Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Ženy v politike sú aj veľké rivalky!

Typické ženské zbrane, akými sa pýši playmate Eva Cifrová (vpravo) sa v parlamente podľa poslankyne Magdy Vášáryovej moc nenosia.
Typické ženské zbrane, akými sa pýši playmate Eva Cifrová (vpravo) sa v parlamente podľa poslankyne Magdy Vášáryovej moc nenosia.

BRATISLAVA - Političky bojujú medzi sebou na život a na smrť. To je vraj dôvod, prečo je ich tak málo. Dokazujú to aj výskumy, ktoré sledujú, kam to dotiahli ženy v kariére.

Nový Čas zisťoval, či toto pravidlo platí aj pre krajšiu časť slovenskej politiky. Väčšina političiek sa zhoduje v tom, že problémom je pre ne najmä zosúladenie rodiny a profesie.

„Ženy sa dosť obávajú pri vstupe do politiky straty súkromia a viac sa boja škandalizácie, pretože sú oveľa citlivejšie na rodinu a deti,“ myslí si aj ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová z HZDS.

Na otázku, či malý počet žien ovplyvňuje aj to, že výrazná rivalita nie je len medzi súperkami z iného politického spektra, ale aj vo vnútri strany, reagovala: „Nie, ja by som to videla trochu z iného pohľadu, pretože medzi tými, ktorí rozhodujú, teda špičkami, je málo žien. Väčšinou muži rozhodujú o tom, kde ženy budú.“ Podobne to vidí aj Iveta Radičová z SDKÚ, podľa ktorej by to nevyriešilo ani zavedenie kvót pre ženy v politike.

„Kým ambiciózni muži majú ťah na bránu, ženy vnímajú ako karieristky,“ dodala. Rivalitu medzi političkami vníma Magdaléna Vášáryová z SDKÚ, ktorá kedysi uvažovala aj o poste prezidentky. „Dôležité je, aby ženy, ktoré sa v politike presadili, dodržiavali dve veci. Snažili sa robiť čo najkvalitnejšie a boli solidárne s ostatnými ženami,“ tvrdí. Podľa nej, bohužiaľ, tá solidárnosť im stále chýba.

Ako sme na tom so ženami?

Podľa údajov Medziparlamentnej únie je Slovensko zo 189 krajín, v ktorých sa sledujú počty žien v politike, na 55. mieste. Zastúpenie žien pritom predstavuje 19,3 %. Susední Česi sú až 71. Máme 28 poslankýň v 150-člennom zbore a dve ministerky.

A čo na to muži z parlamentu?

Béla Bugár (SMK):
„Určite treba v parlamente viac žien. Vždy je to otázka dvoch strán. Jedna je tá, či vôbec ženy chcú a druhá, či to muži dovolia.“

Dušan Jarjabek (Smer):
„Parlament nerozhoduje o tom, koľko tu sedí žien, rozhodujú o tom voliči. Ja som proti pozitívnej diskriminácii, lebo ženy okolo mňa to uráža. Múdre ženy sa vedia v politike presadiť.“

Tomáš Galbavý (SDKÚ):
„Najradšej by som bol, aby v parlamente v budúcnosti sedelo viac žien. A to nielen krásnych, ale aj múdrych.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu