Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zúfalstvo! Ľudia sa bezmocne prizerajú skaze: VIDEO Pichne stále nevyhrali, živel dáva ďalšiu ranu

Zobraziť galériu (27)
(Zdroj: reprofoto:facebook-Pichne v starých fotografiách a dnes)

PICHNE - Zúfalstvo, zostávajú im len oči pre plač... Obyvatelia obce Pichne na severovýchode Slovenska si za uplynulý víkend nevydýchli ani na chvíľu. Miesto sužujú prívalové dažde, živel im dáva ranu za ranou. Škody sú obrovské, len na hlavnej cestnej komunikácii vo výške približne pol milióna eur. V nedeľu voda znova stúpla a všetci sa báli, čo prinesú nasledujúce hodiny. Pozrite si zábery, ktoré natočili samotní obyvatelia.

Státisícové škody po apokalypse na východe Slovenska! Lejaky bičujú aj Česko, FOTO a VIDEO živelnej skazy

Na facebookovej stránke Pichne v starých fotografiách a dnes sa v nedeľu podvečer začali objavovať ďalšie šokujúce zábery z tejto obce. Akoby toho už neprežili dosť, voda opäť stúpla. "Už sme zúfalí... A najhoršia je tá bezmocnosť... Len čakať, kedy to prejde," znel komentár k jednému z videí, ktoré zobrazovalo aktuálnu situáciu. 

Voda už zničila cesty, poškodené sú domy, autá... O záhradách nehovoriac. Najhoršie na všetkom je to, že škody ani nemajú kedy poriadne odpratať, keďže situácia sa neustále opakuje.

Meteorológovia navyše vydali ďalšie varovania. "Zrážky poriadne ani neutíchli, a už sa od severovýchodu blížia ďalšie. Zatiaľ sú väčšinou vo forme prehánok a búrok, no už sa začínajú vytvárať aj pásma trvalejšieho dažďa. Opäť tak môžu stúpať hladiny tokov, najmä na severe a východe územia," uviedlo na svojej facebookovej stránke SHMÚ v nedeľu krátko po 17. hodine. Výstrahy však platia aj na pondelok.

Voda postupne opadá

Starosta obce sa vyjadril, že v nedeľu podvečer opätovné zatopenie spôsobil približne 30 minút trvajúci dážď. "Najvyššiu vodu sme už mali, už to začína opadať," uviedol s tým, že obec zatopilo približne o 17.30 h. "Nenarobilo už toľko škody, ale ľuďom na majetku zasa," priblížil s tým, že len krátko predtým ukončili práce pri odstraňovaní škôd, ktoré voda napáchala v piatok a v sobotu.

Podľa slov prednostu Okresného úradu v Snine Michala Vohára je v nedeľu večer vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity len v Pichniach. Situácia v obciach Pčolinné a Osadné, kde aktuálne platí druhý stupeň, sa však podľa jeho slov môže zmeniť a obce môžu počas noci stav prekvalifikovať takisto na tretí stupeň.

"V meste Snina to už máme viac-menej v poriadku, tam sa vybrežil potok pri miestnej rómskej osade," doplnil s tým, že pracovníci odboru krízového riadenia sninského okresného úradu sú naďalej v teréne.

Pomoc od vlády

Pomôcť finančne zvládnuť následky prívalových dažďov, ktoré postihli obec Pichne v okrese Snina, sa zo svojej pozície koaličného partnera bude snažiť aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Uviedol to ešte v sobotu pre médiá po obhliadke obce, ktorú navštívil spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom.

"Čo sa týka obce, hlavnej cesty, pán vicežupan prisľúbil, že to v rámci svojej réžie bude vedieť robiť. Ale potom sú tu ostatné komunikácie a na tie sa hľadá cesta," povedal Kollár v súvislosti s finančným krytím škôd, ktoré voda napáchala na hlavnej ceste, miestnych komunikáciách, chodníkoch, a tiež odvodňovacom kanáli.

Zľava v popredí: Predseda
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA/Kancelária NR SR)

Odkiaľ presne by štátna pomoc mala pochádzať, neuviedol. Má to záležať "aj na koaličných partneroch". Doplnil, že spolu s Mikulcom uvoľnili z fondu solidarity, ktorý vznikol prioritne pre pomoc obyvateľom postihnutých koronakrízou, finančné prostriedky na pomoc najviac zasiahnutých domácností, ktoré nie sú poistené.

Viac o téme: ZáplavyPotopaPichne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu