Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hranice sú otvorené na 48 hodín, má to však háčik: Chcete ísť pozrieť rodinu? Zabudnite!

Od stredy sú otvorené hraničné priechody so susednými štátmi. Vrátiť sa však musíte do 48. hodín. Zobraziť galériu (2)
Od stredy sú otvorené hraničné priechody so susednými štátmi. Vrátiť sa však musíte do 48. hodín. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Od stredy 27. mája môžu Slováci, Česi a Maďari neobmedze využívať prechod cez hranice na 48 hodín. Uvoľnenie opatrení má však háčik. Ak totiž pracujete v Českej republike a trvalý pobyt máte na Slovensku, bez nutnosti karantény vás cez hranice nepustia.

Hranice sú otvorené, máte 48 hodín! Do Česka sa dostanete takto

Mnohí sa tešili ako využijú uvoľnenie opatrení a otvorenie hraníc na 48 hodín na to, aby mohli ísť pozrieť svoje rodiny v susednej krajine. Avšak niektorí narazili na problém. 

"Žijem s manželom v Českej republike a po troch mesiacoch, čo sme boli nútení byť v odlúčení od našej rodiny, sme sa dnes chystali využiť sľúbenej 48-dňovej lehoty na návštevu rodnej krajiny bez nutnosti absolvovania karantény. Manžel má v Českej republike prechodný pobyt, ja nie. A tu nastal problém. Nie však, ako by sa dalo čakať, z českej strany, ale zo strany Slovenskej republiky, ktorej som občiankou a kde mám trvalý pobyt," napísala nám Alžbeta. 

REPORTÁŽ Hranice sú otvorené, máte 48 hodín! VIDEO Vyskúšali sme to na vlastnej koži: Pozor na jednu vec

Situáciu si prevereovala cez české ministerstvá, kde ju ubezpečili, že žiadny problém v tom nie je a môže na 48 hodín vycestovať. Alžbeta si to chcela potvrdiť aj so slovenskou stranou, avšak tu nastal problém. 

"Bohužiaľ sme sa dozvedeli, že na Slovensko na 48 hodín môže ísť iba manžel, pretože ja nemám prechodný pobyt v Českej republike, takže si nemôžu byť istí, či som do Českej republiky neprišla napríklad z Brazílie. Takže moja osobná skúsenosť s rozhodnutím vlády je: na 48 hodín na Slovensko áno, ale medzitým 14 dní karantény," dodáva Alžbeta. Podobnú skúsenosť majú aj mnohí ďalší, ktorí práve takéto uvoľnenie opatrení chceli využiť na návštevu príbuzných v rodnej krajine. 

Od stredy sú otvorené
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Maarty)

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej stránke uvádza, že povinnosť karantény (štátnej, domácej) alebo predloženia negatívneho testu sa netýka:

  • osôb s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré vycestujú do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka, pokiaľ sa mimo SR nezdržia dlhšie ako 48 hodín
  • osôb s trvalým alebo prechodným pobytom v ČR, ktoré vstupujú na územie Slovenska z Česka alebo Maďarska, pokiaľ sa v SR nezdržia dlhšie ako 48 hodín
  • osôb s trvalým alebo prechodným pobytom v Maďarsku, ktoré vstupujú na územie Slovenska z Česka alebo Maďarska, pokiaľ sa v SR nezdržia dlhšie ako 48 hodín

Ak spadáte do tejto skupiny, na Slovensko sa dostanete bez problémov. Musíte však mať so sebou tlačivo, na ktorom máte pečiatku od Slovenskej hranice kedy a cez aký hraničný prechod ste vstúpili na územie našej alebo susednej krajiny.

Viac o téme: HraniceCestovanie Česká republikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu