Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Máme záujem budovať ambiciózne a atraktívne Východné partnerstvo, povedal Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zdôraznenie solidarity a pomoci Európskej únie v čase pandémie, zhodnotenie doterajších výsledkov Východného partnerstva a implementácie reforiem a prijatých záväzkov s cieľom posilniť vzájomné vzťahy EÚ so šiestimi východnými partnermi, ale aj nastavenie nových dlhodobých priorít a cieľov Východného partnerstva po roku 2020 boli hlavnými témami štvrtkovej videokonferencie ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ a východných partnerov. Slovensko na nej zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Tradičné výročné ministerské zasadnutie Východného partnerstva sme podobne ako plánovaný summit v júni museli odložiť vzhľadom na stále pretrvávajúce obmedzenia z dôvodu pandémie koronavírusu. Stretli sme sa aspoň virtuálne formou videokonferencie, ktorá umožnila dobrú diskusiu nielen o súčasných výzvach, ale aj o budúcich cieľoch a ambíciách tejto strategickej politiky EÚ. Ocenili sme pritom doterajší pokrok a zároveň povzbudili partnerov v reformách, v ktorých im bude EÚ naďalej oporou. Partneri pritom vysoko ocenili našu pomoc v boji s pandémiou," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Ministerské zasadnutie Východného partnerstva umožnilo prvú spoločnú diskusiu o budúcnosti Východného partnerstva po niekoľkomesačnom dialógu naštartovanom v roku 2019. Rokovanie ministrov potvrdilo silný obojstranný záujem o zintenzívnenie politického dialógu a spolupráce a postupnú hospodársku integráciu do vnútorného trhu EÚ. Budovanie odolnosti partnerov čeliť vnútorným a vonkajším výzvam bude jedným z kľúčových cieľov Východného partnerstva v nasledujúcich rokoch, poznamenal tlačový odbor MZVaEZ SR.

"Zo strany členských štátov EÚ zazneli jednoznačné uistenia o záujme spoločne budovať ambiciózne a atraktívne Východné partnerstvo postavené na spoločných hodnotách a princípoch, ktoré priblíži východných partnerov k EÚ, pomôže dokončiť ich transformačný proces a prinesie konkrétne zlepšenie života obyvateľov týchto krajín, ako aj ich stabilitu, bezpečnosť a prosperitu. Slovensko bude aj naďalej silným a aktívnym podporovateľom Východného partnerstva a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia, najbližšie už 18. júna vo forme videokonferencie našich najvyšších predstaviteľov," uzavrel minister Ivan Korčok.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoIvan KorčokVýchodné partnerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu