Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Slovensko spúšťa ďalší balík uvoľňovania: Nové podmienky v obchodoch aj na hraniciach!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Neustále nízke čísla nových infikovaných no nový koronavírus tlačia prísne hygienické nariadenia a uzávierky pomaly do úzadia. Vláda dnes prichádza s ďalším balíkom uvoľňovania opatrení. Týka sa hraníc, taxislužieb ale aj verejného stravovania.

O nových podmienkach pre otváranie prevádzok na svojom Facebooku informovalo ministerstvo hospodárstva.

Viaceré prevádzky už aj v nedeľu

Prvý balík sa týka otvárania niektorých prevádzok a služieb aj v nedeľu a pôjde o:

- kiná
- divadlá
- taxi služby
- autoškoly
- stánky ambulantného predaja
- turistické informačné centrá

Do normálu sa vracia aj verejné stravovanie

Ministerstvo tiež avizuje, že od stredy 27. mája sa do pôvodného stavu postupne vrátia aj verejné stravovania vo forme otvorenia aj po 22-hej hodine večer pre uzavretú spoločnosť. Podmienkou však je presný zoznam účastníkov na takejto akcii.

Väčšie otvorenie čaká aj viaceré obchody a vnútorné prevádzky ako také. Od stredy sa už totiž uplatňuje 15 metrov štvorcových na zákazníka alebo dvojmetrový odstup resp. dvojmetrový odstup medzi stolmi (v prípade reštaurácii pozn. red.).

KORONAVÍRUS Slovensko spúšťa ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky)

Návrat bez karantény do 48 hodín

Od stredy od 00.00 h sa pri cestách osôb s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku do Maďarska, Poľska, Česka, Rakúska, Slovinska, Chorvátska, Nemecka či Švajčiarska pri návrate na územie Slovenska nebude požadovať negatívny test na ochorenie COVID-19 ani karanténa, pokiaľ pobyt v týchto krajinách nepresiahne 48 hodín. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

KORONAVÍRUS Slovensko spúšťa ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Monika Himpánová)

Ako ÚVZ SR ďalej uviedol, osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Česku budú môcť prísť na územie SR hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa.

Osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Maďarsku budú môcť prísť na územie Slovenska hraničnými priechodmi z Česka alebo Maďarska, a budú sa tu môcť zdržať najviac 48 hodín. Pri príchode sa nemusia preukazovať negatívnym testom na COVID-19, ani sa ich nebude týkať karanténa. Dodržanie 48-hodinovej lehoty sú tieto osoby povinné preukázať príslušníkovi Policajného zboru pri hraničnej kontrole.

Viac o téme: KoronavírusNariadeniaUvoľňovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu