválila vláda. Prerokovať ho má parlament na aktuálnej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok. Hotovostný schodok štátu sa má zvýšiť o 9,2 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur.

S diplomovkou sme zabili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Rezort financií zmenou reaguje na dôsledky pandémie nového koronavírusu, ako aj výpadok daňových a nedaňových príjmov. Zmeny tiež zdôvodňuje potrebou zabezpečiť zdroje na nepokryté výdavky, s ktorými tohtoročný rozpočet nepočítal. „Museli sme opraviť chyby, ktoré v ňom boli a zároveň zareagovať na krízu pandémie nového koronavírusu. Museli sme upraviť výdavky na tento rok, aby sme zohľadnili aj vplyv koronakrízy. Pôvodne bol rozpočet plánovaný so schodkom 0,5 % hrubého domáceho produktu, všetci sme už pri schvaľovaní vedeli, že toto je nereálne,“ vyhlásil po rokovaní vlády Heger.

S diplomovkou sme zabili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ciele musia byť reálne

Podľa ministra je preto v súčasnosti potrebné "zreálniť" ciele rozpočtu a doplniť do neho časti, ktoré v ňom chýbali. „Museli sme reagovať aj na výpadok príjmov, ktoré budú tento rok enormné,“ podotkol minister. Na Slovensku je stále prítomná pandémia nového koronavírusu. Rezort financií preto navrhuje v rámci všeobecnej pokladničnej správy zvýšiť jednotlivé sumy, ktoré sa majú postupne uvoľňovať na základe potrieb štátu. „Chceme byť veľmi zodpovední a chceme každé euro vynaložiť, čo najefektívnejšie,“ dodal Heger s tým, že verí, že parlament novelu zákona o štátnom rozpočte podporí.

S diplomovkou sme zabili
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: VládaIgor MatovičBoris KollárOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu