Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VRAŽDA KUCIAKA Zsuzsová sa pri výpovedi rozohnila! VIDEO Tebe neodpoviem na nič, odsekla Lipšicovi

Ďalšie pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (5)
Ďalšie pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka dnes pokračuje hlavné pojednávanie pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Juraja Novockého sa dokazovanie chýli ku koncu.

  • V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó
  • Neprávoplatne odsúdený je už Miroslav Marček, ktorý sa priznal k vražde Kuciaka a Kušnírovej, ale aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.
  • Právoplatne odsúdený je Zoltán Andruskó, ktorý mal vraždu sprostredkovať.
  • Marian Kočner je nerávoplatne odsúdený v kauze falšovania zmeniek spolu s Pavlom Ruskom
  • Všetci traja obžalovaní sú vo väzbe. Kočner je však vo väzbe pre kauzu zmenky
  • Na predchádzajúcich pojednávaniach vypovedali aj znalci, čítala sa časť Threemy
  • Prvýkrát vypovedala aj obžalovaná Alena Zsuzsová, ktorá sa predtým niekoľkokrát dožadovala výpovede. Na začiatku vypovedať odmietla.
  • Na pojednávaní vypovedal prvýkrát Marian Kočner.

__________________________________________________________________________________

Kočner na súde spomenul aj vešticu, sledovanie hodil na Tótha! Zsuzsová počas výpovede zvyšovala hlas

__________________________________________________________________________________

 

 

16:14 Pojednávanie je prerušené do 20. júla.

16:12 "Ani ja nerozumiem, o čom je tento dôkaz," hovorí Zsuzsová o fotografii auta z Báču, ktorá sa našla v mobile Zsuzsovej dcéry. 

16:10 "Doteraz som nepochopil k čomu tento dôkaz smeruje. Prokuratúra to nevysvetlila, nerozumiem tomu," povedal vo svojom vyjadrení Kočner. 

16:00 Prokurátor čítal znalecký posudok, tentokrát na mobil, ktorý dnes Zsuzsová identifikovala ako mobil jej dcéry. 

15:29 "Dá sa zistiť, kedy bol vygenerovaný QR kód?" pýta sa teraz Zsuzsová. "Teoreticky áno, je to možné," odpovedá svedok.

15:28 "V prípade, že sa z jednej Threemy do druhej Threemy pošlú rovnaké správy, bude mať to isté číslo?" pýta sa Kočner. "Áno," odpovedal Mikulaj.

15:05 Dušan Mikulaj vypovedal, že sa nenašiel žiadny záznam o tom, že by bol obsah Threemy nejako doplnený alebo inak menený.

14:50 Svedkovi kladie otázky obžalovaný Kočner. Ten sa pýta, či je možné, aby bola tá istá Threema na dvoch telefónoch. 

14:20 Prokurátor čítal z odborného vyjadrenia Mikulaja, na ktoré sa odborník predtým odvolal. 

14:00 Výpoveď Aleny Zsuzsovej sa skončila. Pojednávanie bude pokračovať po prestávke výsluchom Dušana Mikulaja. 

13:51 "Ja som nikdy nepovedal, že som facebook nemal, ibaže ho nepoužívam. Potom by som sa chcel vyjadriť k tej platinovej karte. K tejto karte sa dá vydať akási dodatková karta. Tá má malý rozsah," hovorí Kočner. 

13:46 "Pani Zsuzsová, kto bola vaša zubárka v Bratislave, ktorej ste sa objednali?" pýta sa Kočner Zsuzsovej. "Bola to zubárka, ktorú som si zistila od pána Azariyho, pretože on sa pozná s pani Plačkovou. A mne sa strašne páčili zuby pani Plačkovej," hovorí Zsuzsová. 

13:34 "Ja by som sa chcel spýtať iba na jednu vec. Vy ste uviedli, že ste sa s pánom Kočnerom zoznámili cez Facebook. Ale pán Kočner tu opakovane tvrdil, že Facebook nikdy nemal," pýta sa otec zavraždeného novinára.

"Pán Kočner mal Facebook v roku 2011/2012 asi polroka. Potom ako sme sa zoznámili, on ho zrušil, povedal, že mu tam chodili rôzne žiadosti o peniaze a podobne," hovorí Zsuzsová. 

13:27 "Chcem sa spýtať, čo by vám na to všetko povedala vaša dcéra?" pýta sa pani Kušnírová.

"Pri všetkej úcte, je mi veľmi ľúto, že vy sa dnes nemôžte rozprávať so svojou dcérou, ale na vašom mieste by som si otvorila oči a snažila sa zistiť, kto je skutočným vykonávateľom vraždy a kto je skutočný objednávateľom. Lebo neexistuje žiadny dôkaz, že by som si vraždu objednala ja," povedala Zsuszová.

13:27 "Pán Kvasnica, vám som chcela odpovedať, lebo proti vám nič nemám, ale po tom minulom, čo ste mi povedali, že odovzdávam nejaké šifry pánovi Kočnerovi, tak vám nebudem odpovedať," povedala Zsuzsová splnomocnencovi Zlatice Kušnírovej. 

13:25 Aj napriek tomu, že Zsuzsová avizovala, že na otázky splnomocnencov nebude odpovedať, otázku kladie Daniel Lipšic.

"Tebe neodpoviem na nič!" odsekla Zsuzsová. "Nemáš právo mi klásť otázky!" dodala. 

13:18 "Ja som mala na starosti komunikáciu na stránke Na pranieri," hovorí Zsuzsová s tým, že pri niektorých otázkach sa radila s Kočnerom. 

13:17 Pri komunikácií s vysokopostavenými ľuďmi, s ktorými bola Zsuzsová v kontakte, používala prezývku Aya Alia. Volali ju aj Ajuška, Ajka, Aja. "Každý ako chcel," hovorí Zsuzsová.

13:16 Zsuzsová tvrdí, že s Petrom Tóthom, ktorý svedčil proti Kočnerovi, sa nikdy osobne nestretla a ani s ním telefonicky nehovorila.

13:14 Obžalovaný Kočner nechce klásť Zsuzsovej otázky. "Ja by som sa potom na záver vyjadril k tej kreditnej karte, pretože je okolo toho veľa nezrovnalostí," povedal Kočner. 

13:11 Zsuzsová tvrdí, že OČTK pri domovej prehliadke ukradli dva mobilné telefóny, ktoré nie sú zaevidované v zhabaných vediach.

13:09 Podľa Zsuzsovej je to Rus žijúci v Bratislave a je veľmi bohatý. S Andruskóm mali byť obchodní partneri. "Je to človek, ktorý ponúkal milión eur za prepustenie pána Kočnera. Podľa mňa je to človek, ktorý má s touto vraždou niečo spoločné," hovorí Zsuzsová. 

13:05 Súdne pojednávanie po prestávke pokračuje. Zsuzsová pokračuje vo svojej výpovedi. Podľa nej mal Andruskó známeho Rusa. 

12:00 Predsedníčka senátu prerušila hlavné pojednávanie do 13:00. 

11:59 Zsuzsová hovorí, že si písala s prokurátorom Reném Vanekom, s ktorým sa priatelila asi 7 rokov. "Bavili sme sa aj deň predtým, ako ma zobrali," vypovedá obžalovaná. 

11:56 Sudkyňa sa niekoľkokrát pýtala, či Zsuzsová poskytovala Kočnerovi informácie o politikoch, s ktorými bola v kontakte. Tá vyhýbavo odpovedá. 

Zsuzsová tvrdí, že Kočner jej dal úlohu, ktorú nakoniec nesplnila. "Chcel vedieť, kam som až schopná zájsť pre peniaze. Tú ponuku som najskôr prijala, lebo som chcela vedieť, čo si on myslí, že si za peniaze môže kúpiť. Ale nakoniec som to odmietla, nikdy nedošlo k realizácii," zamotáva sa obžalovaná. 

11:48 "Z dôkazov vyplynulo, že ste mali facebookovú komunikáciou s mnohými mužmi z politického spektra a štátnych orgánov. Odkedy a dokedy táto komunikácia prebiehala?" pýta sa predsedníčka senátu. 

"Hľadala som si možných klientov na tlmočenie a predaj realít," hovorí Zsuzsová. "Komunikácia prebiehala od roku 2011 do roku 2013," odpovedá Zsuzsová s tým, že od leta 2013 nemala Facebook. Kočnerovi sa o týchto komunikácia zmieňovala.

11:44 Po vykonaní dôkazov sa pokračuje v Zsuzsovej výsluchu. Prokurátor sa pýta, odkiaľ mala peniaze, ktoré požičala Andruskóovi. "5000 eur som si zobrala z tých 30-tisíc, ktoré mi dal pán Kočner. Mama mala päť pôžičiek a niečo mala našetrené moja dcéra," hovorí Zsuzsová s tým, že jej matka si požičala peniaze z nebankoviek. 

"To si požičiavala pre mňa, aby som ja mohla požičať na úroky," vypovedá obžalovaná. peniaze požičiavala na úrok 10%. 

11:42 Predsedníčka senátu predkladá ďalší iPhone, tentokrát zlatý. "To je telefón, ktorý som používala ja. To bol môj druhý telefón," hovorí Zsuszová s tým, že telefónne číslo si nepamätá. 

11:41 Predsedníčka senátu predkladá ďalší iPhone. Aj to je, podľa Zsuzsovej, telefón jej dcéry. 

11:40 "Tento telefón bol nájdený u nás doma v obývačke. To je telefón mojej dcéry, nie môj," odpovedá Zsuzsová s tým, že PIN kódy nevie, pretože to nie je jej telefón. 

11:38 Súd prerušil výsluch Aleny Zsuzsovej a vykonáva ako dôkazy ďalšie mobilné telefóny. 

11:36 Predsedníčka senátu predkladá Zsuzsovej aj druhý mobilný telefón. Ide o iPhone 7 plus. "Áno, to bol mobilný telefón, ktorý som používala ja. Tento telefón som používala až od marca 2018. Vtedy si moja dcéra v Nitre v iStore kúpila nový telefón. V dobe skutku a aj pred ním ho používala moja dcéra," hovorí Zsuzsová. 

11:32 Zsuzsová bola zadržaná u lekára, keď bola s dcérou na roentgeni pľúc. Podľa Zsuzsovej zadržali vtedy dva mobilné telefóny, jeden bol červený iPhone 7 plus, ktorý používala Zsuzsová a druhý bol dvojdňový telefón jej dcéry. "Ten na Slovensku ani nebol vtedy ešte, to si moja dcéra kúpila dva dni predtým. Bol zlatý, iPhone, ale neviem presne aká značka," hovorí Zsuzsová. 

Predsedníčka senátu predkladá Zsuzsocej telefón v bielom obale. "To je ten nový telefón mojej dcéry, zakúpený 25.9. 2018 vo Viedni," hovorí Zsuzsová. 

11:30 Zsuzsová mala prístup k účtu, ktorý bol vedený na meno jej dcéry. Bola to platinová karta, na ktorej bol podľa nej limit 1500 eur mesačne. "To si presne pamätám, lebo pán Kočner na mňa navrieskal, že som bankový analfabet," hovorí Zsuzsová. Kartu vraj používala na dovolenkách, keď platila depozit v hotovosti. 

11:26 "Ja som peniaze otáčala, moja mama si požičala a tie som za úrok požičala ja. To životné minimum som si vedela vždy zarobiť aj bez toho, aby som pracovala," hovorí Zsuzsová na súde. 

11:25 Neskôr sa stretli aj v roku 2014, ale často sa vraj nestretávali. Kočner posielal "výživné" na Zsuzsovej dcéru 200 eur. Neskôr len 1300, pretože 700 sa strhávalo na lízing. 

11:09 Zsuzsová tvrdí, že s Kočnerom nemala milenecký vzťah. "Len flirt," odpovedá predsedníčke senátu Zsuzsová. 

11:06 Podľa Zsuzsovej začal je vzťah s Kočnerom ako "nezáväzný flirt". "Bolo to vo februrári v roku 2012 cez aplikáciu Facebook. Osobne sme sa stretli v júni 2012, keď mi priniesol Porche Cayanne jeho dcéry," hovorí Zsuszová. Auto neskôr prepísali na Zsuzsovej matku. 

Zsuzsovej mame vtedy mali ukradnúť X5 a Kočner jej dal auto výmenou za poistku, ktorú mali vyplatiť jemu. 

11:05 Obžalovaná Zsuzsová, po vzore Mariana Kočnera, sa tiež rozhodla odpovedať len na otázky prokurátorov. Splnomocnencom odpovedať odmietla. 

11:02 "Na objednanie vraždy Jána Kuciaka, a ani žiadnej inej, som nemala žiadny motív. Od narodenia bývam v dome veľkom 220 metrov štvorcových s bazénom. Vždy som si vedela zarobiť tak, aby som prežila. A ani moja choroba by mi neumožňovala takýto skutok spáchať," hovorí Zsuszová. 

10:57 "Pán andruskó vedel, že sa poznám s pánom Kočnerom, že mu robím tlmočníčku. Ale inak nevedel o ničom a o žiadnych mojich priateľoch, okrem mojej najlepšej kamarátky. On nevedel, kedy a kde sa stretávam s pánom Kočnerom. To, čo on vypovedal sú bludy a dopĺňal to podľa toho, počas väzby, čo sa dozvedel z médií. On inak nevedel o ničom, ani o obchodoch pána Kočnera," vypovedá Zsuzsová.

"Tak, ako aj dnešný dôkaz dokazuje to, že pán Andruskó klamal, tak aj v ďalšej komunikácii, ktorú budeme navrhovať, je dokázané, že načo mal odo mňa peniaze požičané," pokračuje obžalovaná. 

10:56 Zsuzsová opäť sedí pred senátom a vypovedá. "Chcete ešte niečo doplniť k vašej spontánnej výpovedi?" pýta sa sudkyňa. "Áno," odpovedá Zsuzsová. 

10:41 Súd prerušil hlavné pojednávanie na 10 minút za účelom hygienickej prestávky. Po nej bude pokračovať Zsuzsová vo svojej výpovedi. 

10:36 "Tento dôkaz v plnej miere potvrdzuje moje výpovede, čo sa týka môjho vzťahu s pánom Andruskóom. Potvrdzuje, že mal odo mňa požičané peniaze, že pán Andruskó v jednom kuse s úrokmi meškal a bolo sa mu treba doprosovať. Potvrdzuje aj to, čo som povedala, že tieto peniaze som si požičala preňho. Keby som mu povedala, že sú to moje, tak neuvidím ani euro. Potvrdzuje to aj to, čo pán Andruskó na začiatku priznal, že si požičal na prerábku bytu. Ale v plnej miere to vyvracia to, že by si mal pán Andruskó v plnej miere odpracovať požičané peniaze vraždou. Dokazuje to aj to, že bol so mnou vo Viedni kupovať mojej dcére darček na narodeniny. Pán Andruskó mi posledné dlžné úroky zaplatil dva dni predtým, ako sme išli do Viedne. Potvrdzuje to aj DNA na bankovkách, ktoré boli nájdené u mňa doma. tento dôkaz maximálne dokazuje to, že som si žiadnu vraždu neobjednala, že mi dlhoval stále a dlží mi aj dnes a žiadnou vraždou si dlh neodrobil," vyjadrila sa Zsuzsová. 

10:35 Slovo si zobrala obhajkyňa Vestenická, ktorá poukázala na rozhodnutie Najvyššieho súdu, podľa ktorého "takto selektívne vytiahnuté správy" nemôžu byť zahrnuté do dokazovania. 

10:34 "O týchto SMS-kách hovoril Zoltán Andruskó, akurát hovoril, že prebehli v inom čase. Andruskó sa pomýlil o sedem mesiacov," povedal Kočner. Tomáš Szabó, ako aj splnomocnenci poškodených sú bez vyjadrenia. 

10:32 Predsedníčka senátu predvolala Zsuzsovú k výsluchu. Jej posledná výpoveď bola prerušená, keď súd odročil pojednávanie. Ešte pred Zsuzsovej výpoveďou majú strany právo vyjadriť sa k dnes vykonaným dôkazom.

10:31 Okrem SMS správ sú na súde prehrávané aj telefonáty medzi Zsuzsovou a Andruskóom. Prehrávaný bol telefonát, v ktorom si s Andruskóom dohaduje stretnutie. 

10:21 Tlmočníčka prekladá správy priamo v miestnosti. Najskôr ich prečíta v maďarčine a potom prekladá do slovenčiny. Ide o správy medzi Alenou Zsuszovou a už odsúdeným Zoltánom Andruskóom. 

10:09 Súd teraz vykonáva dôkazy, ktorými sú SMS správy medzi obžalovanými. Tí boli monitorovaní políciou niekoľko dní pred zadržaním. Prítomná je aj tlmočníčka, pretože správy sú v maďarčine. Ide o SMS-ky medzi Tomášom Szabóom, Miroslavom Marčekom a Zoltánom Andruskóom.

10:06 Verejnosť je opäť prítomná. Okrem nej boli vylúčení aj rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej. 

09:37 Súd vylúčil verejnosť na čas, kedy sa budú oboznamovať listiny, ktoré obsahujú utajované skutočnosti. Budú sa vykonávať dôkazy z odpočúvania a SMSiek Kočnera.

09:33 Súd zahrnul do dôkazov aj nahrávky odpočúvania Kočnera, ktoré robila polícia. Na túto časť chce súd vylúčiť verejnosť. 

09:31 Na 13:00 je opäť predvolaný Dušan Mikolaj, ktorý skúmal Threemu. 

09:28 Súd do dokazovania zahrnul aj dôkazy, ktoré navrhoval obhajca Kočnera Marek Para. Ide o správu spoločnosti Threema a telefonické hovory, ako aj SMS-komunikácie. 

09:24 Súd pripustil a zahrnul do dokazovania potvrdenie o úschove zbrani a streliva, potvrdenie o úschove vozidiel, potvrdenie o odovzdaní zbrane a streliva do úschovy, ako aj odborné vyjadrenia ministerstva vnútra.

09:13 Zsuzsová súdu doručila písomné vyjadrenie k dôkazom, ktoré boli vykonané v jej neprítomnosti. Zároveň žiada, aby súd prihliadal na skutočnosti, ktoré sú v jej vyjadrení uvedené. 

09:09 Pojednávanie sa začína, prítomní sú všetci traja obžalovaní. 

08:50 Rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej hovorili pred začiatkom pojednávania o tom, čo očakávajú od 19. dňa 

Otec Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej pred 19. dňom hlavného pojednávania

19. deň hlavného pojednávania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

19. deň hlavného pojednávania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

19. deň hlavného pojednávania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

19. deň hlavného pojednávania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Maarty)

08:40 Obhajca obžalovanej Aleny Zsuzsovej pred pojednávaním.

Obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry pred 19. dňom pojednávania (Zdroj: Maarty)

V ostatných dňoch pred senátom ŠTS vypovedali obžalovaí Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Obaja naďalej trvajú na svojej nevine. V závere posledného pojednávacieho dňa avizovala predsedníčka senátu Ružena Sabová, že sa rozhodne, či opätovne predvolá kriminalistu z oblasti IT Dušana Mikulaja. Na súde sa Mikulaj vyjadroval už dvakrát, analyzoval súdu správy operátorov o telefónoch obžalovaných. Okrem avizovania ďalších troch termínov pojednávania uviedla Sabová na súde aj to, že bude rozhodovať o nových dôkazných návrhoch. Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic chce, aby sa na súde prehrávali videá z telefónu Kočnera, ktoré majú ukazovať jeho životný štýl. 

Viac o téme: VraždaObvineníJán KuciakMartina KušnírováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu