Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Prvé slová premiéra ku kauze Kollárovho plagiátu: Revolúcia v školstve, kauza odkryla anarchiu

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii Zobraziť galériu (5)
Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Po dnešnom rokovaní na Úrade vlády SR sa k téme Borisa Kollára a jeho diplomovej práci, ktorú mal z veľkej časti odkopírovať od neodcitovaných zdrojov, vyjadrili už takmer všetci ministri či mimoparlamentné subjekty. Na konci rokovania priniesol svoj názor napokon aj premiér Igor Matovič.

VIDEO Premiér reaguje na zistenia o záverečnej práci Borisa Kollára:

Matovič nebude kvôli diplomovej práci vyzývať Kollára na odchod (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič hovorí o diere v systéme, ktorú kauza odhalila

Matovič usporiadal reakčný brífing vonku. Urobil tak preto, aby sa cítil slobodne a bez viazanosti pri tejto "vážnej" téme. "To, čo sa stalo, pre mňa odkrýva najpodstatnejší problém - úroveň nášho vysokoškolského vzdelávania. Nie všetci študujú kvôli vzdelaniu, ale kvôli tomu, aby mali titul, čo je obrovská hanba," hovorí Matovič.

Premiér Igor Matovič na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ide o to, aby sme urobili razantnú reformu vysokého vzdelávania a v tom myslím, že aj rušíme viaceré vysoké školy. Mám na mysli aj školu v Skalici. Deformuje to systém. Potom je odrazu magister ako magister. Naozaj stačilo. V konečnom dôsledku to beriem ako kopanec do zadku pre celú vládu a pomknutie k tomu, aby sme toto leto využili na to, aby sme na konci leta predstavili zásadnú reformu vysokého školstva na Slovensku. Budem to očakávať od ministra aj ako skrátené legislatívne konanie. Vrátane zákona odobratia titulu ľuďom, ktorí ho získali nezákonne," vyhlásil dnes Matovič.

Premiér nevie, či ide o rovnaký čin ako v prípade Danka

Matovič nevie posúdiť, či je to rovnaký čin ako pri Andrejovi Dankovi. "Danko kopíroval od študenta vrátane kompletných podnadpisov. Toto bolo o inom. Chcem sa stretnúť s Borisom Kollárom. Sme navyše v inej pozícii. Rozprávam s vami ako vládny politik a premiér. Keď som v minulosti k Dankovi rozprával ako opozičný poslanec, čím skôr som chcel tú vládu (Ficovu, Pellegriniho pozn. red.) rozložiť," argumentuje Matovič.

Premiér Igor Matovič na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Matovič si svoju prácu nepísal sám, Kollára na odchod nevyzval

"Ja Borisa Kollára na odchod vyzývať nebudem. Myslím si, že je dostatočne rovný chlap na to, aby vyvodil zodpovednosť sám," povedal Matovič. "Neviem si predstaviť, že by Kollár išiel bojovať proti Dankovi za rečnícky pult, ak by si bol vedomý, že má rovnaký prúser ako on," povedal Matovič, ktorý vzápätí prešiel na tému vlastnej diplomovej práce, o ktorej už v minulosti prezradil, že ju nepísal sám. "Áno, priznám sa. Svoju prácu som si nenapísal sám, tak ako som to povedal pred rokmi, keď mi ušla nejaká tá veta pre Mira Beblavého. Ja som si nejaké myšlienky spísal dokopy a dal som to napísať kamarátke," opätovne sa priznal Igor Matovič.

Premiér Igor Matovič na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lieta v tom predsedníctvo Sme rodina

Podľa medializovaných informácií mal Kollár vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Ten ju podľa Denníka N nedal Kollárovi prerobiť, ale umožnil mu v roku 2015 získať magisterský diplom na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Denník označil Kollárovu 58-stranovú prácu za plagiát.

VIDEO Prvé slová premiéra
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Podľa týchto informácií mal šéf parlamentu vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Zverejnené boli tiež informácie o plagiátorstve pri bakalárskej práci poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodina).

Kollár a Krištúfková nie sú jediní politici, ktorí čelia podozreniam z plagiátorstva. V minulom volebnom období mal podobné problémy vtedajší predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Opozícia dala návrh na jeho odvolanie z funkcie, ale neuspela. Kollár vtedy Danka za podvod kritizoval a hovoril, že taký človek nemá čo v politike robiť. V súvislosti s touto kauzou mal parlament na stole návrhy na odoberanie titulov.

Viac o téme: Diplomová prácaReakciaIgor MatovičBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu