Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rudolf Schuster a jeho boj o život! Prezidenta zachránili v poslednej chvíli

Rudolf Schuster
Rudolf Schuster (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Pred dvoma desaťročiami sa vtedy 66-ročný prezident SR Rudolf Schuster ocitol na pokraji života a smrti. V noci z 27. na 28. júna 2000 prišiel do Bratislavy rakúsky anestéziológ Walter Hasibeder. Rozhodol sa okamžite previezť prezidenta v kritickom stave do Innsbrucku, kde sa podarilo hlavu štátu zachrániť.

"Som rád, že som tieto dramatické chvíle, počas ktorých som bojoval o holý život, prežil. Smrť visela doslova na vlásku. Dokonca neskôr som sa dozvedel, že farár z Modrého kostolíka mi dal posledné pomazanie. Rok po tejto sviatosti som sa s kňazom stretol a ten mi povedal, že keď mi dával posledné pomazanie, tak som sa pohol a on bol presvedčený, že prežijem. Bratislavský Modrý kostolík sa mi stal zrejme osudovým – veď práve v ňom som sa v roku 1961 ženil," povedal Schuster o týchto dramatických okamihoch.

V nedeľu 28. júna uplynie 20 rokov od chvíle, keď prezidenta previezli z Bratislavy do Krajinskej univerzitnej kliniky v Innsbrucku. Schustera hospitalizovali v bratislavskej Nemocnici Ministerstva vnútra SR 14. júna 2000 so 40-stupňovými horúčkami a "rozvratom vnútorného prostredia". Po prasknutí hrubého čreva nasledovala v noci 18. júna urgentná operácia. Na druhý deň ďalšia a 23. júna tretia. Zápalový proces v brušnej dutine sa však nepodarilo zastaviť.

Z Nemocnice Ministerstva vnútra SR previezli Schustera na urgentné CT vyšetrenie do Národného onkologického ústavu a vzápätí 25. júna krátko pred polnocou do Nemocnice akademika Ladislava Dérera na Kramároch. Tam sa zdravotný stav prezidenta rapídne zhoršil, pridružil sa zápal pľúc. Ocitol sa na pokraji života a smrti, dokonca zavolali manželku a najbližších, aby sa prišli rozlúčiť, a od kňaza dostal prezident posledné pomazanie.

Rakúskeho anestéziológa Waltera Hasibedera na žiadosť prezidentovej rodiny prizvalo lekárske konzílium. Tento špecialista bol členom tímu lekárov, ktorí operovali českého prezidenta Václava Havla. Do Bratislavy priletel krátko po polnoci z 27. na 28. júna. Ošetrujúci lekári dávali prezidentovi nádej na prežitie jedno percento. Hasibeder hovoril o dvojpercentnej šanci. Ešte 28. júna 2000 krátko po 20.00 h previezli prezidenta do Krajinskej univerzitnej kliniky v Innsbrucku, kde sa po niekoľkých dňoch začal jeho stav postupne zlepšovať.

V utorok 15. augusta 2000 sa Schuster vrátil po 48 dňoch späť do vlasti. Po dramatických okamihoch na konci júna sa priam zázračne zotavil, a dokonca sa čoskoro začal opäť venovať svojej cestovateľskej vášni spojenej s fotografovaním a filmovaním. Už v roku 2001 zavítal do Brazílie, nasledovali Island, Aljaška, Severný pól, Antarktída, ale aj Kamčatka či Čukotka na ruskom Ďalekom východe a ďalšie miesta.

Postup lekárov v Bratislave prešetrovala komisia odborníkov. Minister zdravotníctva Tibor Šagát odstúpil 6. júla z funkcie, hoci bol presvedčený, že osobne neurobil chybné kroky pri koordinácii starostlivosti o prezidenta SR. "Dnes som šťastný a snažím sa žiť naplno. Úplne som ponorený najmä do písania najnovšej knihy, ktorá bude mojimi fotografiami aj bohato ilustrovaná. Je o mojom milovanom Taliansku – o jeho najslávnejších renesančných umelcoch. Už mám napísaných približne 150 strán," vyjadril sa bývalý prezident na otázku, ako sa mu darí v súčasnosti.

Viac o téme: OperáciaNemocnicaŽivotOhrozenieAnesteziológRudolf SchusterWalter Hasibeder
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu