Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Disciplinárne stíhanie SAK: Konanie prebieha voči advokátom z Threemy Mariana Kočnera

Marian Kočner
Marian Kočner (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Deväť advokátov z Threemy Mariana Kočnera čelí disciplinárnemu stíhaniu pred Slovenskou advokátskou komorou. Vykonala šetrenia voči 12 advokátom, niektoré prípady však už boli premlčané. Informovala o tom hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

„Slovenská advokátska komora koná voči advokátom v súvislosti s obhajobou Mariana Kočnera a jeho komunikáciou zachytenou v komunikačnom programe Threema a WhatsApp,“ uviedla Donevová. Revízna komisia evidovala desať sťažností, z toho štyri z podnetu kancelárie SAK.

Na základe sťažností podala revízna komisia 11 návrhov na začatie disciplinárneho konania voči deviatim advokátom, z toho tri návrhy smerovali voči jednej osobe. „Či išlo o disciplinárne porušenia, budú posudzovať nezávislé trojčlenné disciplinárne senáty,“ vysvetlila Donevová.

V piatich prípadoch stihla revízna komisia rozhodnúť o odložení veci, a to najmä z dôvodu, že boli skutky premlčané alebo podľa komisie nedošlo k porušeniu zákona. Problémom bol napríklad aj nedostatok dôkazov, ktoré nemôže SAK zabezpečiť vzhľadom na to, že nemá vyšetrovaciu právomoc.

Advokáta môže SAK v rámci disciplinárneho stíhania potrestať napomenutím, finančnou pokutou, ale aj vyčiarknutím zo zoznamu advokátov. „Ak sa advokát dopustí konania v zmysle Trestného zákona, máme efektívne nástroje na pozastavenie jeho činnosti a následné vyčiarknutie zo zoznamu advokátov,“ doplnila Donevová.

Viac o téme: AdvokátiThreemaMarian KočnerDisciplinárky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu