Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Zvonári sa počas Vianoc doslova nadrú

(Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Vianočné sviatky sú pre mnohých zvonárov v kostoloch obdobím, keď pracujú viac ako po iné dni. Musia totiž zvládnuť zvonenie na niekoľko omší. Ručné zvonenie je pritom chlapská robota, pri ktorej sa zvonári často doslova nadrú.

Pre kresťanské cirkvi je obdobie Vianoc jedným z najvýznamnejších sviatkov v roku. "Zvoniť s viac ako tonu vážiacim zvonom napríklad 20 minút si vyžaduje dobrú kondíciu," povedal ČTK košický dobrovoľný zvonár Juraj Gembický. Zvonári si musia preto podľa neho na ťahanie niekoľkometrového lana alebo zvonenie na niekoľkých zvonoch naraz najprv zvyknúť.

"V deň Vianoc začínajú zvonári v katolíckych kostoloch zvoniť už predpoludním, keď zvolávajú na adventné omše," povedal ČTK archivár Arcibiskupského úradu v Košiciach Peter Zúbko. Ďalšie zvonenie ich čakalo podvečer pri vigíliových omšiach. O pár hodín zvony oznamovali blížiacu sa polnočnú omšu. Omší býva navyše viac, keďže cez sviatky prichádza do kostolov viac ľudí. Vo väčších farnostiach či mestách podľa Gembického navyše zvonári zvonia vo viacerých kostoloch.

Ani po polnočnej omši si zvonári neoddýchli. Pred východom slnka sa totiž 25. decembra v kostoloch začínali pastierske omše a predpoludním aj ďalšie vianočné bohoslužby. Rad bohoslužieb pokračuje aj v posledný vianočný deň, 26. decembra.

Napriek tomu, že ručné zvonenie je drina, pre zvonárov je ich práca koníčkom. "Venujem sa histórii a ochrane zvonov profesionálne a popri tom som sa dostal aj ku zvoneniu," uviedol Gembický, ktorý pracuje na pamiatkovom úrade.

V mnohých kostoloch na Slovensku už podľa Gembického zaviedli elektrické zvonenie. To však zvony poškodzuje a navyše si vyžaduje zásah do konštrukcie historických osadení zvonov, dodal Gembický.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu