Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rozhnevaná! Prvé slová Krištúfkovej na obvinenie z plagiátorstva: Porovnávajú neporovnateľné

Petra Krištúfková mala svoju prácu prekopírovať od iných zdrojov. Zobraziť galériu (5)
Petra Krištúfková mala svoju prácu prekopírovať od iných zdrojov. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Facebook/Miroslav Beblavý)

BRATISLAVA - Niektorí slovenskí politici nedávajú našim študentom práve vzorový príklad prístupu k štúdiu. Dôkazom sú plagiáty záverečných prác. Hoci ich z pier politikov bolo na Slovensku už niekoľko, teraz ide o sledovanú poslankyňu Sme rodina a podpredsedníčku výboru pre sociálne veci Petru Krištúfkovú. Na to, že svoju prácu spracovala ako plagiát upozornil bývalý politik Miroslav Beblavý. Poobede na tieto informácie pomerne emotívne reagovala aj sama politička Krištúfková.

Krištúfková bola doteraz v hľadáčiku médií aj pre svoju, nie práve čestnú minulosť, kedy mávala vzťahy s poprednými predstaviteľmi podsvetia. Niektorí sú už dokonca po smrti. Okrem toho sa počas tohto mesiaca uchádzala a aj získala funkciu vládnej spolnomocnenkyne pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. Práve kvôli nominácii Krištúfkovej čelilo hnutie Sme rodina, ktoré ju do tejto funkcie navrhlo, viacerým otázkam o jej kvalifikácii a minulosti. Jej životopis totiž viacerým "udrel" do očí práve tým, že nespĺňal požiadavky na takúto vysokú funkciu.


Kollárovej ex navrhli lukratívny flek! Výsmech ľuďom? Pikantná minulosť a trápny životopis


Rozhnevaná! Prvé slová Krištúfkovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Napriek tomu minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina za Krištúfkovou stál a opakoval, že na poste chcela pôsobiť bez nároku na honorár.

Krištúfková spracovala plagiát, tvrdí Beblavý

Po veľkom tlaku verejnosti a médií napokon Krištúfková svoju iniciatívu stlmila a v nedeľu na tlačovom brífingu s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom oznámila, že sa vzdáva postu vládnej spolnomocnenkyne. 


Po prevalení dovolenky na Kočnerovej jachte Krištúfková rezignovala: Ako splnomocnenkyňa vlády končí


Prišla však ďalšia rana. Tentokrát od bývalého politika a exšéfa mimoparlamentnej strany Spolu Miroslava Beblavého. Ten, hoci sa už z politiky stiahol, intenzívne pozerá na kroky novej vlády Igora Matoviča a smutne konštatuje, že pri písaní jeho novej knihy o politike musí aj súčasného premiéra zaradiť do kategórie premiérov z papalašizmu. "Pôvodne išlo o podtitul Papalašizmus od Mečiara po Pellegriniho. Vtedy som ešte netušil, že ten podnadpis budem musieť zmeniť na 'Od Mečiara po Matoviča'," smutne skonštatoval Beblavý. Narážal pritom na plagiát Krištúfkovej.

Krištúfková zareagovala

Poslankyňu Krištúfkovú sme požiadali o reakciu. "Je nehorázne, že bývalý politik Miroslav Beblavý porovnáva rigoróznu prácu Andreja Danka s mojou bakalárskou prácou, pričom sú tam úplne iné podmienky a nároky ako v jeho prípade. Vyžaduje sa niečo úplne iné. Porovnávajú sa tu naozaj neporovnateľné veci," povedala pre Topky podpredsedníčka Sme rodina Krištúfková. Rozšírené stanovisko Krištúfková podľa vlastných slov ponúkne dnes po 16tej hodine.

Rozhnevaná! Prvé slová Krištúfkovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

Kopírovanie štýlom Ctrl+C, Ctrl+V

Krištúfková bakalársku prácu odovzdala v rámci štátnic na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici v roku 2019. Teda nejde o prípad z dávnej minulosti ako v prípade iných politikov. "Jej bakalárska práca a tým pádom aj celé vzdelanie je totiž falošné, plagiátorské a nečestné. Pani poslankyňa Kristúfková minulý rok odovzdala bakalársku prácu na vysokej škole v Skalici pod názvom Vybrané indikátory sociálnej dimenzie kvality života - rodina," začína Beblavý analýzu, pričom si farebne označil viaceré pasáže v práci, ktoré Kristúfková mala okopírovať z rôznych zdrojov.

Celé texty aj s chybami

S českými pasážami si napríklad "poradila" tak, že ich preložila do slovenčiny a napevno ich okopírovala. Najväčším Beblavého tromfom je aj to, že odhalil aj jej chyby pri kopírovaní. "Zaujímavé je, že ona naozaj používala ctrl+c a ctrl+v a že kopírovala internetové texty hlava-nehlava, lebo prekopírovala aj chyby," hovorí Beblavý pričom upriamuje pozornosť na pasáž anglického slova, kde sa autor originálu pomýlil a namiesto slovíčka 'life' (život) napísal 'live' (žiť). Krištúfková totiž aj túto pasáž ako cez kopírak odpísala.

Rozhnevaná! Prvé slová Krištúfkovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Miroslav Beblavy)

Beblavý si myslí, že ide o problém jednak právny, keďže ide o porušenie autorského zákona, ale hlavne o problém morálny, keďže ide o poslankyňu národnej rady. "Táto práca bola navyše odovzdaná v roku 2019, keď už pani Krištúfková bola poslankyňou," prízvukuje Beblavý.

Práce, z ktorých čerpala Krištúfková
Zobraziť galériu (5)
Práce, z ktorých čerpala Krištúfková  (Zdroj: Miroslav Beblavý)

Viac o téme: PlagiátMiroslav BeblavýSme rodinaPetra KrištúfkováBakalárska práca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu