Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS drasticky zasiahol aj cestovný ruch: Hrozivé výsledky prieskumu! Situácia je vážna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Situácia v súvislosti so šírením choroby COVID-19 bude mať vážne dôsledky na cestovný ruch na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu Asociácie organizácií cestovného ruchu Slovenska, podľa ktorého už v apríli tohto roka zvažovala viac ako polovica poskytovateľov služieb v slovenských destináciách prepúšťanie zamestnancov alebo časť zamestnancov aj prepustila.

"Prieskum nás utvrdil, že situácia je vážna. Slováci si pod letnou dovolenkou predstavujú najmä dovolenku pri mori. Zatiaľ čo naše hotely a zariadenia, ktoré toto obdobie prežili, prijímajú prísne opatrenia a stojí ich to nemalé finančné prostriedky, v médiách sa skloňujú možnosti otvárania hraníc a výhody letných dovoleniek v zahraničí. Tiež sa ukazuje, že väčšina Slovákov radšej nepôjde na dovolenku nikde, ak nemôže ísť k moru," upozornila predsedníčka AOCR Michaela Sendeková.

Podľa výsledkov prieskumu polovica podnikov zatiaľ nezamýšľa ukončiť svoju činnosť, ostatné sa už buď rozhodli, že ukončia podnikanie, alebo nevedia situáciu odhadnúť. Podniky cestovného ruchu v prieskume zároveň uviedli, že riešia existenčné problémy. V súvislosti so zhoršovaním ekonomickej situácie na Slovensku podľa AOCR očakávajú ťažké časy aj samosprávy, ktoré budú trpieť od budúceho roka výrazným výpadkom príjmov z podielových daní. Plošným zatvorením zariadení zároveň prišli o príjmy z dane za ubytovanie.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


V tejto chvíli podľa asociácie musia pomôcť slovenskému cestovnému ruchu a ekonomike okrem štátu aj dovolenkári. Prieskum totiž upozornil aj na to, že na mnohé podniky sa nevzťahoval vládny balík pomoci. "Podporením slovenských destinácií sa môže naša ekonomika spamätať a obyvatelia si budú môcť dopriať v ďalších rokoch bezpečnú dovolenku aj v zahraničí," skonštatoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Stredné Slovensko Jiří Pěč.

AOCR a Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus zrealizovali v apríli 2020 prostredníctvom svojich členských organizácií cestovného ruchu prieskum vplyvu mimoriadnych opatrení v súvislosti s COVID-19 na cestovný ruch na Slovensku. Zapojilo sa doň v priebehu jedného týždňa spolu 154 subjektov. K dosahom krízy sa vyjadrili podniky, ale aj samosprávy, ktoré sa spoločne prostredníctvom organizácií cestovného ruchu podieľajú na vytváraní podmienok pre rozvoj malých obcí, ale aj silnejších slovenských destinácií.

Viac o téme: Cestovný ruchSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu