Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ministerstvo vnútra neodovzdalo ÚPN 551 zväzkov eštebákov

Ústav pamäti národa
Ústav pamäti národa

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) stále nemá všetky dokumenty z archívu ministerstva vnútra, ktoré mal dostať do ôsmich mesiacov od účinnosti zákona o pamäti národa 28. septembra 2002.

Riaditeľ sekcie dokumentácie Ľubomír Morbacher pri hodnotení roka 2007 konštatoval, že paradoxne majú lepší prístup do archívu českého ministerstva vnútra. V archívoch sú osobné spisy príslušníkov štátnej bezpečnosti, ktoré pomáhajú pri zbieraní listinných dôkazov v prípadoch komunistických perzekúcií voči občanom. MV SR ich zadržiava ešte 551. ÚPN zatiaľ zhromaždil podklady k 4 prípadom vrátane dvoch vrážd a odovzdal ich generálnej prokuratúre. Tá rozhodne, či začne stíhanie.

ÚPN sa tento rok zameral na odhaľovanie pozadia pôsobenia zložiek ŠtB. Podarilo sa mu rekonštruovať činnosť a personálne obsadenie 12. správy Zboru národnej bezpečnosti (ZNB), čiže správy kontrarozviedky v Bratislave. Pokračuje v digitalizácií, na diskoch je už 900 tisíc strán. Predseda správnej rady ÚPN Ivan Petranský uviedol, že ÚPN rozbehol publikačnú činnosť. Tento rok vyšlo 6 publikácií, na budúci rok ich má byť podstatne viac. Najnovšie prezentovali knihu Jána Hlavinku Židovská komunita v okrese Medzilaborce v rokoch 1938 – 1945. Téma podľa Petranského dokazuje, že ÚPN pod novým vedením sa nevyhýba obdobiu slovenského štátu.

Stále viac ľudí hľadá v archíve ÚPN informácie, ktoré zbierala ŠtB o nich alebo ich blízkych. Tento rok dostali 647 žiadostí o informácie, na všetky odpovedali. Vzrástol aj počet bádateľov, teda občanov nad 18 rokov, ktorí prišli študovať materiály do archívu ÚPN. O dokumenty sa zaujímali aj zo zahraničia, mali bádateľov až z Austrálie.

ÚPN tento rok spustil register archívnych zväzkov na internete. Každý občan môže požiadať o dokumenty cez tzv. elektronickú bádateľňu. Len na dokumenty 1. správy ZNB - zahraničnej rozviedky, je potrebný súhlas predsedu správnej rady ÚPN. Ústav na elektronickú žiadosť odpovie do dvoch dní a oznámi, kedy budú pripravené dokumenty. Tie možno študovať v Archíve ÚPN u Saleziánov na Miletičovej 7 v Bratislave. Dokumenty sa môžu skopírovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu