Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Policajný zásah v súvislosti s kontroverznou výstavbou D4 a R7

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Polícia podľa našich informácií znova zasahuje v súvislosti s výstavbou neslávne známych úsekov D4 a R7. Na prípade pracuje skupina s rovnomenným názvom D4R7, ktorú zriadili na odbore kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave.

K problematike v súvislosti s výstavbou spomínaných úsekov má byť evidovaných približne 20 trestných spisov. Obvinený Juan Jose Bregel, ktorý figuruje čele firmy D4 R7 Construction, ktorá má pod palcom výstavbu obchvatu, sa však na Slovensku nenachádza.

Aktuálne sa má zdržiavať v Londýne, prípadne v inej lokalite v blízkosti tejto metropoly. Presné miesto ale nie je známe. Ak sa Bregel nedostaví k procesným úkonom, malo by byť po ňom vyhlásené pátranie alebo bude na neho rovno vydaný medzinárodný príkaz na jeho zatknutie.

Zadržali podozrivú osobu

Bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková sa ale pre topky.sk vyjadrila, že v piatok v skorých ranných hodinách zadržala polícia podozrivú osobu v súvislosti s trestnou činnosťou ohrozenia a poškodenia životného prostredia.

Prečítajte si aj: Veľká razia NAKA v kauze toxickej zeminy pod diaľnicou: Zatkli aj veľké ryby

"V súčasnosti vyšetrovateľ  PZ vykonáva so zadržanou osobou procesné úkony v súlade s Trestný poriadkom. Vzhľadom k tomu, aby nedošlo k ich zmareniu, nie je možné poskytnúť ďalšie informácie. Hneď ako to procesná situácia dovolí, budeme verejnosť o prípade informovať," dodala.

Fotodokumentácia od anonyma

Spoločnosť D4 R7 Construction, hlavný zhotoviteľ projektu bratislavského nultého obchvatu, ale opätovne zdôrazňuje, že pre projekt D4/R7 nepoužíva nevhodné alebo kontaminované materiály z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec (katastrálne územie Farná).

Používané materiály sú podľa nej v súlade s normami a majú potrebné certifikáty, vykonal sa aj chemický test. Spoločnosť tak reagovala na vyjadrenia predstaviteľov Ružinova a Bratislavského samosprávneho kraja, ktoré odzneli tento týždeň.

Starosta Ružinova Martin Chren informoval okrem iného o tom, že cez víkend dostal anonymne fotodokumentáciu, ktorá by mala potvrdzovať, že z predmetnej skládky sa vyvážal nebezpečný odpad na výstavbu rýchlostnej cesty v rámci D4/R7 medzi Slovnaftom a Dunajom na území Ružinova. Chren dal v tejto veci podnet orgánom činným v trestnom konaní, obrátil sa tiež na orgány ochrany životného prostredia v Bratislavskom kraji.

Minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s ministrom vnútra Romanom Mikulcom ešte minulý týždeň informovali o tom, že odpad z tejto skládky znečistil podzemné vody. Čo presne sa v podzemnej vode našlo, nechceli pre prebiehajúce vyšetrovanie špecifikovať. Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli.

Informácie o využívaní kontaminovaného materiálu, zeminy či stavebného materiálu na výstavbu nultého obchvatu, ktorý je súčasťou budovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, boli medializované už viackrát. V tejto súvislosti viackrát zasahovala aj polícia. Spoločnosť D4R7 Construction od začiatku zdôrazňuje, že výstavba spĺňa vysoké kvalitatívne štandardy a všetky právne požiadavky.

D4R7 Construction prekvapilo, že bol jej manažér predvedený na policajný výsluch

Spoločnosť D4R7 Construction, hlavný zhotoviteľ projektu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, potvrdila, že počas piatka bol jeden z členov jej manažérskeho tímu predvedený na policajný výsluch. Takýto postup však firma považuje za mimoriadne prekvapivý, keďže tvrdí, že vždy plne spolupracovala so slovenskými orgánmi.

"Rešpektujeme právomoc slovenských orgánov vyšetrovať akékoľvek otázky, ktoré považujú za relevantné, avšak očakávame, že kroky, ktoré sú podnikané voči našej spoločnosti a jej pracovníkom, budú rozumné a primerané s ohľadom na okolnosti," uviedla firma D4R7 Construction. Považuje za neakceptovateľné, ak sa citlivé informácie o jej pracovníkoch posúvajú médiám ešte predtým, než sa dotknuté osoby majú možnosť vyjadriť k obvineniam na ich adresu.

"Vyzývame orgány činné v trestnom konaní, aby v súlade s princípmi právneho štátu rešpektovali prezumpciu neviny a aby sa zdržali používania nezákonných, zbytočných a neprimeraných opatrení," podotkla spoločnosť.

Viac o téme: VýstavbaZásahPolícia D4/R7
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu