Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKTUÁLNE Najväčší odpočúvací škandál na Slovensku: NAKA zadržala 4 ľudí

Je tu veľký odpočúvací škandál! Zobraziť galériu (7)
Je tu veľký odpočúvací škandál! (Zdroj: Facebook/Polícia, Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti so zásahom v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) zadržala štyri osoby. Polícia SR o tom informovala na sociálnej sieti. V kontexte týchto udalostí sa spomína odpočúvanie vládnej siete Govnet. Ide o jeden z najväčších škandálov na Slovensku.

Aktualizované 16:24

Podľa riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského je potrebné počkať na závery vyšetrovania NAKA, zo Slovenskej informačnej služby podľa neho neunikli žiadne utajované informácie. "NAKA musí preskúmať, či zaistené zariadenia boli v sieti legálne na základe rozhodnutia príslušnej štátnej autority a či prostredníctvom nich boli realizované len také úkony, na ktoré boli oficiálne určené. Vo všeobecnosti je možné povedať, že je potrebné k danej veci zaistiť čo najviac podkladov, či už vo forme technických alebo listinných dôkazov alebo svedeckých výpovedí a posudkov znalcov," skonštatoval Pčolinský.

Aktualizované 10:34

Podľa našich informácií mali dáta z odpočúvania odtekať na externé servery známeho slovenského operátora, ktorý poskytuje telekomunikačné služby. Informácie, ktoré mali byť týmto spôsobom dodávané tretej strane mali obsahovať informácie zo súdov, prokuratúr, ministerstiev, vládnych telefónov a mailov. Vyšetrovatelia pracujú aj s verziou, že dáta mohli uniknúť mimo územie Slovenska, konkrétne sa zameriavajú na Čínu.

Systém treba prebudovať, tvrdí Matovič

Proces digitalizácie a informatizácie verejnej správy by bolo potrebné vybudovať nanovo. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Igor Matovič (OĽaNO), reagujúci tak na kauzu údajného odpočúvania a sledovania štátnej počítačovej siete Govnet.

"Ročne vrážame 700 miliónov eur do softvérov a hardvérov, sú to obrovské peniaze, obrovský priestor na zlodejiny, máme 3000 rôznych informačných systémov a napokon sa dozvieme o podozrení, že systém, ktorý má byť chránený, je napojený na mafiu, ktorá sa hrabe vo vládnych materiáloch," poznamenal Matovič. "Áno, ukazuje sa, že by sme mali nabrať odvahu, buchnúť po stole a z tých peňazí, ktoré nám dáva Európska komisia na digitalizáciu, urobiť systém nanovo s tým, že bude plne v rukách štátu, bez pijavíc na to napojených," uviedol premiér.

V opozícii sú prekvapení

Poslanec Národnej rady SR a exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) i poslanec parlamentu a bývalý vedúci Úradu vlády SR Matúš Šutaj Eštok (Smer-SD) sú prekvapení z informácií o údajnom odpočúvaní a sledovaní štátnej počítačovej siete Govnet. Spoločne však deklarujú, že o tom nič nevedia.

"Ja som dosť v šoku, čo počujem. Absolútne však nič o tom neviem, počkám si, ako bude prebiehať vyšetrovanie," povedal Kamenický. Ak by sa odpočúvanie potvrdilo, tvrdí, že on osobne sa nemá čoho obávať. "Ja mám svedomie čisté," podotkol s tým, že samotné odpočúvanie vníma ako problém, keďže každý štátny úrad pracuje s citlivými dátami. "Treba to vyšetriť. Ak niekto pochybil, nech je za to potrestaný," poznamenal poslanec.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Šutaj Eštok je zo situácie prekvapený, nevie však o tom nič. "Nemám akékoľvek informácie. Čakám sám, čo sa v tomto prípade udialo a deje sa," uviedol s tým, že cez túto dotknutú sieť komunikuje celý štát. Počkať si chce na výsledky policajného vyšetrovania. Nevidí dôvod, prečo by sa mal na to teraz pýtať bývalých podpredsedov vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho a Petra Pellegriniho. "Sú orgány činné v trestnom konaní a ja im dôverujem. Uvidím, na čo prídu a čo zistia," povedal poslanec.

"Máme informácie len z médií. Môžem povedať len jednu vec. Ešte ako predseda vlády sme dostali informácie, ktoré sa preberali na bezpečnostnej rade. Boli určité miesta, ktoré neboli bezpečné. Požiadal som zložky, aby vykonali zabezpečenia voči všetkým nekalým praktikám v našej sieti. Neviem o aké zariadenie išlo a či chránilo tieto informácie. Ani ja by som sa necítil dobre, ak by som komunikoval cez napichnutý Govnet," povedal dnes už bývalý podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici.

Podľa premiéra to niekto veľmi prepískol

K zásahu NAKA sa vyjadril aj premiér Igor Matovič v relácii na TA3. "Aj by som vedel, ale nemôžem povedať viac. Niekto to veľmi prepískol a bude mať z toho ešte krušné chvíle. Vedel som o tej situácii, ale bol som ticho. Niekomu príliš zachutila moc a chcel sa dostať k informáciám, ku ktorým nemal absolútne žiadne právo sa dostať," reagoval premiér.

Zadržaný má byť aj riaditeľ NASES

Podľa informácií Aktuality.sk je medzi zadržanými generálny riaditeľ NASES Peter Ďurica, vedúci dohľadového centra NASES Ján K. (predtým pracoval ako bezpečnostný analytik vo Vládnej jednotke CSIRT na pozícií bezpečnostného analytiky - analytika škodlivého kódu),  riaditeľ sekcie kybernetickej bezpečnosti Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Jan M. a jedna osoba zo súkromnej sféry. Ďurica vedie NASES-u od januára 2019.

Vládna agentúra, v ktorej včera zasahovala NAKA, zastrešuje aj portál Slovensko.sk. V súvislosti so zásahom NAKA sa spomína zásah do vládnej siete Govnet.

Momentálne prebiehajú úkony. "Táto vec je momentálne v rukách polície. Potrebujeme odpovede na tieto závažné otázky. Čakáme na to, akým spôsobom dopadne vyšetrovanie polície, ja teraz tieto odpovede nemám," povedala podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Nekomentovala však to, odkiaľ prišli informácie o úniku týchto informácií.

Mikulec sa bude pýtať aj policajného prezidenta

Na začiatku dnešného rokovania vlády sa k prípadu vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec. "Naozaj vám k tomu nemôžem nič teraz povedať. Budem sa pýtať na tieto veci aj policajného prezidenta," povedal novinárom Mikulec.

Ministri využívajú Govnet denne

"Kybernetická bezpečnosť je jedna zo základných, na ktorú si musí dávať Slovensko pozor. Kým prebieha vyšetrovanie, treba byť zdržanlivý. Sám som zvedavý, ako sa celá táto kauza vyvinie," povedal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že Govnet používa denno-denne. Posiela cez to maily a rozne iné správy.

Minister obrany Jaroslav Naď využíva vládnu sieť každý deň, nemáme čo skrývať (Zdroj: Topky/Maarty)

Uvidíme k akým záverom sa vyšetrovanie dostane. "Túto sieť využívame denne na komunikáciu s úradmi. Používam ju denne," povedal pred dnešnou vládou minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

Minister hospodárstva strach nemá, no vyzval opozičný Smer

Minsiter Richard Sulík v súvislosti so zásahom vo vládnej agentúre tvrdí, že treba "žiť tak, aby vám žiadne sledovanie nerobilo problémy," povedal minister hospodárstva. Na sociálnej sieti sa však poriadne rozohnil. Odkázal opozičnému smeru, aby sa "pratal". "Toto bude škandál obrovských rozmerov," pokračuje vicepremiér.

AKTUÁLNE Najväčší odpočúvací škandál
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

„Je zbytočné špekulovať. Treba to vyšetriť a vyvodiť dôsledky. Je to mimoriadna záležitosť,“ povedal šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok po príchode na Úrad vlády SR. To, či rezort diplomacie využíva vládnu sieť Govnet, nekomentoval.

Zásah prebehol v utorok

NAKA v utorok (9. 6.) zasahovala v NASES. Ako potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí), utorkový zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu. "Dnešný zásah polície v priestoroch Úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu," píše Remišová na sociálnej sieti.

Čo je to Govnet

Podľa portálu Denník N súvisí zadržanie osôb s počítačovou sieťou Govnet. Je to nadrezortná informačná sieť. Tú dokonca využíva aj kancelária prezidentky, Národná rada, prokuratúra, Najvyšší súd či všetky ministerstvá a ďalšie štátne úrady. Práve táto mala byť celá odpočúvaná. Cudzie osoby mohli taktýmto spôsobom prezerať všetky vládne maily, ale aj odpočúvať telefonické hovory. Zaistiť mali podozrivé zariadenia na serveroch. Keďže túto sieť využívali všetci vládni politici a úrady ide o jeden z najväčších škandálov v histórii informatizácie.

"Národná kriminálna agentúra zasahovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby. Vykonala neodkladné úkony trestného konania a zadržala štyri podozrivé osoby, s ktorými vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva procesné úkony. Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasňovania a vyšetrenia veci, bližšie informácie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť. Viac bude možné povedať, až keď to procesná situácia dovolí," povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Vyšetrovateľ podľa polície v súčasnosti vykonáva procesné úkony. "Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasňovania a vyšetrenia veci, bližšie informácie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť," uviedla Polícia SR s tým, že viac bude možné povedať, až keď to procesná situácia dovolí.

Bývalý predseda Progresívneho Slovenska reaguje

Michal Truban na tento škandál reaguje tiež. Na sociálnej sieti v statuse píše, že mnohé sa už tušilo skôr. "Všetci sme vedeli, že veci sa nerobia poriadne, pretože namiesto národných záujmov sa presadzujú kšefty. Ak sa ale potvrdí, že tento ich systém vytvoril priestor pre odpočúvanie Govnet, je to väčšia katastrofa, než som si vedel predstaviť," píše Truban.

Podľa SaS majú Pellegrini a Raši polícii čo vysvetľovať

„Ak sa potvrdí, že vládna počítačová sieť Govnet bola odpočúvaná, pôjde o bezprecedentný prípad ohrozenia strategickej bezpečnosti štátu. Žiadame preto  o dôsledné prešetrenie celej kauzy a následné vyvodenie trestno-právnej zodpovednosti u konkrétnych ľudí. Sme presvedčení, že bývalý premiér a vicepremiér majú čo polícii vysvetľovať,“ uviedol podpredseda NR SR Milan Laurenčík.

Milan Laurenčík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Vysvetlenie zo strany bývalých podpredsedov vlády Petra Pellegriniho a Richarda Rašiho, ktorí v rokoch 2016-2018 zastrešovali agendu Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, spravujúcej informačnú sieť Govnet, je podľa SaS potrebné najmä vo svetle ich prepojenia na osoby a organizácie, ktoré mali možnosť ovplyvňovať správania členov vlády na základe informácií získaných závažnou trestnou činnosťou.

„Ak existuje podozrenie, že mohli byť odpočúvané všetky vládne maily a telefonické hovory - teda napríklad aj všetky hovory slovenskej prokuratúry, tak tu hovoríme o bezprecedentnej sabotáži základných funkcií štátu, a to navyše za krízovej situácie. Odhalenie a dôsledné potrestanie aktérov tejto kauzy potrebujeme na jednoznačné vykročenie na cestu k naozaj demokratickému štátu. Štátu, kde kľúčové inštitúcie nie sú ovládané zločineckými organizáciami,“ doplnil poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Zásah v NASES ukazuje, že treba urobiť audit digitalizácie

Samotný zásah polície v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby ukazuje na to, že je na mieste urobiť audit celej digitalizácie verejnej správy. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). "V tejto súvislosti som rada, že informatizácia je v rukách mojej kolegyne Veroniky Remišovej, ktorá verím, že takýto audit určite urobí," dodala.

Podľa Kolíkovej je dôležité, aby celá digitalizácia bola nastavená tak, že kľúčové nástroje sú v rukách štátu. "Teraz je na mieste overiť, či to tak naozaj je," doplnila ministerka.

Zariadenia boli asi inštalované oficiálne

Zariadenia, pre ktoré v utorok zasahovala policajná NAKA v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby, boli zrejme inštalované oficiálne. Po stredajšom rokovaním parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby to vyhlásil jeho predseda a poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš. Odvolal sa pritom na dostupné informácie, ktoré zazneli aj na rokovaní výboru. Podotkol však, že je potrebné preveriť, čo všetko tieto zariadenia monitorovali.

AKTUÁLNE Najväčší odpočúvací škandál
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vyzerá to tak, že zariadenia boli inštalované oficiálne na základe rozhodnutia oficiálnych štátnych orgánov. Treba teraz preveriť, či pracovali tak, ako pracovať mali," povedal Tomáš. Úvahy o možnom zneužití, odpočúvaní a sledovaní štátnej siete Govnet prostredníctvom týchto zariadení považuje za predčasné. "Neviem sa ani k tomu vyjadriť," uviedol s tým, že má len informácie od riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského.

Ak NAKA spustila v tejto veci vyšetrovanie, je podľa Tomáša potrebné to rešpektovať. Verí, že vyšetrovanie prinesie úplne jasný záver, či došlo alebo nedošlo k zneužitiu zariadení. Poslanec považuje za predčasné a nie veľmi zodpovedné zo strany vicepremiérky pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej, že informovala o konaní NAKA v tejto veci. "Záver môže byť totiž úplne iný, aký sa vytvoril v médiách. Nechcem však predbiehať. Nech to NAKA preverí," poznamenal Tomáš.

Podľa šéfa SIS ide o búrku v pohári alebo o vážny problém

V prípade policajného utorkového (9. 6.) zásahu v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES) môže ísť o búrku v pohári vody a niečo, čo bolo oficiálnymi štátnymi autoritami schválené, alebo ide o vážny problém. Vyhlásil to riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský pred stredajším rokovaním parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS. So zásahom polície v NASES sa objavujú informácie o údajnom odpočúvaní a sledovaní štátnej počítačovej siete Govnet.

Pčolinský uviedol, že polícia zaistila "nejaké" zariadenia. Znalci a polícia podľa šéfa SIS zatiaľ nevedia povedať, na čo presne mali slúžiť. "Mohli to byť zariadenia, ktoré mali zabezpečiť ochranu pred útokmi z vonka. Mohlo však aj ísť o zariadenia, ktoré dokázali preniesť obsah, a to dátový či telefonický. Ak áno, musí sa skúmať, či na to existovalo povolenie sudcu," skonštatoval Pčolinský. Odmietol, že by mala byť SIS do toho zakomponovaná. Nepovedal však, či SIS o tom mala informácie.

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nepredpokladá, žeby prišla na Úrad vlády SR akási súkromná firma či jednotlivec a niečo namontovali. Ako tvrdí, nie je to technicky jednoduchá záležitosť. "Je potrebné rozhodnutie štátnych autorít, aby sa mohlo takéto zariadenie implementovať. Čo to však robilo a načo to slúžilo, to musia povedať znalci," vysvetlil.

Otázka podľa jeho slov je, do akej miery vedúci predstavitelia vlády vedeli, že ak niečo schvaľovali, čo to robí. Šéf SIS nevedel uviesť, aký rozsiahly mohol byť únik informácií. Ako tvrdí, odpoveď na to musí dať polícia. Nemyslí si však, že by išlo o útok. Vidí za tým skôr zvláštne nastavenie vnútornej bezpečnosti na Slovensku. "Je to absurdná bezpečnostná hrozba, pretože SR má z eurofondov alokovaných pomerne dosť peňazí na kybernetickú ochranu a ak sa peniaze nevyužívajú na to, na čo sa majú, nečudujme sa, že sa potom dejú takéto excesy," poznamenal Pčolinský.

Únik pripúšťa, no nie je si tým istý

Vylúčiť nemôžeme, že išlo o snahu zahraničných tajných služieb preniknúť do systému, skôr si však myslí, že mohlo ísť, naopak, o snahu zabrániť tomu, aby sa zahraničné tajné služby "napichli" na štátnu sieť. Všetko, čo prechádzalo cez Govnet, sa podľa šéfa SIS teoreticky mohlo niekde dostať. "Či to však tie zariadenia umožňovali, neviem povedať," podotkol Pčolinský.

Po rokovaní výboru uviedol, že zariadenia podľa neho mali slúžiť na nejaký účel, napríklad ako ochrana pred kybernetickými útokmi či pred zavírusovaním Govnetu. Pripustil však, že teoreticky aj na zaznamenávanie komunikácie. "Ak plnili úlohu, ktorá bola oficiálne schválená, tak toto je celé búrka v pohári vody, a ak boli využívané na niečo iné, tak mohlo dochádzať k veľmi závažnému porušeniu Trestného zákona," uviedol Pčolinský. Predpokladá však, že bez súhlasu oficiálnych štátnych autorít tieto zariadenia nainštalované byť nemohli. Teoreticky súhlas na inštaláciu mohla podľa jeho slov dať Bezpečnostná rada SR. "Predpokladá sa, že existoval súhlas nejakých štátnych orgánov," vysvetlil šéf SIS. Písomné dokumenty o tom mohli podľa jeho slov vyšetrovateľom predložiť napríklad zadržaní ľudia, ale mohla ich polícia nájsť aj pri zásahu v NASES. Ako tvrdí, znalci teraz musia preskúmať, čo zariadenia dokážu robiť a koľko ich je. Nemyslí si však, že by to súviselo s akousi "politickou vojnou" v štáte.

Viac o téme: Polícia Richard SulíkNAKAVeronika RemišováNASES
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu