Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Striedavá starostlivosť je v kurze: Rozvedené rodiny na Slovensku ju využívajú čoraz častejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenské rodiny využívajú možnosť striedavej osobnej starostlivosti čoraz častejšie, za vyše osem rokov bolo do striedavej starostlivosti zverených približne 10.000 detí. Napriek tomu nie je táto možnosť stále dostatočne ukotvená v legislatíve a štát by ju mal podporovať vo väčšej miere. Konštatuje to občianske združenie Striedavá starostlivosť o deti, slovensko-česká spoločnosť.

Spoločnosť upozorňuje, že hoci bola striedavá osobná starostlivosť na Slovensku zahrnutá do zákona o rodine už pred desiatimi rokmi, dodnes nie sú všetky súvisiace zákony aktualizované a nie všetky počítajú s takouto možnosťou. "Je vhodné začať diskusiu o povýšení striedavej starostlivosti na štandardné usporiadanie po rozvode, hoci nie vždy povinné. Ak sa nájde vážny dôvod, prečo by pre konkrétne dieťa nebola dobrá, súd by mal nariadiť iné riešenie," podotýka občianske združenie.

Využívanie striedavej osobnej starostlivosti má na Slovensku rastúci trend, v roku 2018 dosiahlo 9,43 percenta. V rámci krajiny vidieť výrazné rozdiely. Kým na východe Slovenska poukazuje štatistika niečo viac ako päť percent rozhodnutí o striedavej starostlivosti, v Trenčianskom kraji to bolo v danom roku takmer 15 percent a v Bratislavskom kraji skoro 20 percent rozhodnutí.

Vo svete je využívanie tejto možnosti ešte vyššie. Napríklad v roku 2015 polovica švédskych rozvedených rodičov tvrdila, že deti trávia rovnaký čas s mamou aj otcom. V Belgicku je striedavá starostlivosť uprednostnená od roku 2006. V Španielsku bolo po rozvode v striedavej starostlivosti v roku 2017 okolo 30 percent detí, na Baleárskych ostrovoch 47,2 percenta a v Katalánsku 44,9 percenta. Štatistiky z roku 2018 z Českej republiky hovoria o viac ako 12 percentách detí.

Viac o téme: Rozvod BratislavaSlovenskoStriedavá starostlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu